• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Porcii mistreți mi-au distrus cultura, iar autoritățile mi-au pus piedici în recuperarea pagubelor!

    Angelica Lefter -

    Fermierii se plâng de faptul că mistreții le distrug culturile și de cele mai multe ori  din cauza legislației neclare nu mai pot recupera nimic. Micii fermieri sunt nevoiți să-și păzească culturile zi și noapte pentru ca porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare să nu le strice munca. Pentru a fi despăgubiți, înștiințarea și constatarea trebuie făcute cât mai rapid, altfel întregul efort este în zadar.

    Așa a pățit Paul Ciprian Busuioc, fermier din Delești, județul Vaslui, care cultivă 27 de hectare, dintre care 10 cu floarea-soarelui și 17 de porumb. Într-o zi și-a văzut toată munca spulberată, terenul era răscolit, iar cultura de porumb distrusă.

    De aici începe o adevărată luptă pentru despăgubirile care îi reveneau de drept, după cum a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”La porumb, în proporție de 70%, că sunt două tarlale diferite, cultura a fost distrusă. Comisia a venit și a constatat paguba de 48% pe culturile mele. Din câte reiese în urma cercetărilor, Primăria nu și-a făcut treaba. Eu am depus cerere pentru calamitate în data de 21 aprilie 2020, iar ei au trimis mai departe înștiințarea mea către Asociația Județeană de Vânători și Pescari Vaslui (AJVP) pe data de 23 aprilie. Au primit răspuns de la Asociație că nu deține fond de vânătoare pe raza comunei Delești. Aici ar fi prima problemă. A doua problemă ar fi că Primăria trebuie să aibă cunoștință despre cine deține fond de vânătoare, nu se poate face concesiunea fondului de vânătoare, pentru că ei trebuie să aibă documentația. În al treilea rând, mă îndoiesc că nu știau cui să trimită înștiințarea mea cu pagubele produse de mistreți, când chiar domnul viceprimar este membru vânător al L.R. Hunters Iași, cei care dețin fondul de vânătoare, deci ar fi trebuit să aibă cunoștință”, a spus fermierul vasluian.

    Cu alte cuvinte, în loc ca înștiințarea să al fie trimisă la timp către instituția abilitată, zilele au trecut și nu s-a întâmplat nimic altceva decât să se tergiverseze situația.

    Nici comisia constatatoare nu a fost întrunită în întregime, astfel că șansele de a se face dreptate au scăzut semnificativ. Din Procesul Verbal de Constatare și Evaluare a pagubelor produse reiese că: ”nu a fost respectată procedura de aplicare a HG nr. 1679/2008”, mai exact ”nu au fost convocați toți membrii comisiei (Reprezentantul Gărzii Forestiere Focșani și reprezentanții fondului cinegetic 5 Fâstâci – APVS L.R. Hunters, în datele de 21.04.2020, 23.04.2020 și 27.04.2020)”.

    În concluzie, în procesul verbal întocmit se arată că paguba este de 48%, cu toate acestea  fermierul nu va primi despăgubiri. Iată cum explică Paul Ciprian Busuioc: ”Nu mi-au dat despăgubiri și din cauza faptului că eu nu am documente să reiasă că suprafața este în concesiunea mea, nu am apucat să le înregistrez la Primărie. În realitate eu am acele documente, dar nu le-am putut prezenta pentru că intenționez să realizez un proiect pe persoană juridică și nu dețin CUI-ul firmei deocamdată din cauza acestei stări de urgență provocată de coronavirus. Am explicat comisiei acest lucru, eu depun documentele la APIA, deci sunt în regulă. Oricum în maxim 24 de ore de când am făcut eu sesizarea Primăria trebuia să trimită către instituțiile abilitate, dar nu s-a întâmplat așa. Ei au trimis abia în data de 23 aprilie către AJVS, instituție care nu avea treabă cu situația mea, trebuia să trimită la S.C. Hunters. Consider că au făcut asta cu rea voință Când le-am reproșat asta, reprezentanții primăriei mi-au spus că pot să-i dau în judecată”.

    Neîndeplinidu-se termenul legal, fermierul vasluian Paul Ciprian Busuioc, va rămâne cu paguba, însă a mărturisit la Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că nu va renunța,  intenționează să meargă în instanță pentru a-și face dreptate. Asta și pentru că, spune fermierul, nu a fost chemat la constatarea efectuată de comisie, ci doar la finalul procedurii, deși legal trebuia să fie de față, așa cum arată și răspunsul dat de Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui. Aceasta din urmă a arătat, totuși, că nu are competență pentru rezolvarea acestui caz, deoarece ”instituția nu are atribuții de control în aceste situații”.

    Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au încercat să contacteze reprezentanții Primăriei Delești, din județul Vaslui, pentru a afla și poziția dânșilor în legătură cu acest caz.

    Dacă inițial am fost puși să așteptăm și apoi să revenim peste o oră, pe motiv că primarul nu este în instituție și numai dânsul ne poate oferi informațiile dorite, la momentul reapelării n-am mai găsit pe nimeni la celălalt capăt al firului. Cu alte cuvinte, nimeni din primăria Delești nu a mai răspuns la cele două numere la telefon fix, puse la dispoziția persoanelor care ar fi avut nevoie de informații din partea reprezentanților instituției locale.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA