• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • /menu>

    Plafonarea subvențiilor. Care este poziția noului comisar european pentru agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Janusz Wojciechowski, Comisar european desemnat pentru Agricultură, a venit în fața europarlamentarilor pentru a fi audiat. Polonezu, fost membru al Parlamentului European, a fost chestionat pe diferite teme de politică agricolă. Răspunsurile sale au fost cele ale unii veritabil diplomat: Wojciechowski s-a ferit să dea răspunsuri tranșante și chiar când a discuția a ajuns la plafonarea subvențiilor agricole, polonezul a oferit un răspuns care lasă loc de negociere.

    Candidatul la postul de comisar european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a declarat că unul din obiectivele sale este supravieţuirea micilor ferme şi a fermelor de familie, transmite AP. Comisarul european propus de Polonia a spus că va pune fermierul în centrul politicilor sale în mandatul de cinci ani care începe în noiembrie şi va face din fermele de familie un factor de progres. În timpul audierii sale de către Parlamentul European, care a avut loc marţi, Wojciechowski a atras atenţia asupra scăderii dramatice a numărului de ferme în UE. Potrivit polonezului, începând din 2005 şi până în 2015, blocul comunitar a pierdut patru milioane de ferme iar numărul total al fermelor a scăzut până la 11 milioane.

    Potrivit lui Wojciechowski, pe parcursul celor trei ore cât a durat audierea sa în Parlamentul European, ”peste 100 de fermieri europeni şi-au pierdut, probabil, ferma şi locul de muncă. Pentru mulţi dintre ei aceasta este o tragedie”. În opinia polonezului, această tendinţă ar trebui stopată dar din păcate UE nu are o viziune pe termen lung pentru agricultură, similară cu cea din domeniul mediului. Conform datelor Eurostat din anul 2016, o treime (33%) din numărul total de ferme din UE sunt în România, o altă treime fiind în Polonia (14%), Italia (10%) şi Spania (9%). De asemenea, nouă din zece ferme (92% sau 3,1 milioane) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

    Noul comisar european pentru Agricultură s-a arătat în favoarea unor reglementări care să fie stabilite în primul rând de către statele membre, cu o libertatea mai mare oferită prin regulamentele europene. Această libertatea trebuie acordată și în decizia unui stat membru de a opta sau nu pentru plafonarea subvențiilor agricole, s-a exprimat Janusz Wojciechowski.

    „Plafonarea este una dintre cele mai importante chestiuni, dar aici este esențial să găsim o soluție politică. Pozița Comisie Europene este că acum avem o plafonare voluntară: statele membre trebuie să decidă. Acesta este un argument pentru plafonarea voluntară, nu obligatorie: argumentul este că situația diferă în statele membre, sunt diferențe mari între dimensiunea fermelor, am spus, 30 de hectare este media în Cehia, 10 hectare în Polonia. Este dificil să găsim o soluție aplicabilă tuturor statelor membre. De aceea această inițiativă este voluntară. Propunerea CE este obligatorie, însă eu înțeleg poziția că această plafonare poate să fie voluntară”, a declarat Janusz Wojciechowski despre plafonarea subvențiilor agricole în cadrul noii Politici Agricole Comune PAC 2021-2027.

    Vă reamintim că vechea componență a Comisiei Europene a propus plafonarea subvențiilor agricole la 60.000 de euro pe fermă, ulterior plafonul fiind ridicat la 100.000 de euro pe fermă. În cadrul dezbaterilor din comisiile parlamentare, această obligativitatea de a limita plățile directe pe exploatații a fost negociată astfel încât fiecare stat membru să poată alege dacă plafonează subvențiile la 100.000 de euro sau dacă optează să nu plafoneze plățile, dar să direcționeze 10% din bugetul agricol total către fermele mici și medii. La acest moment, prin schimbarea componenței Comisiei Europene, dar mai ales prin cea a noului Parlament European s-au făcut auzite voci puternice ce susțin revenirea la plafonarea obligatorie.

    În cadrul audierilor de astăzi, Janusz Wojciechowski a arătat că s-au finalizat anchetele care îl vizau pentru cheltuielile de transport pe care le-a decontat cât a fost europarlamentar. Polonezul a explicat că OLAF a închis dosarul său și că a stabilit că diferențele la decont s-au făcut fără intenția sa de a frauda banii, motiv pentru care încă de acum 5 luni, Wojciechowski a returnat o sumă de 11.000 de euro cât ar fi fost prejudiul pentru care era acuzat.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului