• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2020: Lista schemelor tăiate de la plata primei tranşe din subvenţii!

    Roxana Dobre -

    Primii fermieri din sectorul vegetal și crescătorii de oi au primit în conturi banii alocați în avans pentru Campania 2020 după ce plățile au demarat în noaptea de joi spre vineri, 15 spre 16 octombrie, așa cum directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.  Sunt însă și fermieri care mai au de așteptat dacă nu se încadrează la una dintre schemele aprobate!

    Schemele ”tăiate” de la plata avansului sunt cele pentru care controalele nu au fost finalizate, mai sunt necesare documente justificative sau se plătesc din bugetul pe anul financiar viitor. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce categorii de fermierii mai au de așteptat până la plata regulară din luna decembrie sau chiar până la începutul anului viitor pentru a încasa banii de la APIA.

    Schemele care sunt la plățile APIA în avans dar și plafoanele care sunt alocate pentru fiecare plată:

    Reamintim că în ședința de Guvern din data de 1 octombrie a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.

    Potrivit MADR, de aceste forme de sprijin vor beneficia peste 800.000 fermieri. Începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal și zootehnic într-un procent de maximum 70%, avans care poate fi achitat după finalizarea controalelor administrative, cu condiția să nu fie periclitată buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient.

    Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal și a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din bugetul aprobat MADR pentru anii 2020 și 2021.

    Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,8725 de lei  pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), stabilit de către Banca Centrală Europeană la 30 septembrie. Faţă de anul trecut, valoarea stabilită a euro a crescut, când fermierii au primit subvențiile la un curs de 4,7496 de lei.

    Conform celui mai recent bilanț al APIA, până la data de 21 octombrie, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili.

    Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, astfel:
    – 559.956.449,18 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
    – 133.006.126,52 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
    – 26.451.573,56 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA