• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vijelia i-a lăsat pe viticultorii din Bordeaux cu ochii-n soare

    agrointeligenta.ro -

    Vijeliile care au urmat zilelor caniculare de la sfârşit de iunie început de august au făcut deja pagube în Europa – cei mai afectaţi fiind se pare pînă în acest moment a fi viticultorii francezi
    Pierderile provocate de vijelii sînt mai greu de limitat în cazul culturilor aflate în câmp deschis pentru care atingerea soarelui este esenţială, cum sînt viile – asigurările fiind în aceste cazuri singurele soluţii care să îi ferească de necazuri pe cultivatori.

    Vijeliile de la începutul lunii august au distrus în totalitate aproape 5% din suprafeţele cultivate cu vii nobile din regiunea Bordeaux. Viile afectate purtau denumiri de origine controlată precum Bordeaux supérieur,Entre-deux-Mers, Côtes de Castillon,cu preţuri de piaţă între 2 şi 7 euro per sticlă (750 ml)

    În total în grade diferite au fost afectate aproape 13 000 de hectare de vie, dintre acestea între 5 şi 6 mii fiind distruse în grade de peste 80%.

    Vijeliile au lovit zona pe un culoar de 30-40 de kilometri lungime şi 10-15 kilometri lăţime.

    Potrivit reprezentanţilor viticultorilor din regiune până în acest stadiu avansat de producţie – la aproape o lună de la primele vânzări, viticultorii – investiseră 4000 de euro în medie per hectar, bani care nu vor putea fi recuperaţi.

    Aceasta ar face ca episodul de vijelie din acest an să fie mai costisitor pentru producătorii din regiunea Bordeaux decât cel din 2009, care survenind în mai, deşi a afectat o suprafaţă similară a surprins lucrările într-un stadiu în care nu fuseseră făcute la fel de multe investiţii.

    Viticultorii nu îşi vor recupera decât foarte puţin din pierderi din asigurări – ratele foarte mari solicitate pentru acoperire totală limitându-i la planuri parţiale.

    Sursă:  Le Figaro


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Ungaria a blocat legea pentru care fermierii europeni au ieșit în stradă

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte