• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conferința Anuală a Clubului Fermierilor Români 2020. O ediție sub semnul prosperității aduse de zăpadă!

    Ramona Dascălu -

    O ediție reușită în care nici măcar nămeții sau drumurile blocate nu au putut să împiedice fermierii să ajungă! Pste 1.200 de invitați au participat astăzi, joi – 6 februarie, la Palatul Parlamentului, la cea de-a doua ediție a Conferinței Anuale a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

    ”Mulțumesc că îmi revine onoarea de a deschide pentru a doua oară Conferința Anuală a Clubului Fermierilor Români. Este o onoare pentru noi să avem invitați de la Bruxelles, de la Paris, de la Luxemburg și fermieri din toată țara. Conferința noastră are ca temă ”Inovație pentru Agricultură Performantă”. Sunteți azi aici și sunt sigur că temele propuse vă vor oferi satisfacția unei informări foarte bune, vom avea și dezbateri cu întrebări și răspunsuri cu invitații noștri și sunt sigur că asta vă va convinge că efectiv a meritat să faceți o deplasare la București în condițiile acestea atât de schimbătoare (…). Pentru început, referitor la temele conferinței, vreau să fac câteva aprecieri privind agricultura românească. Cunoașteți viziunea Clubului, a fost împărtășită la fiecare întâlnire cu dumneavoastră: Agricultura românească are un potențial extraordinar de creștere, cu o condiție, și anume să transformăm aceste dezavantaje structurale și sistemice pe care dumneavoastră le știți în oportunități de dezvoltare. Ținta principală a organizației noastre rămâne competitivitatea, dar competitivitate judecată și pusă în aplicare cu asumarea unei responsabilități sociale. Referitor la agricultura românească, noi credem în capacitatea ei de a se dezvolta exponențial prin urmărirea unui model românesc de agricultură performantă, un model care ține cont de specificul țării noastre, dar pentru asta trebuie să înțelegem unde suntem, de unde pornim și direcția pe care mergem”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, în deschiderea evenimentului de la Palatul Parlamentului.

    De la eveniment nu a lipsit nici ministrul Agriculturii Adrian Oros, care le-a vorbit invitaților despre perspectivele dezvoltării agriculturii românești în contextul reformei PAC post-2021.

    ”Vom sprijini asocierea pentru că încă în România avem probleme cu această asociere; vom sprijini foarte mult procesarea depozitarea și lanțurile pentru vânzare; de asemenea vom sprijini zootehnia pentru că vrem să avem animale cu o valoare genetică ridicată, vom sprijini învățământul agricol dual tocmai pentru a avea forță de muncă calificată și responsabilă care astăzi este o problemă foarte mare pe care dumneavoastră, fermierii, o simțiți. Și, de asemenea, vom încerca să transformăm foarte rapid acele multe zeci de mii de ferme de subzistență în ferme de familie, comerciale care să reziste pe piață”, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului. În cadrul discursului său, șeful de la Agricultură a arătat și că în curând tinerii fermieri vor putea accesa teren prin ADS, dar și că măsura de instalare a lor în agricultură va fi continuată cu un sprijin majorat la 100.000 de euro. O altă informație de interes a fost cea privind cele două scenarii referitoare la viitoarele plăți directe, fiind în discuție o plafonare voluntară la nivelul statelor membre sau o plafonare de 300.000 de euro pe fermă în cazul subvențiilor achitate fermierilor români.

    Despre rezultatele și programele Clubului Fermierilor Români a vorbit Nicușor Șerban, președintele Clubului, imediat după ce a adresat un scurt cuvânt invitaților prezenți la eveniment.

    ”Salut prezența la Conferința noastră a oaspeților români și străini, suntem onorați să avem alături de noi decidenți și formatori de opinie, care cunosc și influențează semnificativ dezbaterile la nivel european și național asupra celei mai importante politici pentru fermierii români – Politica Agricolă Comună. Salut de asemenea prezența colegilor fermieri de la celelalte asociații cu care avem un scop comun, acela ca fermierul român să trăiască din zi în zi mai bine. Este important să precizez faptul că în acest prim an de activitate, Clubul și-a consolidat identitatea prin acțiunile sale, și-a întărit echipa executivă, a determinat mai mulți fermieri să i se alăture, urmând un plan care a pus în centru două teme esențiale: competitivitatea și creșterea responsabilității sociale a fermierilor membri. Suntem astăzi aici împreună pentru ă împărtășim aceeași viziune privind viitorul nostru, ne asumăm responsabil statutul de antreprenori performanți acționând comun către promovarea competitivității și durabilității agriculturii, respectiv mediu și resurse naturale, suntem deschiși celor mai noi tehnologii și dorim să creștem o nouă generație de tineri fermieri mai inovativi, mai capabili de performanță și mai dedicați muncii lor (…). Se spune că cea mai bună cale de a influența viitorul este să-l construiești tu însuți. Acesta este motivul pentru care am promovat ideea unui model românesc pentru agricultură performantă, care să ne dea direcția, nu prin dezbateri academice, asta e menirea universitarilor, ci prin identificarea acelor modele de succes dezvoltate de unii dintre dumneavoastră, care să poată fi urmate de colegii interesați, prin împărtășirea reușitelor și a eșecurilor, prin instruire permanentă, aplicarea de noi tehnologii inovative și o mai bună pregătire pentru gestionarea riscurilor. Este rolul și responsabilitatea noastră, a fermierilor performanți, care nu am mostenit ci am muncit pentru succesul nostru și pentru prosperitatea afacerii noastre, să ne implicăm mai mult, să devenim parteneri sociali ai guvernului în stabilirea strategiilor de dezvoltare a agriculturii românești și punerea în aplicare a programelor de reformă ale PAC”, a declarat Nicușor Șerban, președintele Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă la evenimentul de la Palatul Parlamentului.

    În cadrul evenimentului, organizatorii au prezentat un mesaj al comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, iar unul dintre speakerii invitați a fost vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, eurodeputatul român Daniel Buda.

    ”Deocamdată a rămas neatins articolul care se referă la plafonarea voluntară din partea statelor membre, la 100.000 de euro sau alternativ, alocarea a minim 10% din cuantumul plăților directe către fermierii mici și mijlocii. Iar aici vreau să subliniez un lucru. Atât politicile naționale, cât și politicile europene trebuie să fie preocupate în vederea acordării sprijinului necesar dezvoltării tuturor fermelor, indiferent de dimensiunea acestora deoarece cu toții actionează în condiții specifice. De asemenea, m-am asigurat prin amendamentele depuse de mine că banii vor ajunge la adevărații fermieri astfel încât cei care beneficiază de plăți directe trebuie să desfășoare o activitate minimă din punct de vedere agricol sau să fie furnizori de bunuri publice. În acest fel, va fi eliminată posibilitatea ca proprietarii de terenuri, care de multe ori nici nu știu unde le sunt parcelele, să beneficieze de plăți directe”, a spus Daniel Buda în cadrul prezentării sale.

    Ediția 2020 a Conferinței Anuale a Clubului Fermierilor, intitulată ”Inovație pentru Agricultură Performantă” a inclus cinci paneluri de vorbitori, inclusiv fermieri tineri și lideri din agribusiness, precum Dimitrios Drisis, CEO Adama România, Polonia și Republica Moldova. După panelurile de prezentări și prânz, evenimentul a continuat cu două sesiuni de dezbateri pe teme de mare interes pentru fermieri. Prima sesiune de dezbateri a avut ca temă generală de discuție Reforma PAC post-2021 și a pus accentul pe ”Provocări și perspective pentru dezvoltarea agriculturii europene și românești; Asigurarea Rezilienței și a sustenabilității fermelor în contextul Pactului Ecologic European”. La această dezbatere au luat parte Dacian Cioloș, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Mihail Dumitru, director general adjunct al Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene, și nu în ultimul rând Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților. Cea de-a doua dezbatere a abordat tema viitorului agriculturii europene, cu strategii pentru atragerea tinerilor și de gestionare a riscurilor în exploatațiile agricole. În cadrul acestei componente a Conferinței, între speakerii înscriși fiind Cătălin Păuna, senior economist la Banca Mondială, filiala din România, Pierre Raye, director general al Confederației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Franța, și Sebastien Colllot, expert în agricultură la Direcția Programe a Băncii Europene de Investiții (BEI).


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență