• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Grâul cu 20-22 de boabe nu primește despăgubiri de secetă. Concluzia oficialilor de la Primăria din Vânjuleț!

  Angelica Lefter -

  Fermierul Marian Moisa a primit astăzi, miercuri – 20 mai, vizita în teren a oficialilor de la Primărie constituiți în Comitetul local pentru situații de urgență. Cererea agricultorului a fost depusă pe 6 mai, însă a fost nevoie ca agricultorul că apeleze la Agrointeligența -AGROINTEL.RO pentru ca suprafața sa să fie evaluată. S-a constatat că grâul acestuia nu este afectat în proporție de 30% ca să beneficieze de despăgubirile de secetă, membrii comisiei numărând 20-22 de boabe la spicul de grâu.

  Comisia a făcut evaluarea a doua zi după apariția articolului din Agrointeligența

  Demersurile Agrointeligența – AGROINTEL.RO nu au rămas fără ecou în cazul fermierului Marian Moisa din localitatea Vânjuleț, județul Mehedinți. Astăzi, miercuri – 20 mai, la fața locului s-a deplasat o comisie de la primăria comunei, pentru a constata paguba făcută de secetă la culturile de cereale ale fermierului. Asta după ce mai bine de două săptămâni, adică din data de 6 mai, cererea acestuia a fost ignorată complet de autoritățile locale.

  Amintim că ieri, marți – 19 mai, dimineața, agricultorul ne-a semnalat că nimeni nu a venit la el în câmp și, mai mult, i s-ar fi zis că nu e secetă în județ. Astfel că, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a plecat pe ”firul” cererii și a aflat că solicitarea fermierului nu a fost trimisă mai departe. Mai mult, din tot județul, nicio cerere n-a ajuns la Direcția Agricolă.

  CITIȚI ARTICOLUL INTEGRAL: Ce au descoperit reporterii Agrointeligența într-un caz semnalat de un fermier cu 150 de hectare în Mehedinți!

  În câmp s-a deplasat chiar primarul cu secretarul și o funcționară de la Registrul Agricol

  Comisia de la Primărie, formată din primar, secretarul și o doamnă de la Registrul Agricol, nu l-a convins pe fermier că nu ar avea culturile calamitate, așa cum a încercat, în fapt. Decizia acestei comisii va fi transpusă într-un proces verbal pe care fermierul Marian Moisa ar urma să îl semneze, cel târziu mâine dimineață, joi – 21 mai, dacă datele din acesta vor releva situația din teren.

  ”A venit o comisie, au fost, au recoltat niște spice de grâu din culturile mele, au numărat 22 de boabe pe spic, media. La 20-22 de boabe pe spic au decis că nu este calamitată. Le-am explicat că o cultură așa cum trebuie ar trebui să aibă cel puțin 40 de boabe pe spic, căci eu am investit pentru o cultură bună. Primăria refuză să facă demersurile pentru a trimite la nivel de județ cererile noastre”, ne-a declarat agricultorul.

  Pentru mai multe informații, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, au consultat Regulamentul din 16 aprilie 2020, privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

  În respectivul document, la Articolul 10, aliniatul 1, se menționează: ”Comitetele locale pentru situații de urgență se compun din: primar ca președinte, vicepreședinți reprezentați de viceprimari, secretarul unității administrativ-teritoriale și reprezentanți ai serviciilor publice și ai principalelor instituții din unitatea administrativ-teritorială respectivă, precum și conducători/reprezentanți ai operatorilor economici din sectorul agricol, filialelor, sucursalelor ori punctelor de lucru locale, potențial a fi afectați.”

  Comisia locală trebuie să evalueze starea culturii la 24 de ore de la sesizarea fermierului

  Mai mult, la Articolul 16 al aceluiași regulament sunt prevăzute și atribuțiile acestui comitet: ”Comitetul local pentru situații de urgență întocmește un raport operativ cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică (…), în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înștiințărilor, pe care îl transmite către Centrul operațional din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență județean și către Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din județ”.

  Având în vedere că înștiințarea agricultorului Marian Moisa a fost efectuată la data de 6 mai, iar Comitetul local de constatare a pagubelor s-a întrunit, astăzi, 20 mai, Regulamentul mai sus menționat nu a fost respectat, înștiințările fermierilor rămânând în sertarul primăriei mai bine de două săptămâni.

  Agricultorul speră la o producție de 3 tone la hectar

  În aceste condiții fermierul mehedințean a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că va avea o producție înjumătățită din cauza secetei. Mai mult, dacă până acum avea 6 tone la hectar, anul acesta probabil că va produce doar 3 tone la hectar.

  Marian Moisa spune că, chiar dacă va valorifica producția, abia dacă își va scoate banii investiți.

  ”Am investit peste 1.800 de lei la hectar. Nu îmi voi scoate nici banii investiți dacă nu voi obține despăgubirile de la stat. Am făcut 2 tratamente la grâu, am aplicat un  fungicid, cu insecticid un tratament, urmează acum cel de-al doilea, erbicidele aferente, 450 de kilograme îngrășăminte – am aplicat 225 uree, 225 nitrocalcar, date în primăvară în două faze și acum urmează încă un tratament cu insecticid. Chiar astăzi a plouat, 15 litri pe metru pătrat, dar nu mai plouase de la sfârșitul lui aprilie”, a conchis agricultorul mehedințean.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă va ține la curent în legătură cu raportul întocmit de comisia formată la nivel local în cazul culturilor calamitate ale fermierului Marian Moisa, dar și cu deciziile viitoare pe care fermierul le va lua pentru a-și salva investiția.

  În Oltenia, la acest moment, stadiul grâului este, la fermele care au beneficiat și de ceva ploi, cel din imaginea de jos, cu soiul Glosa în dreapta și soiul Otilia în stânga.

   

   


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Înghețul la pomii înfloriți: cum evaluați gradul de afectare în livadă Avertisment de la Comisia Europeană: PNS nu va fi aprobat fără măsuri de climă şi mediu! Subvențiile APIA așteptate de fermieri. De la 3,37 euro/hectar la 784,16 euro/hectar – când intră banii?

  Ultimele știri

  Recolta bună cu tratamente de calitate se ține! Erbicide sistemice care elimină eficient buruienile rezistente Copfort – un produs unic pe bază de cupru sistemic pentru protecție la nivelul întregii plante