• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pestă Porcină Africană la o stână care a vândut porci în toată țara, prin anunțuri pe OLX

    agrointeligenta.ro -

    Focar de pestă porcină africană! Autoritățile au depistat virusul pestei porcine africane la o stână care vindea animalele în toată țara, prin intermediul unor anunțuri postat pe site-ul OLX.ro. Din informațiile prezentate de jurnaliștii de la Vremeanouă.ro se pare că 40 de porci din această exploatație au fost livrați din județul Vaslui în mai multe zone ale țării. Este cel mai grav caz de difuzare a pestei porcine africane văzut până acum în România!

    Ferma la care s-a găsit Pestă Porcină Africană este localizată în județul Vaslui, în satul Horiata, aflată pe granița dintre comunele Bogdănești și Banca. Din această exploatație, ciobanul inconștient, Dănuț D., a livrat pe OLX, țării întregi, peste 40 de porci cu pestă porcină africană.

    Cinci porci morți s-au descoperit la ferma din Vaslui în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie. Medicul veterinar a prelevat probe de la porci, aceștia fiind suspectați de pestă porcină africană. Probele s-au trimis în aceeași zi la Iași, la Laboratorul Sanitar Veterinar, iar rezultatele au confirmat focarul de pestă porcină, proprietarul porcilor fiind amendat de DSVSA Vaslui cu 3.600 de lei.

    Pentru a lichida focarul, medicii veterinari au sacrificat și restul porcilor din exploatație, iar groapa unde porcii au fost îngropați a fost făcută chiar lângă stână, după o luptă grea a primarului de la Banca cu comisia de la județ, care dorea incinerarea porcilor la o groapă aflată la 7,5 kilometri. Astfel s-a evitat ca porcii să fie „plimbați” prin comună și să răspândească virusul peste tot. Pentru fapta sa, ciobanul a fost amendat cu 3.600 de lei, iar prefectul județului, Mircea Gologan, a convocat de urgență Comitetul Local de Combatere a Bolii pentru a se lua măsuri! Prima a fost cea de înființare a filtrelor începând de sâmbătă, 28 decembrie, ora 20.00.

    „În data de 26 decembrie, proprietarul unei exploatații izolate din localitatea Sălcioara (Horoiești – n.r.), comuna Banca, a informat telefonic medicul veterinar că pe data de 25 decembrie, a găsit doi porci morți, iar în cursul zilei de 26 decembrie, au mai murit 3 capete. Pe data de 26 decembrie, o echipă a DSVSA Vaslui s-a deplasat în exploatație, ocazie cu care s-au recoltat probe de pe cadavrele animalelor moarte. La laborator s-au efectuat examenul morfopatolgic și recoltarea probelor de organe și țesuturi, ce au fost transmise în regim de urgență la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Iași în vederea identificării genomului virusului pestei porcine africane. LSVSA Iași a emis Buletinul de Analiză pe 27 decembrie, cu rezultat pozitiv în ceea ce privește identificarea genomului virusului pestei porcine africane. Înainte de moarte animalele au prezentat semne clinice de boală care nu pot exclude forme atipice de pestă porcină africană”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Vaslui.

    În Baza Națională de Date există înregistrate 91 suine în zonele afectate, iar in exploatația situată în comuna Banca, conform anchetei epidemiologice, la data de 26 decembrie, s-au identificat un număr de 33 suine din care 5 morți, 12 adulți, opt purcei de 2-6 luni, opt sub 1 lună, restul fiind sacrificate în exploatație și comercializate fără documente (cele vândute pe OLX!).

    „Din anchetă reiese că un număr de 13 suine au fost mutate fără documente în perioada 15-20 decembrie, în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești la locuința proprietarului. Exploatațiile au fost puse sub restricții sanitare veterinare, au fost dispuse măsuri privind mișcarea suinelor. A fost dispusă începererea unei anchete epidemiologice care este în curs de desfășurare, proprietarul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3.600 lei pentru nerespectarea legislației sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”, a mai precizat directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.

    În vederea prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane s-a recurs la uciderea imediată a unui număr de 28 suine din exploatația aflată în localitatea Sălcioara, comuna Banca, cât și a unui număr de 13 suine aflate în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești. Porcii omorâți au fost aruncați într-o groapă aflată la circa 250 de metri de stâna unde a fost depistat focarul de PPA, cu ajutorul primarului comunei Banca, Vasile Vânătoru. Acesta, care de meserie este tehnician veterinar, a obținut toate avizele necesare pentru a îngropa porcii suspecți de virusul PPA lângă stână, pentru a evita transportul cadavrelor la peste 7 kilometri, unde exista o groapă autorizată. S-au instituit și două filtre după cum urmează:

    Filtrul nr.1 – la intrarea în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, pe DJ 245 D, asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locală de Sprijin Bogdănești, reprezentanți ai drumurilor județene;

    Filtrul nr. 2 – la ieșirea din localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, spre localitatea Unțești asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locală de Sprijin Bogdănești, reprezentanți ai drumurilor județene.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte