• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SEMĂNĂTORILE “MTR” de la GASPARDO – PERFORMANŢE ÎNALTE ŞI CALITATE DE TOP!

    agrointeligenta.ro -

    Grupul italian Maschio Gaspardo a proiectat şi construit în timp o gama variată de semănători pentru plante prăşitoare, de un înalt nivel calitativ, ce include diferite modele capabile să corespundă cu cerinţele fermierilor din întreaga lume, care deţin atât ferme mici şi mijlocii cât şi ferme mari. Gama semănătorilor de precizie, GASPARDO reprezintă sinteza unei călătorii lungi, a unui know-how la care au contribuit generaţii întregi, cu aproape două secole de istorie antreprenorială. Din 1834 şi până în prezent, misiunea GASPARDO a rămas aceeaşi: să ofere fermierilor instrumente din ce în ce mai precise şi inovatoare pentru activitatea acestora.

    Semănătorile de precizie MTR, https://www.maschio.com/catalog/product/mtr/ro_RO,  se numără printre cele mai cunoscute şşi apreciate produse GASPARDO. Secţia de semănat MTR, aflată în dotarea tuturor utilajelor din această serie, permite o însămânţare de calitate, asigurând menţinerea unei adâncimi uniforme şi a unei distanţe constante între seminţe.

    Ea a fost proiectată pentru a asigura eficienţă şi calitate maximă în timpul însămânţării soiurilor mono­germe. Datorită şasiului rezistent, numeroaselor configuraţii şi, mai ales, unităţii de formare a brazdei cu dublu disc această secţie specială de semănat este perfectă pentru orice tip de sol, indiferent dacă a fost prelucrat în mod tradiţional sau minim. Gama largă de discuri de semănat cu orificii GASPARDO, asociată cu calitatea sistemului de distribuţie pneumatic oferă o serie de soluţii proiectate pentru a asigura uniformitate deplină, chiar şi în cazul seminţelor cu forme şi dimensiuni diferite. Aderenţa unei singure seminţe la fiecare orificiu al discului este asigurată de sistemul cu două dispozitive de selectare. Primul poate fi reglat manual în funcţie de tipul seminţelor, iar cel de-al doilea este fix. În acest fel, selectarea seminţelor are loc atât deasupra cât şi dedesubtul orificiului şi poate fi controlată prin fereastra de inspecţie. Roţile pentru controlul adâncimii cu 3 spiţe rezolvă problema pătrunderii solului între acestea şi discul de formare a brazdei, în condiţii de umiditate ridicată, în special pe solurile lutoase-argiloase. Discurile de formare a brazdei cu diametrul de 420 mm permit formarea unei brazde de semănat în formă de “V” foarte îngustă si adâncă atât cât este necesar. În acest fel contactul dintre seminţe şi sol se îmbunătăţeste, fiind asigurate germinarea optimă şi răsărirea rapidă a plantei. Braţele de legătura ale paralelogramului deformabil realizate din oţel turnat permit adaptarea perfectă la profilul terenului, chiar şi pe terenuri denivelate. Arcul de presiune al paralelogramului asigură adap­tarea permanentă la profilul terenului. Presiunea este re­glabilă până la 150 kg. Arborele de transmisie cu cardan homocinetic asi­gură rotaţia uniformă a discului de semănat, fără a fi necesară nicio întreţinere.

    Modelele actuale de semănători pentru plante prăşitoare produse de Gaspardo sunt :

    Semănătoarea JULIA este noul model de vârf al firmei GASPARDO, care este caracterizată printr-o capacitate operaţională impresionantă datorită celor 24 de secţii de semănat, ce asigură un front de lucru de 16 metri şi saşiului flexbil, cu înclinare totală de 10o. Secţiile de semănat sunt montate între ele la o distanţă de 70 – 75 cm. Lungimea şasiului este de 1680 cm. Transmisia este mecanică sau electrică cu sistemul Maschio Gaspardo – ISOTRONIC. Rabatarea în faţă a celor două secţiuni (module) ale şasiului permit obţinerea unor dimensiuni reduse de transport pe drum.

    Buncărul mare este împărţit în două compartimente, 2.000 de litri pentru seminţe şi 7.000 de litri pentru îngrăşământ. Cele trei uşi etanşe şi cu deschidere largă simplifică încărcarea cu saci big bag.  Secţia de semănat MTR HD asigură standarde ridicate de însămânţare indiferent de condiţiile solului.

    Semănătoarea “JULIA” este dotata cu secţie de semănat MTR HD – Heavy Duty pentru semănatul direct în brazdă, care  asigură standarde ridicate de însămânţare indiferent de condiţiile solului. MTR HD este expresia maximă a eficienţei şi versatilităţii în domeniul semănatului de preci­zie. Această secţie a fost atent proiectată, pentru a asigura cea mai bună calitate a însămânţării în soluri neprelucrate sau foarte dure. MTR HD se caracterizează printr-o configuratie Heavy Duty pentru a răspunde necesităţilor în situaţii de lucru extrem de dificile, în special în cazul semă­natului direct în solul neprelucrat. La însămânţare autonomia este ridicată. Buncărul de seminţe al secţiei MTR HD are o capacitate de 60 l pentru a optimiza productivitatea semănătorii JULIA  şi a reduce opririle în vederea reîncăr­cării de către operator. Cu sistemul AIRSPRING, presiunea pe sol este maximă, datorită arcurilor pneumatice şi reglării centralizate. Intervalul amplu de presiune de care dispune secţia MTR HD, asigură posibilitatea de folosire pe cele mai variate soluri, de la cele prelucrate până la cele dure, rezistente.

    Brazda este inchisă printr-o unitate special realizată pentru acest lucru. Unitatea de închidere a brazdei sectiei MTR HD este fabricată din oţel turnat şi asigură o presiune ridicată de închidere. Roţile, dispuse îîn “V”, finalizează semănatul prin inchiderea brazdei, aducând pământ proaspăt şi tasându-l. În versiunea standard, roţile în V 1’’x 14’’ sunt furnizate din cauciuc, fiind disponibile opţional şi din fontă pentru solurile mai dure. Consolidarea rezultată din această operaţie asigură un contact optim între seminţe şi sol, optimizarea germinaţiei şi răsărirea plantelor. Suportul pentru secţia MTR HD este realizat din oţel turnat, având o manetă de reglare cu 5 poziţii şi 2 tipuri de roţi. Pentru soluri minim prelucrate se folosesc roţi din cauciuc Ø 14’’ – secţiune 1’’, iar pentru solurile dure, în special pentru semănatul direct în sol neprelucrat, se folosesc  roţi din fontă Ø 14’’ – secţiune 1’’.

    Brăzdarul cu disc frontal taie solul, facilitând formarea brazdei, precum şi resturile vegetale, pentru a preveni îndoirea acestora în brazdă, ceea ce poate cauza probleme de germinare la contactul cu seminţele.

    Deviatorul de resturi vegetale rotativ, ce poate fi combinat cu brăzdarul, este util în cazul unei cantităţi ridicate de resturi vegetale pe suprafaţă. Acesta îndepărtează biomasa de pe linia de în­sămânţare către zona dintre rânduri, menţinând constantă adâncimea de depunere a seminţelor.

    Secţia de semanat MTR HD – Heavy Duty se adaptează pentru orice condiţii de însămânţare. Modificarea grupul de închidere a brazdei în funcţie de tipul de sol, de cerinţele agronomice şi de condiţiile de funcţionare pe câmp este esenţială, fiind suficientă o serie de reglaje simple.

    Aceste semănători se pot dota cu diferite panouri de control pentru efectuarea unui semănat de calitate şi precizie ridicate. Specialist în domeniul semănatului de precizie, GASPARDO oferă o serie de panouri de control, prevăzute cu afisaj electronic, care pot fi montate în cabina tractorului, pentru gestionarea parametrilor de lucru şi a comenzilor legate de decuplarea electrică a secţiilor.

    Gaspardo pune la dispoziţia fermierilor următoarele panouri: HCS – care dă informaţii pentru suprafaţa prelucrată, parţială sau totală (ha); V1200 – până la 12 rânduri care are alarmă la controlul semănatului pe rând şi dă informaţii pentru suprafaţa prelucrată, parţială sau totală (ha);  MCE 6000, până la 6 rânduri şi MCE 12000, până la 12 rânduri, care are următoarele funcţii: alarma la controlul semănatului pe rând, dă informaţii pentru suprafaţa prelucrată, parţială sau totală (ha), viteza de lucru (km/h), distanţa medie de semănat pentru fiecare secţie sau în total (cm), densitatea de semănat (seminşe/m2) şi are posibilitatea de eliminare a rândurilor.

    La semănătoarea JULIA cu transmisie electrică, fiecare secţie este prevăzută cu un motor electric care conduce direct discul de semănat. In acest caz distribuţia este precisă şi imediată, ceea ce face sâ fie soluţia ideală pentru obţinerea unei distanţe perfecte de semănat, chiar şi la viteze mari de lucru. În acest caz, decuplarea electromagnetică a secţilor se face cu ajutorul unor sisteme de decuplare electromagnetice care permit eliminarea independentă a secţiilor de semănat printr-o comandă electrică dată de la panoul de control MCE sau prin terminalul de comanda ISOBUS. Transmisia este întreruptă la nivelul secţiei de semănat, fără a exista riscul deteriorării seminţelor. După întreruperea semănatului reluarea funcţionării este instantanee, deoarece sistemul pneumatic rămâne activ.

    Pentru controlul semănatului semănătoarea JULIA, https://www.maschio.com/catalog/product/julia/ro_RO, este dotată cu fotocelule (traductoare) care sunt amplasate la ieşirea din corpul distribuitorului. Acestea au rolul de a verifica trecerea efectivă a seminţelor în conducta de cădere. Alarma sonoră a controlului semănatului avertizează imediat operatorul în cazul unor defecţiuni sau al golirii buncărului.

    JULIA a fost lansată oficial în ţara noastră în Judeţul Arad, la Combinatul Agroindustrial Curtici, la fermierul Dimitrie Muscă, dupa ce ea a fost lansată de Maschio Gaspardo la expoziţia Agritechnica de la Hanovra.

    Domnul director Muscă a ales această semănătoare pentru că are o productivitate foarte mare, iar dânsul lucrează o suprafaţă de 7500 ha. Aceasta poate să meargă cu 9 – 10 km/h, ceea ce face ca să lucreze până la 16 – 17 ha/h şi poate să ajungă la 150 ha/zi.

    Pentru reducerea forţei de muncă la suprafeţe mari şi foarte mari, adicî a mecanizatorilor, fermierii trebuie să achiziţioneze semănători cu lăţime mare de lucru. Domnul Musca a lucrat cu 3 semănători pe 16 rânduri, iar prin achiziţionarea semănătorii JULIA, acum lucrează cu 2 semănători.

    Utilajele pot fi achizitionate din reteaua de dealeri autorizati Maschio Gaspardo Romania. Informaţii suplimentare la numarul de telefon: 0257307030 sau la email: info@maschio.ro sau pe site-ul www.maschio.ro.

    Acest material a fost realizat de către Conf. Dr. Ing.  Sorin–Tiberiu Bungescu  – USAMVB ”Regele Mihai I al României”, Timișoara

     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd