• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierul Gigu Ciprian Doroftei, atac dur la adresa samsarilor: ”Nu le place să muncească, umblă după șmecherii și să înșele ciobanii!”

    Angelica Lefter -

    Vin vremuri grele cu mâncare puțină și de proastă calitate, prevestește oierul mureșean Gicu Ciprian Doroftei. Crescătorul de animale îi îndeamnă pe colegii fermieri să nu vândă mieii ieftin, ci să țină de ei pentru că prețurile vor crește pe fondul cererii în creștere, în ciuda a ceea ce încearcă aduc samsarii să inducă teamă în piață.

    Vădit deranjat de situație, Gicu Ciprian Doroftei, oier din Reghin, județul Mureș, a transmis mesaj tuturor crescătorilor de ovine, prin care îi îndeamnă să nu vândă mieii samsarilor și să țină de preț:

    ”Am un mesaj pentru ciobani, oamenii care au animale, care munciți la miei. Am văzut că s-au apucat golanii aceștia, de achiziționat miei, cu 9 lei…alții ziceau că vor ajunge 8 lei! Fraților, nu vă descurajați și le dați miei la prețul acesta, că să vă zic care este șmecheria, peste o lună sau două vine o foamete cu treaba asta (n.r. pandemia de coronavirus). Nu vă descurajați că vor umba precum câinii după ei, aceștia care spun că nu trebuie trebuie miei și nu se trec, ei cu 9 lei se trec, dar mai scump nu, cu 9 lei de ce trebuie? Ăștia sunt niște boschetari, mă, niște golani, ăștia care achiziționează miei, că nu-s ăștia trebuie miei la ăștia cu fermele, ăștia-s niște golani, ăștia care bagă în ferme, boschetarii, frate!”

    Limbajul nu tocmai ”ortodox” al crescătorului de oi este menit să tragă un semnal de alarmă, căci pot bate la poarta oierilor persoane îndoielnice din punct de vedere moral, care pot să-i înșele la preț, ba chiar să nu le mai dea niciodată banii:

    ”Ăștia care au avut și ei 2.000 de euro și au cumpărat și ei o rablă de dubă și a făcut un pod la dubă și merg prin sate la niște fraieri ”să luăm miei de la ei”, să ne facem 1-2 lei la kilogram, scăzământuri la miei…Ăștia-s ultimii oameni de la noi din țară la care nu le place să muncească nimic și umblă după șmecherii, dacă poate din 10 pe unul să îl păcălească să nici nu-i mai dea banii după, pe miei, așa cum știu ei să facă! A dat sărăcia în ei, foametea în ei, de aia v-a dat prețul acesta! Sunt plini de camătă și de dobânzi, nu vedeți că se urcă precum hoții, 2-3 într-o mașină, sunt tovarăși și nu știu cum să vă facă de bani și de miei”.

    Foto: canal2.md

    Gicu Ciprian Doroftei face apel la toți crescătorii de oi să își aprecieze munca și să vândă mieii la un preț rezonabil.

    ”Dechideți-vă mintea, ca vor urma ăia mari după miei și ăia dacă au de achiziționat miei și dacă m-au auzit pe mine, trimiteți voi mașini la noi și dați-ne prețul corect că noi muncim, că de la 1 decembrie ne sunt oile pe grajd și e 1 aprilie, uite ce avem în grajd, e plin de miei! Dar de la mine n-o să-i vedeți și nici de la alți bărbați ca mine n-o să-i vedeți cu 9 lei! Fiți bărbați și dați preț corect pe ei, preț corect, nu am cerut bani mulți, nu cum vorbesc alții de 20-18 lei, dar 15 lei/kilogram era prețul corect la miei, dar tot la prețul acesta ajunge la voi în ferme, dar ajung prin golanii ăștia. În zona Mureș, Bistrița, vă știu pe toți, vă știu că sunteți plini de dobânzi la șmecheri! N-are rost să vă dați mari în fața oamenilor, voi lucrați o dată în an, atunci când puteți să prostiți cu mieii, voi care ați umblat cu piei de oaie, acum veniți să luați de la oameni care au sute de miei!”, mai arată oierul în mesajul postat pe Facebook.

    Crescătorul de animale crede că va urma o perioadă în care carnea de miel va fi la mare căutare, având în vedere pandemia de la nivel mondial și modul greoi de aprovizionare a supermarketurilor din cauza restricțiilor de trafic dintr-o țară în alta: ”Vorbiți de bani grei! În 2 luni de zile în marketuri și magazine numai pufuleți vor fi, cipsuri și bere, carne nu va mai fi! Pulpele nu vor mai veni de afară, șoferilor le este frică să se ducă pentru că intră în carantină! Părerea mea, ca om, este să țineți de miei, să nu îi dați la golani! Unde vă sunt asociațiile, că nu ține nimeni cu voi, asociațiile la care dați o grămadă de bani pentru câte o adeverință? Vedeți, nu vă ajută nimeni, ăia trebuia să facă câte o cooperativă, să pună piciorul în prag, să nu îi lase pe golani să vină la noi și la oameni să îi păcăleacă, au dat oamenii miei cu 9 lei pe kilogram, batjocură! Vă rog frumos, să vă uniți, să nu dați mieii! Dacă o fi să dați mieii cu 9 sau 10 lei, dați la oamenii de rând, să mănânce ei, să nu-și bată nimeni joc de munca noastră!”


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine!