• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Petrescu, APC: ”Cerem tăierea subvențiilor APIA pentru cei care nu fac procesare!”

    Ramona Dascălu -

    Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), cere ca crescătorii de animale care nu fac procesare să nu mai primească subvenții. Acesta explică că astfel România ar ajunge să nu mai fie nevoită să importe produse din lapte.

    În numele Asociației Profesionale a Ciobanilor, am un îndemn pentru guvern și pentru cei care sunt astăzi la guvernare. Cerem ca cei care nu fac producție, și mă refer aici la crescătorii de animale, să nu mai primească niciun fel de subvenție. Deci, cei care nu își valorifică oaia așa cum trebuie și cum era valorificată pe vremuri să nu mai primească. Oaia trebuie să fete, să aibă miel, să fie mulsă, laptele trebuie valorificat pentru că din cauză că nu se mai fac lucrurile astea am ajuns unde am ajuns. Cei care iau subvenții pe pășune nu mai mulg animalele, țin oile numai pentru încărcătura minimă pe hectar. Și din cauza asta se strică și prețurile și tot, ei primesc bani mulți pe pășune, nu au nevoie nici de oameni mulți dacă nu le mulg.  Să primească subvenții numai cei care procesează și cei care într-adevăr muncesc. Ăsta e unul dintre ofurile noastre cele mai mari”, a declarat Dan Petrescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Crescătorul de oi din Argeș spune că s-a ajuns în situația în care mulți dintre cei care duc oile la munte nici măcar nu le mai mulg: ”Și mai avem o problemă, care a fost discutată deja la guvern, și anume că în zonele montane nu se mai face brânză la stână. Nu aș accepta indiferent ce s-ar întâmpla să duci animalele la stână numai sterpe și să nu mai procesezi absolut nimic și stânile să rămână goale. Nu se poate așa ceva. Asta ar trebui să fie prima măsură pe care ar trebui să o ia guvernul. Cei care duc animalele la munte să proceseze laptele și să nu ducă numai animale sterpe, doar pentru încărcătură minimă. Dacă nu se iau măsuri se va distruge tradiția și oieritul în România”.

    Dan Petrescu crede că dacă toți marii crescători de oi din România ar procesa laptele și l-ar transforma în brânză, țara noastră nu ar fi nevoită să mai importe: ”Dacă s-ar procesa așa cum trebuie, noi nu am mai avea nevoie, cel puțin în sectorul ăsta, de niciun fel de importuri. Să vezi brânză venită în România din Bulgaria. Păi să nu ne fie rușine? La mine la poartă a venit un negustor și mi-a zis că îmi dă brânză de oaie cu 11 lei. Ce brânză domnule e aia cu 11 lei? Da chiar nu controlează nimeni ce vine și cum vine de acolo? Să ne fie rușine dacă acceptăm să mâncăm brânză din Bulgaria noi cu atâtea ovine în România cu atâția munți goi”.

    Acesta susține că în ferma sa ar avea posibilitatea să proceseze o cantitate importantă de lapte, dar numai că nu are de la cine să cumpere laptele.

    Eu am posibilitatea să procesez laptele, din jurul meu de aici, din cel puțin 10 comune, dacă vreau, dar nu găsesc lapte, nu am de unde să-l cumpăr. Aș da preț bun pe el, dar nu am de unde să-l iau. Vecinii mei pe care îi am încheagă pentru ei pentru că au oi puține nemaiavând pășune, iar cel care deține toată pășunea nu încheagă, nu nimic, oile sunt vai de ele. Dacă iau miliarde pe pășune, le mai trebuie lapte sau brânză?”, se întreabă revoltat oierul argeșean.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA