• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ORDONANȚĂ MILITARĂ. Există restricții privind transportul oamenilor la muncă?

  agrointeligenta.ro -

  Transportul persoanelor la locul de muncă rămâne permis, a anunțat ministrul Transporturilor Lucian Bode care a explicat că nici regula de evitare a grupurilor de peste trei persoane, prevedere eliminată în actualizarea legislației, nu viza navetiștii.

  Mai mulți fermieri au sesizat redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în condițiile noii Ordonanțe Militară nu știu în ce măsură mai pot transporta oameni la locul de muncă. Lucrătorii sunt esențiali pentru campania agricolă de primăvară în fermele mari, sunt persoane de bază pentru îngrijirea animalelor sau recoltarea legumelor din solarii.

  Potrivit Ordonanței Militare nr. 2/21.03.2020 se recomanda evitarea formării de grupuri de peste 3 persoane care nu fac parte din aceeași familie, nu împart aceeași locuință. În Ordonanța Militară nr. 3/21.03.2020, această prevedere a fost eliminată, fiind reformulate restricțiile obligatorii privind circulația după cum urmează:

  Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

  a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizicăindividuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
  f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
  g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

  Nu doar că transportul persoanelor este permis pentru realizarea activităților agricole, dar și în cazul altor activități este permis transportul de persoane în scopuri profesionale, a explicat ministrul Transporturilor Lucian Bode.

  În fiecare zi traducem ordonanţele, impactul ordonanţelor militare asupra industriei de transport, pentru că am văzut tot felul de interpretări. ‘Nu ne putem deplasa la locul de muncă’. Nu, este fals. Nu se pune problema că nu ne putem deplasa la locul de muncă. Restricţiile nu se referă, acelea cu trei persoane, la deplasarea la locul de muncă, la deplasarea în şantiere. Aceste restricţii, în intervalul 6:00 – 22:00, nu se aplică celor care se deplasează la locul de muncă, se deplasează în şantiere. De asemenea, la nivel naţional, sunt măsuri pe care noi le-am luat şi pe care le luăm în continuare pe fiecare mod de transport în ceea ce priveşte reglementarea. Dacă ne referim la modul aerian, ştiţi foarte bine că transportul internaţional este practic blocat. Peste 80% din curse sunt anulate la nivel internaţional. Astăzi, compania TAROM a anulat toate cursele la nivel naţional”, a declarat Lucian Bode într-o intervenție la Digi 24. Potrivit ministrului Bode, în acest moment nu este suspendat transportul de persoane la nivel naţional şi nici cel de marfă.

  Ce documente sunt necesare pentru a justifica scopul deplasării

  Persoanele aflate într-un mijloc de transport sau în afara locuinței/gospodăriei trebuie să justifice deplasarea fie prin legitimație sau adeverință de la locul de muncă, fie prin declarație pe propria răspundere. Iată ce prevede în acest sens Ordonanța Militară nr.3/24.03.2020:

  Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:
  a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
  b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
  (2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
  (3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
  (4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
  (5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

  MODEL_Declaraţie_pe_propria_răspundere

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  S-a votat la Bruxelles! Data istorică pentru ANT bovine va fi 1 iunie 2018! Rețeta cu care Aurel Petruș și-a crescut producția la porumb cu 20%, protejând și sămânța de ciori! APIA a făcut plățile pentru cei care au dat terenul în arendă sau l-au înstrăinat!

  Ultimele știri

  PLONVIT Active: Soluția de combatere a efectelor lipsei de apă! Oierul Ioan Suciu – reacție în scandalul din APC: ”Opriți-vă! S-a ajuns din această Asociație o bătaie de joc!” Tractorist prins cu portbagajul plin de motorina furată din utilajul pe care lucra!

  Căutare în articole