• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ion Olteanu, revoltat de lipsa de reacție a Ministerului Agriculturii: ”Tace și nu le face!”

    Ramona Dascălu -

    Fermierul Ion Olteanu, mesaj dur pentru autorități! Cunoscut drept un om împăciuitor, care de fiecare dată se poziționează undeva la mijloc, încercând astfel să nu fie de partea unora sau a altora, de data aceasta cunoscutul fermier  a răbufnit și acuză Ministerul Agriculturii că nu pune în acțiunile nimic din ceea ce se discută și ce convine cu agricultorii. Administratorul holdingului agricol Agromad Crops mai spune că nu se aștepta ca Ministerul Agriculturii să nu aibă niciun fel de reacție atunci când marii fermieri ai României au fost numiți oligarhi la Bruxelles.

    Ion Olteanu, administratorul Agromad Crops, se declară revoltat, în ultima postare de pe pagina sa de Facebook, de faptul că Ministerul Agriculturii nu face nimic pentru a rezolva problemele cu care se confruntă mulți fermieri din țară la această oră: ”Ministerul Agriculturii tace …tace și le face, spunea Mamaia, Om din zona Moromeților, geografic, dar mai ales lingvistic, cultural. Eu zic că Tace și Nu le Face. Din când în când mai și Vorbește…dar tot Nu Face. Argumentez, așa e regula, așa e Fairplay. Sunt mari probleme în Zona Asigurărilor…cum o dăm, cum o sucim, tot la Asigurator Cade Profitul. Nici o inițiativă…că de, cum să deranjăm asiguratorii? Nu vrem pomană, vrem doar dreptate. A se vedea problema înghețului târziu, care a afectat grâul. A se vedea seceta, care în unele județe persistă din vară. Tăcere. Am încercat să vin cu o propunere pentru neplafonare și dirijarea a 10% din subvențiile fermierilor mari către cei mici, dar nu mai mici de 10 ha, cine spune că faci agricultură performantă pe mai puțin de 10 ha Minte, sub 10 ha înseamnă doar voturi, bani aruncați…tăcere”.

    Fermierul care lucrează terenuri în județele din jurul Capitalei este contrariat de faptul că marii fermieri ai țării noastre au fost catalogați drept oligarhi la Bruxelles și spune că nu se aștepta ca Ministerul Agriculturii să nu aibă niciun fel de reacție. În acest context, Ion Olteanu atrage atenția că marii fermieri nu sunt oligarhi întrucât au teren în arendă și tot ce câștigă împart cu arendatorii.

    Aceeași tăcere când unii de la Bruxelles ne-au numit oligarhi. Nu fraților, nu suntem oligarhi, terenul nu este în proprietatea mea, am peste 3.000 de arendatori, cu ei împart profitul. În cei mai mulți ani, doar arendatorii ies cu profitul și cel care muncește pământul cu încă o datorie la bancă. De parcă, marile companii din West, ale lor, de unde cumpărăm 95% din tractoare, utilaje, inputuri, adică totul, sunt oligarhi. Nu, nu sunt oligarhi, ei sunt investitori strategici, pe care acum țările civilizate, șefii de fapt ai Europei, se grăbesc să îi susțină să nu cadă economia. Tăcere. Mă așteptam sincer la o reacție când ne-au numit oligarhi. De parcă cei 50% din mâncarea României, importată, ce paradox, ce dezastru, provin de la fermele de familie. Nu, provin de la marile concerne cărora parcă li se potrivește mai bine titulatura azi, când vedem cât de strategic este să produci în propria țară mâncarea, toată mâncarea, când vedem cu durere că sistemul medical, infrastructura, agricultura sunt elemente de siguranță națională. Azi poate ministerul Agriculturii nu va mai tăcea și la Bruxelles va rosti tare, răspicat și cu argumente că nu poți să te joci cu siguranța alimentară a unei țări, că oligarhii agriculturii românești produc 70% din producție deși sunt sub 10% din fermieri, că produc pe niște terenuri care acum 10 ani erau pârloagă. Nu am terminat. Mă duc pe câmp. Câmpul vorbește, nu tace. Revin.”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania