• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Robert Chioveanu, președinte ANSVSA: Comisia Europeană va da mai puțini bani pentru fermieri în 2020

    Angelica Lefter -

    Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a făcut declarații exclusive pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, într-un interviu de excepție în cadrul emisiunii ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei”.

    Dr. Robert Chiveanu a vorbit despre situația la zi în agricultura românească, dar și despre fondurile mai mici alocate de Comisia Europeană pentru situațiile de urgență din statele membre. Aici sunt incluse și țările care se confruntă cu Pesta Porcină Africană. Sumele alocate pentru 2020 nu ajung nici la jumătatea celorlați ani, a explicat dr. Chioveanu: ”Comisia Europeană a decis pentru anul acesta să acorde doar 20.000.000 de euro despăgubiri pentru situațiile de urgență. Suma aceasta este pentru toate statele membre. Dacă vorbim pentru anii 2018-2019, când Comisia a alocat 50.000.000 de milioane de euro pentru toate statele membre, pentru anul 2020 doar 20.000.000 va fi o provocare pentru toate țările U.E. Aceste fonduri nu vor mai fi la îndemâna oricui și oricum”.

    Președintele ANSVSA a mai spus că lupta împotriva Pestei Porcine Africane (PPA) se poartă în mai multe state membre, însă situația cea mai dificilă se regăsește în România și în țara vecină, Bulgaria, din cauza numărului mare de focare.

    ”La Bruxelles am fost la o ședință, la Reuniunea Șefilor Serviciilor Veterinare, care a avut loc în 27-28 ianuarie, la invitația președinției croate. La acest grup de lucru al serviciilor veretrinare am dezbătut timp de două zile problemele reale cu care se confruntă statele membre. Am început cu un schimb de opinii, prin prezentarea croată asupra mandatului și prioritățile veterinare pe care le au în acest mandat de 6 luni. A urmat o prezentare generală la nivel mondial cu privire la rezistența anti-microbiană, după care, bineînțeles, am avut o dezbatere foarte, foarte aprinsă cu privire la provocările viitoare și răspunsurile la bolile transfrontaliere”, a menționat șeful ANSVSA.

    Situația dramatică la nivelul României și Bulgariei este cauzată de numărul mare de focare. Dr. Robert Chioveanu susține însă că există soluții pentru remedierea situației și are o strategie, aceea de implicare a tuturor factorilor, nu doar a celor care țin de condițiile sanitare-veterinare ci și fermierii, industria alimentară și Colegiul Medicilor Veterinari, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    ”Cea mai importantă dezbatere la grupul de lucru de la Bruxelles a fost cu privire la pesta porcină africană. Au fost informații actualizate și prezentate de cei de la EFSA în care ne-au evaluat riscurile și într-adevar au fost dezbateri care au dus la schimb de opinii și s-a prezentat situația la nivelul UE și România și Bulgaria nu se prezintă așa cum ne dorim. Numărul de focare și apariția numărului de focare destul de mare și numărul care s-a impus în cele două state membre și evaluările riscurilor pentru pesta porcină africană, efectuate de European Food Standard Agency arată că lucrurile nu sunt atât de îmbucurătoare”, a explicat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

    Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în țara noastră, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 267 de localități din 26 de județe, cu un număr de 619 focare. De la apariția virusului în România, 31 iulie 2017, până la această dată, au fost despăgubiți 14.800 de proprietari cu o valoare totală a plăților de 403.373.620 de lei, echivalentul a 85,8 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului