• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii campioni la porumb din zona Moldovei

    agrointeligenta.ro -

    Fie că vorbim de hibrizi de porumb, floarea-soarelui sau soiuri de soia, genetica Pioneer® oferă stabilitate fermierilor, motiv pentru care suprafețele cultivate cresc de la un an la celălalt. În cele ce urmează, vom prezenta fermierii din zona Moldovei care au ales hibrizii Pioneer® și au obținut  producții foarte bune.

    Primul fermier campion din această zonă a țării este domnul Mihai Pavelescu. Acesta lucrează 500 ha în județul Neamț, iar cel mai performant hibrid din ferma sa a fost P9903, care i-a asigurat producția de 14.200 kg/ha.

    Porumb am avut în acest an pe 110 ha și a fost semănat după păioase. Astfel că, am scarificat și arat, iar pe arătură aplic de obicei superfosfat, 150 kg/ha. La pregătirea patului germinativ aplic 200 kg/ha îngrășământ 15.15.15, la semănat aplic 100 kg/ha uree NG. Am semănat la jumătatea lunii aprilie 79.000 b.g/ha. Cultura a primit un singur erbicid preemergent, un fungicid, iar atunci când am prășit, în stadiul de 8 frunze, am mai dat 200 kg/ha nitrocalcar. Am recoltat în luna septembrie, iar anul viitor voi semăna porumb pe aproximativ 130 ha și am ales hibrizii P9241, dar și un nou hibrid din portofoliul Pioneer®, deci voi avea în total 80 ha cu hibrizi Pioneer®”, a precizat fermierul campion.

    Un alt fermier campion din Moldovei este domnul Bogdan Ursu. Acesta își desfășoară activitatea în județul Vaslui și a cultivat în acest an hibridul P9757, care i-a asigurat 13.900 kg/ha.

    În județul Vrancea, fermier campion a devenit domnul Tudorel Popa, care a cultivat hibridul P9415 și a obținut 13.530 kg/ha.

    „Lucrez 100 ha, iar porumb am avut în acest an pe 70 ha. Am ales pentru toată suprafața hibridul P9415 și am semănat, fie după rapiță, fie după grâu. Terenul a fost scarificat, arat și am administrat îngrășământ complex 18.46.0 – 100 kg/ha, în primăvară, cu 2 săptămâni înainte de semănat, am mai administrat nitrocalcar 200 kg/ha. Am semănat pe 10 și 11 aprilie și am aplicat în același timp 100 kg/ha îngrășământ 20.20.0 + zinc, densitatea pe care am ales-o a fost de 65.000 plante. În vegetație, atunci când plantele aveau în jur de 6 frunze, am mai administrat încă 200 kg/ha de nitrocalcar. Cultura a primit 3 erbicide, unul înainte de răsărire și două de corecție în stadiul de 2-4 frunze, am mai administrat și un îngrășământ foliat cu zinc, atunci când plantele aveau în jur de jumătate de metru. A fost un an bun, sunt mulțumit de cum s-a comportat hibridul, însă anul viitor vreau să aplic o tehnologie mai avansată, aș vrea să aplic stabilizatorul N-Lock™, vreau să depășesc această producție. Voi semăna și anul viitor în jur de 70 ha cu porumb, voi alege același hibrid – P9415 și noul în testare”,  a declarat fermierul campion.

    În cadrul societății Lucosdiov Consulting, din localitatea Moara, județul Suceava, s-au cultivat hibrizii Pioneer®  P8834, P9415, P9903 și s-au obținut producții ridicate. De exemplu P8834 le-a asigurat 13.000 kg/ha.

    “În cadrul fermei lucrăm 1.300 ha și în acest am semănat 200 ha cu porumb siloz și 300 ha de porumb pentru boabe. Am ales 3 hibrizi din portofoliul Pioneer, așa că în primăvară, pe 24 aprilie am semănat, am ales densitatea de 70.000 plante/ha, la distanța de 75 cm. Am fertilizat cu îngrășământ complex 15.40.10, iar în stadiul de 4 frunze am mai aplicat uree – 200 kg/ha. Putem spune că în primăvară am avut exces de umiditate și astfel am mai pierdut din densitate, așa că la recoltat am avut 65.000 plante/ha. A fost apoi o perioadă cu secetă și arșiță, însă chiar și în aceste condiții cultura s-a comportat bine în zona noastră. Am avut probleme cu diabrotica pe solele unde am avut porumb doi ani la rând, a apărut chiar și tăciunele, dar nu a fost o problemă foarte mare pentru noi”, a declarat ing. Popescu Manole Alexandru.

    Portofoliul de hibrizi de porumb Pioneer® include și hibrizi pentru siloz, care asigură rezultate foarte bune. Un astfel de exemplu este hibridul P0725, care în acest an a asigurat familiei Gavrilovici, din localitatea Bosanci, județul Suceava, 61 tone.

    „Lucrăm în familie 100 ha, dintre care anul acesta porumb am avut pe 60 ha. Terenul a fost arat clasic la 30-35 ha, iar primăvara am pregătit terenul cu cultivatorul. Am semănat 78.000 b.g./ha și tot atunci am dat 100 kg/ha de azot și 100 kg/ha de triplu 16 și am erbicidat o singură dată. Nu a fost cazul de alte erbicidări sau tratamente. În următoarea campanie vom semăna 60 ha cu hibridul P9903 și 5 ha de porumb siloz”, a punctat agricultorul sucevean.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte