• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru usturoi în 2020: termen cereri, acte necesare, condiții, plăți

    Ramona Dascălu -

    Programul pentru subvenția la usturoi, mai exact ajutorul de minimis pentru cultivarea usturoiului, continuă și în 2020! Măsura de sprijin pentru cultivatorii români de usturoi a fost introdusă de anul trecut pentru a-i ajuta pe producători să facă facă cheltuielilor de producție și pentru a-și extinde suprafețele, în contextul în care în marile rețele comerciale predomină usturoiul de import, în special cel adus din China. Luni, pe 10 ianuarie, Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern privind modul în care se va achita ajutorul de minimis pentru usturoi în acest an.

    Informații noi despre începerea campaniei de înscriere în Programul Usturoi 2020

    Fermierii români nu mai au răbdare și vor să știe data la care își vor putea depune actele pentru înscrierea în programul de minimis pentru usturoi pe 2020. Chiar dacă ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat în repetate rânduri că toate programele aflate în desfășurare vor continua și în acest an, până acum lucrurile privind programul de minimis pentru usturoi sunt incerte. Direcțiile de Agricultură Județene nu dețin nicio informație clară privind startul programului și la acest moment fermierii nu pot depune cereri pentru a se înscrie.

    Pentru a da, totuși, o informație clară, Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituției, pe 10 februarie, un proiect de hotărâre de Guvern privind modul în care se va plăti anul acesta ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi.

    Anul trecut, Programul de subvenționare a culturii de usturoi a fost demarat la finele lunii februarie, când Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. În mod similar, este de așteptat ca și în 2020, Guvernul trebuie să emită/aprobe un act normativ prin care să se instituie Programul Usturoi 2020 cu condițiile și termenele actualizate pentru acest an.

    Programul Usturoi 2020. Cererile se depune până la 15 mai

    Așa cum vă spuneam, la acest moment nu se depun cereri la Direcțiile Agricole pentru înscrierea în programul Usturoi 2020. Anul trecut aceste cereri au început să de depună la de la începutul lunii martie, la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 15 mai, inclusiv. Cum până în acest moment nu a fost anunțată nicio schimbare de către minister, cel mai probabil și anul acesta termenul limită va fi păstrat.

    Ce fermieri pot depune cereri pentru subvenția la usturoi:

    Programul Usturoi 2020. Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii

    Înainte de a depune cererea pentur ajutorul de minimis dedicat culturii de usturoi, fermierii trebuie să se asigure că nu au încasat deja ajutoare de minimis care să totalizeze 20.000 de euro pe ultimii trei ani.

    Această verificare se face împreună cu direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipului București, instituțiile stabilind sumele potențial disponibile rămase, rezultate după însumarea ajutoarelor de minimis primite pe durata a 3 exerciții financiare, respectiv ajutoarele acordate în cele două exerciții financiare precedente și în exercițiul financiar în cauză, și până la concurența sumei de 2-.000 euro.

    Pentru a putea beneficia de sprijinul de 3.000 de euro la hectar, cultivatorii de usturoi trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
    b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
    c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
    d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative (se iau în considerare următoarele: bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

    Ca noutate, la fel ca și la ajutorul de minimis pentru tomate, din acest an se introduce obligativitatea ca fermierul să țină un registru cu toate tratamentele fitosanitare aplicate culturii, dar și să depună odată cu restul actelor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate cu usturoi.

    În anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi se face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti până la data de 27 noiembrie.

    Programul Usturoi 2020. Documente necesare

    Împreună cu cererea de înscriere, fermierii care cultivă usturoi și doresc să obțină subvenția de la stat pentru această cultură trebuie să depună la direcțiile agricole și o serie de documente.

    Lista documentelor ce se depun împreună cu cererea de înscriere la direcțiile agricole pentru Programul de minimis pentru usturoi:

    a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială și copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
    b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum și copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
    c) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
    d) adeverința, în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafața de teren utilizată de solicitant în anul de cerere, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză;
    e) declarație pe propria răspundere;

    Documentele prevăzute la literele a) şi b) trebuie prezentate în original şi în copie, în vederea certificării de reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul”.

    În situaţia în care cultivatorul de usturoi deţine în exploataţie suprafeţe de teren care sunt situate în judeţe diferite, acesta poate formula cereri de înscriere în Program, care se depun la fiecare dintre direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, unde se găsește suprafața deținută.

    Direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererile, le verifică împreună cu documentele anexate şi întocmesc Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a producției de usturoi. Gestionarea Registrului unic se asigură de către un funcționar din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, numit prin decizie a directorului executiv.

    În situația în care se constată că solicitantul a depus cereri pe raza mai multor județe, reprezentanții direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, decid asupra solicitărilor formulate, urmând ca plata să fie efectuată la nivelul structurii unde a fost solicitată suprafața cea mai mare, după transmiterea tuturor documentelor.

    Programul Usturoi 2020. Cum se ia ajutorul de minimis

    Pentru obținerea sprijinului, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a producției de usturoi au obligația să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documente justificative care să ateste comercializarea producției de usturoi obținute pe terenul declarat, până la data de 27 noiembrie. Documentele justificative pentru valorificarea producției de usturoi sunt bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

    Programul Usturoi 2020. Cât se plătește pentru un hectar cultivat cu usturoi

    Menționăm că anual, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin hotărâre a Guvernului se aprobă sumele necesare schemei de ajutor de minimis.

    În 2019, iniţial se decisese ca sprijinul pentru un hectar cultivat cu usturoi să fie de 1.000 de euro, dar ulterior s-a decis majorarea sprijinului la 3.000 de euro pe hectar având în vedere nivelul ridicat al investiției necesare pentru înființarea culturii. Același cuantum ar putea fi menținut și în 2020, însă dacă cererea este mare, bugetul alocat se va împărți suprafețelor eligibile, astfel că plata maximă va fi de 3.000 de euro pe an, fără să fie precizat un prag minim de plată.

    Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă/an, pe durata Programului de susținere a producției de usturoi.

    Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis  pentru anul 2020 se asigură din bugetul pe anul 2020 repartizat  Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Ministerul Agriculturii anunța anul trecut că schema de ajutor de minimis pentru usturoi se va desfășură pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, anul 2019 fiind primul an în care cultivatorii de usturoi au beneficiat de un sprijin de 3.000 de euro la hectar.

    Fermieri excluși de ajutorul de minimis în 2020

    Ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre nu se acordă solicitanților a căror suprafață cultivată cu usturoi este obținută prin divizarea unei suprafețe cultivate cu usturoi existentă în anul de cerere, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu
    excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registul agricol. În cazul în care se constată încălcarea prevederilor prezentei hotărâri de către solicitanți, inclusiv prin depunerea la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București a unor documente justificative neconforme cu realitatea, aceștia nu beneficiază de schema de ajutor de minimis.

    Spre deosebire de anul trecut, în 2020, beneficiarii sunt eligibili dacă nu depășesc 20.000 de euro ajutor de minimis încasat în ultimii trei ani. Până acum, acest plafon era de 15.000 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA