• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aberații în Ordinul antiincendii: Fermierii trebuie să bată toaca și clopotul în lanuri pentru a anunța focul!

    agrointeligenta.ro -

    Seria aberațiilor din ”Ordinul antiincendii” apar pe măsură ce parcurgi cele peste 100 de pagini de prevederi care de care mai ciudate, unele aberante, altele ”împrumutate” din alte vremuri demult apuse. Un exemplu este acela că, potrivit Ordinului 182/2020 semnat de ministrul Oros, emis de Ministerul Agriculturii și publicat pe 30 iulie în Monitorul Oficial, fermierii sunt obligați ca pentru alarmarea focului din lanuri să înființeze posturi de observare cu dispozitive de semnalizare acustică precum: clopot, toacă, sirenă sau chiar…trompetă!

    În cadrul Ordinului nr. 182 din 30.06.2020 privind aprobarea Normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activitățiilor sectoarelor din domeniul agricol, document publicat în Monitorul Oficial, există și unele prevedări cel puțin hilare. Astfel, articolul 91 prevede că ”pentru alarmarea neîntârziată în caz de incendiu se vor acorda posturi de observare pe lanuri cu dispozitive de semnalizare acustică (clopot, toacă, tompetă, sirenă). Mai mult, la unele puncte de observare din lanuri se asigură puncte de legătură care se vor folosi în caz de nevoie printre care: mijloace auto-moto, biciclete sau chiar…cai de călărie!

    Ce alte investiții trebuie să mai facă fermierii

    Norme privind dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, a mașinilor agricole și de transport care participă la recoltarea cerealelor

    Parcele cu suprafața de peste 50 ha comasate:

    Parcele cu suprafața de 10 – 50 ha comasate:

    Obligații pentru crescătorii de animale

    Pentru crescătorii de bovine, porcine, cabaline, păsări sunt obligatorii următoarele norme:

    -Curățirea zilnică a canalelor, rigolelor, pentru a împiedica acumularea de gaze și amestecuri explozibile este obligatorie
    -Gazele vor fi evacuate de la locul de producere sau din incintă printr-un sistem de ventilație eficace care să corespundă normelor de apărare împotriva incendiilor
    -Pentru prevenirea formării pulberilor vegetal explozibile și obținerea concentrațiilor sub valorile admise de norme se vor etanșa capacele și îmbinările de la morile cu ciocane, iar instalația de desprăfuire va funcționa corespunzător.
    -Instalația de ventilație mecanică va fi menținută în bună stare de exploatare urmărindu-se funcționarea ei la parametrii proiectați și conform cărții tehnice de exploatare elaborată de uzina constructoare.

    În fermele de păsări se vor respecta următoarele măsuri:

    a) aerotermele cu combustibil lichid se vor verifica zilnic privind scurgerile de combustibil la racorduri
    b) la încălzirea cu eleveuze cu gaz metan se vor verifica zilnic, săptămânal și lunar dacă conductele de alimentare au scăpări de gaze, iar supravegherea încălzirii se va face continuu pentru a preveni exploziile și incendiile
    c) în adăposturile noi, moderne se vor instala senzori de presiune și tempertură astfel ca în cazul unei avarii să fie oprită instantaneu alimentarea cu gaz metan
    d) la eleveuzele cu rezistențe electrice se va verifica buna funcționare a termostatelor, precum și integritatea circuitelor electrice de alimentare a rezistențelor
    e) se va verifica funcționarea instalației de ventilație la parametrii proiectați pentru a asigura eliminarea amestecurilor de gaze explozive și toxice și pentru asigurarea unui mediu ambiant în limitele prescrise de normativele în vigoare.

    Încăperile, spațiile, construcțiile și incintele se dotează cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor în funcție de destinația, natura și nivelul riscului de incendiu al acestora.

    La alegerea tipului de stingător sau al ator aparate de stins incendii se are în vedere atât natura materialelor și substanțelor existente în spațiul protejat cât și compatibilitatea agentului de stingere cu materialele care ard.

    Clădirile se dotează cu stingătoare corespunzătoare claselor de incendiu din încăperile și spațiile respective.

    Pentru dotarea cu stingătoare portative se are în vedere asigurarea unui stingător a cărui performanță de stingere trebuie să fie cel puțin conformă cu focare 21 A, 113B, la o arie desfășurată maximă de:

    a) 250 m² în clădirile civile (publice)
    b) 200 m² în spațiile cu risc mic și mijlociu (mediu) de incendiu, stabilit conform normelor tehnice în vigoare
    c) 150 m² în spațiile cu risc mare și foarte mare de incendiu, stabilit conform normelor tehnice în vigoare

    În toate situațiile este obligatorie asigurarea de minim două stingătoare portative pentru fiecare nivel al construcției sau după caz, încăpere.

    În spațiile și încăperile cu risc mare de incendiu, cu aria mai mare de 500 m², se prevăd și stingătoare transportabile.

    În încăperile în care se pot afla lichide combustibile, se va asigura dotarea suplimentară cu un stingător mobil de minim 50 kg sau 50 l, utilizate în cazul incendiilor clasa A, B, la fiecare 500 m².

    Incintele, precum și spațiile de producție și/sau depozitare se dotează, în funcție de substanțele utilizate și condițiile specifice, cu panouri (pichete) de incendiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte