• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Claudiu Davițoiu, Holstein RO: ”Prețul actual al laptelui nu îți permite să faci investiții, să te dezvolți”

    Ramona Dascălu -

    Tradiția continuă: Pomana porcului la Conac! Ca în fiecare an, fermierul Claudiu Davițoiu și-a invitat toți prietenii, fie ei fermieri sau academicieni, la pomana porcului, un eveniment deja cu tradiție în agricultura românească.

    La tăierea porcului organizată la Conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino a fost prezentă și echipa Agrointeligența, care a și stat de vorbă cu gazda evenimentului. Așa am aflat de la cunoscutul fermier Claudiu Davițoiu, proprietarul fermei Agroindaf din Afumați, Ilfov, cum a încheiat anul 2019, ce realizări are, dar și cum vede piața laptelui din România în acest moment.

    Claudiu Davițoiu mărturisește că a avut un an bun, pe parcursul căruia a reușit să realizeze ceea ce și-a propus: „Mie mi-a mers bine anul ăsta, am făcut și producție, am reușit să finalizez lucrările la un grajd mare, de 400 de capete, a cărui construcție am început-o anul trecut, am și populat grajdul, eu zic că a fost un an bun pentru mine„.

    De asemenea, acesta a vorbit și despre o altă realizare de a sa, una sufletească de această dată. După o întreagă serie de activități de reabilitare a conacului, anul acesta Claudiu Davițoiu a reușit să finalizeze capela conacului.

    Conacul e sufletul meu. Toată lumea mă întreabă de ce am investit și le spun că am invetit pentru sufletul meu, că îmi place sâmbata și duminica să stau singur în conac să mă deconectez. L-am reabilitat, eu știu în ce condiții l-am luat, era în paragină și ușor, ușor l-am pus la punct, dar mai am încă de lucru. Acum, în ultima perioadă am început să pictăm fostele capele de rugăciuni ale conacului. Conacul construit în 1680 a avut niște capele de rugăciune, cu picturi vechi și de vreun an și jumătate am un pictor cu care am reușit să le pun cât de cât la punct. Suntem aproape de finalizare, de Paști vrem să sfințim din nou lăcașul și să îl facem ca o mică bisericuță (…). Asta a fost plăcerea mea, să investesc în conac„, a declarat Claudiu Davițoiu într-un interviu acordat președintelui Grupului Agrointeligența, Vlad Macovei.

    Și cum Claudiu Davițoiu este și președintele Holstein RO, o asociație care reunește unele dintre cele mai performante ferme de vaci din România, din dialog nu avea cum să lipsească punctul său de vedere cu privire la prețul și piața laptelui din țara noastră la acest moment.

    În momentul de față, prețul la lapte e mulțumitor față de anii trecuți, dar să știți că este aproape de nivelul prețului de cost. Să zic că îl depășim cu câțiva bănuți, că faci un pic de profit, dar nu îți permite să faci o investiție, nu îți permite să te dezvolți. Asta e situația actuală la prețul laptelui. Părerea mea este că autoritățile ar trebui să se concentreze pe mărirea producției de lapte și nu prin efective, ci mărirea producției de lapte prin performanță, și ai nevoie de investiții ca să faci performanță. Cred că ăsta e pionul principal, să nu am 1.000 de vaci și să dau o producție de 20 de litri pe vacă, ci să am 500 de vaci și să dau o producție de 40 de litri pe vacă și atunci suntem eficienți și suntem în stare să ne luptăm și cu cei de afară care au subvenție mult mai mare ca noi„, a declarat Claudiu Davițoiu, proprietar Agroindaf S.A.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte