• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a fost împușcat ciobanul Petre Rizoi! Dezvăluirile șocante despre conflictul dintre oieri și vânători!

    Angelica Lefter -

    Primarul comunei Corbi, județul Argeș, Virgil Baciu, aduce lămuriri, cu detalii, în cazul ciobanului împușcat pe un teren din Popești-Leordeni, județul Ilfov, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook. Oierul care a fost rănit la piciorul stâng de către un vânător și a ajuns la spital în București, este originar din comuna argeșeană.

    Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a prezentat cazul, cu toate informațiile care erau publice la acea dată, dosarul fiind unul în curs de desfășurare. DETALII AICI: Cioban împușcat de vânători pe propria pășune! Dan Petrescu: A fost o ceartă, s-a ajuns la uz de armă!

    Astfel, prin mesajul său, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, atrage atenția asupra unor breșe în anumite legi, dar prezintă și starea de fapt a lucrurilor în momentul săvârșirii infracțiunii:

    ”Nu, nu este în vestul sălbatic, ci s-a întâmplat în localitatea Popești Leordeni, județul Ilfov. Așa după cum cei mai mulți dintre dumneavoastră știți, în comuna Corbi este o comunitate puternică de ciobani cu rădăcini din Jina, jud. Sibiu (aproximativ 250 de ciobani) membrii în diverse asociații și care însumează între 25.000 si 30.000 capete / ovine. (…) Efectivele mari de ovine îi obligă să meargă în transhumanță și/sau să închirieze pășuni pentru a-și construi stâni în afara comunei și chiar a județului. Această situație a făcut ca și doi ciobani din Corbi: Rizoi Petre si Petrică Irinel, formați de mici copii de către părinții lor în ale ciobănitului, s-au asociat și împreună cu un alt cioban din Domnești cu oi mai puține și cu Nedelcu Gheorghe care la rândul lui are oi, au format un cârd de oi de aproximativ 1.100 capete pe care le pășunează pe un teren în proprietatea S.C. Popești Leordeni Agropol, închiriat de către Nedelcu Gheorghe. Acesta având un contract de pășunat cu S.C. Popești Leordeni Agropol din 2012 până în 2021 (10 ani)”, explică edilul comunei Corbi.

    Primarul Virgil Baciu a continuat să relateze întocmai faptele, care au avut un deznodământ nu tocmai fericit, din contră, am putea spune:

    ”În dimineața zilei de 06.04.2020 Deaconescu Cristian a plecat cu oile la păscut ”În Livadă” (asta este denumirea acestui teren) iar în jurul orei 10.30 s-a pomenit cu două persoane (cunoscute de către ciobani) reprezentanți ai unui fond de vânătoare ”Cibernetica Vlăsia” și anume Nițu Cristi – președintele acestui fond împreună cu Ivănescu Marian – paznic de vânătoare, cel din urmă fiind înarmat cu un pistol, cerându-i ciobanului să se legitimeze cu C.I., lucru pe care acesta nu la putut face deoarece nu avea actele la el. Cei doi vânători au devenit agresivi și nu i-au mai permis acestuia să se deplaseze după oi, amenințându-l că îl împușcă, (după spusele acestora), cu toate că oile se îndepărtau și se duceau spre lanurile de grâu din zona, ținându-l sechestrat, aproximativ 40 de minute. În acest timp el a încercat sa ia legătura cu ceilalți ciobani, dar acesta nu mai avea credit pe cartelă, doar întâmplarea a făcut ca un alt cioban să-l sune pe Diaconescu Cristian și acesta a reușit să transmită celor doi responsabili de stână Rizoi Petre și Petrică Irinel ce a pățit.”

    Potrivit primarului din Corbi, aceștia din urmă s-ar fi deplasat la fața locului cu mașina din dotare, unde s-au întâlnit cu cei doi vânători și a început o ceartă verbală între cele două parți. Ciobanii i-au acuzat pe vânători că au sechestrat un cioban și că din această cauză oile nu se mai văd și s-au pierdut.

    ”După câteva minute de ceartă, înjurături și chiar amenințări, paznicul de vânătoare Ivănescu Marian a scos pistolul și a început să tragă asupra celor doi (Irinel și Petre). Petrică Irinel a reușit să se ascundă după mașină, dar Rizoi Petre nu a mai avut acesta șansă și a căzut la pământ, fără să-și dea seama a încercat să se ridice pentru a fugi, dar când sa facă acest lucru a realizat că piciorul stâng nu mai putea fi folosit, deoarece unul din cele patru gloanțe trase de către vânător îl nimerise în coapsă și femur. Petrică Irinel a sunat la 112, a venit salvarea, luându-l pe Petre Rizoi, după care a sosit și poliția din Popești Leordeni care a verificat zona și au găsit 3 cartușe trase plus unul pe țeavă, tras și acela. (…) Trebuie știut că acest conflict persistă de aproximativ 4 ani, de când această societate a preluat fondul de vânătoare din această zonă, ciobanii având și alte altercații cu aceștia”, mai spune Virgil Baciu pe pagina sa de Facebook.

    Oierul Irinel Petrică a reușit să scape teafăr din conflictul cu vânătorii. El a sunat la 112 să vină Salvarea pentru Petre Rizoi

    În final, primarul comunei argeșene Corbi creionează concluzia și face câteva constatări:

    ”Constatare: Legea Vânătorii a fost gândită de șmecheri tot pentru șmecheri; mitingul de acum câțiva ani pe care ciobanii l-au ținut la București (Parlamentul României) pentru a-și cere drepturile și modificarea acestei legi arată că nu a avut efectul scontat; ciobanii din păcate nu sunt reprezentați și îndrumați cum trebuie la nivel național pentru a fi o voce puternică, ei fiind fragmentați în diverse asociații, federații, etc; cel mai grav este faptul ca acest lucru s-a întâmplat în perioada în care este decretata starea de urgenta și care impune anumite restricții. În concluzie: trebuie să fim mai cumpătați, mai responsabili, mai respectuoși, mai înțelegători și mai buni unii cu alții”, încheie edilul din Corbi întreaga expunere, preluată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, de pe pagina sa de socializare.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată