• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Confirmare! Adrian Chesnoiu, ”împins” pe locul lui Costel Vînătoru: ”Nu sunt potrivit să conduc Banca de Gene!”

    agrointeligenta.ro -

    Informația prezentată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, confirmată! Din funcția de director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu a fost detașat oficial la Buzău pentru a-i lua locul cercetătorului Costel Vînătoru, la conducerea Băncii de Gene. Decizia a trezit un val de nemulțumiri, mai ales că reputatul cercetător a aflat de schimbarea sa citind site-ul nostru, iar Chesnoiu a recunoscut că pregătirea și experiența pe care le are nu îl recomandă pentru a lua locul unui specialist recunoscut la nivel internațional pentru rezultatele în domeniul cercetării.

    Adrian Chesnoiu a mers la Buzău să-și preia noua funcție

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO, astăzi a avut loc demiterea lui Costel Vînătoru de la conducerea Băncii de Gene. Directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, la Buzău, unde a venit pentru a prelua atribuţiile de director al Băncii de Gene, după demiterea cercetătorului Costel Vânătoru, că în acest moment activitatea instituţiei este practic blocată. El a precizat că este jurist, că nu are nicio competenţă pe genetică şi că, în niciun caz, nu ar putea coordona activitatea lui Vînătoru.

    „Nu m-aş putea compara vreodată – nici măcar în gândul meu – cu un reputat cercetător al ţării: domnul Vînătoru”, a declarat el.

    Schimbarea lui Costel Vînătoru – una politică?

    Schimbarea cercetătorului Costel Vînătoru de la conducerea Băncii de Gene a trezit un val de nemulțumiri, nenumărate voci acuzând că delagarea lui Chesnoiu la Buzău este una politică, dirijată de la cel mai înalt nivel al Ministerului Agriculturii. Motiv pentru ca Opoziția să reacționeze!

    Senatorul PSD Lucian Romaşcanu susţine că ministrul Agriculturii l-a demis pe Costel Vînătoru de la şefia Băncii de Gene „noaptea ca hoţii”, pentru a lăsa locul de director la AFIR unui liberal, mai exact a fostului secretar de stat la MADR, Sorin Radu.

    „Azi-noapte, ca hoţii, un alt membru incompetent al Guvernului ruşinii Orban, de data asta sinistrul Agriculturii, a decis înlocuirea d-lui Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii de gene Buzău (aşa cum este Cunoscută). Este un proiect de importanţă naţională, presupune selectarea şi conservarea a zeci de mii de seminţe ale soiurilor din România, iar domnul Vînătoru este cel care a visat, a înfiinţat şi are toate datele ştiinţifice să împlinească misiunea acestei bănci”, a scris Romaşcanu vineri, pe Facebook.

    Banca de Gene de la Buzău, un proiect național!

    Banca de Gene de la Buzău este un proiect pentru care Costel Vînătoru s-a luptat enorm. În valoare de 65 de milioane de euro, demersul este unul menit sa salveze soiurile românești.

    Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani.

    Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro.

    Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd