• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROTEST ASTĂZI! Agricultorii moldoveni ies din nou cu tractoarele în stradă!

    Angelica Lefter -

    Fermierii din Republica Moldova amenință din nou cu proteste, pe care le-au programat astăzi, marți – 11 august. Agricultorii din 12 raioane vor protesta concomitent în 6 regiuni ale ţării, a informat publika.md.

    Nemulțumirile agricultorilor sunt diverse, însă cele mai pregnante fac referire la faptul că autorităţile de la Chişinău nu le-au prezentat soluţii reale pentru a-i ajuta să depăşească criza în care se află, generată de clima extremă și de apariția noului coronavirus. Seceta şi grindina le-au compromis o bună parte dintre culturile agricole, iar pierderile se ridică la sute de milioane de lei, potrivit agricultorilor.

    De asemenea, fermierii au anunțat că vor să scoată în stradă tehnica agricolă. Guvernul nu venit deocamdată cu o reacţie la anunţul acestora de o organiza un nou protest.

    Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris și despre protestele agricultorilor moldoveni din data de 28 iulie. Atunci, agricultori din diferite raioane ale ţării au expediat Guvernului mai multe cerinţe, printre care instituirea stării de urgenţă pentru sectorul agrar, scutirea de la plata impozitelor din salarii sau vacanţă fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

    CITIȚI ȘI: Ce au obținut fermierii moldoveni după protest: subvenții mai mari, rambursarea TVA și ajutor la credite

    Cu toate răspunsurile Executivului moldovean, la primele proteste, se pare că agricultorii din raioanele Căuşeni, Anenii Noi şi Ştefan Vodă nu sunt mulțumiți și au anunțat că vor scoate tractoarele pe traseul Căuşeni-Chişinău.

    ”Revendicările noastre, de la primul protest care s-a petrecut în raionul Ştefan Vodă, Căuşeni nu au fost auzite, şi nu au fost îndeplinite. Situaţia la acest moment este dezastruoasă. Deja am înţeles că nu o să avem nici culturi din grupa a doua. Porumbul s-a uscat, floarea soarelui la fel”, a declarat agricultorul din raionul Ştefan Vodă, Andrei Dînga.

    Totodată, pe traseul naţional Ungheni-Chişinău vor protesta fermierii din raioanele Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni cu tractoarele din dotare. ”Starea e foarte complicată, jalnică. Suntem fără producţie. Suntem fără bani, şi până când, nu suntem auziţi. Subvenţionare care este înaintată să subvenţioneze este foarte anevoiasă. S-a adoptat un regulament, aş putea spune chiar şi anticonstituţional. Şi ferească dumnezeu dacă poliţia o să reţină pe cineva poate, aşa, nejustificat, nelegitim, atunci noi o să protestăm şi în faţa poliţiei, şi în centrul Ungheniului”, a spus agricultorul din raionul Ungheni, Gheorghe Căpăţînă.

    Până acum, despre intenţia de a participa la protest au anunţat agricultorii din raioanele Hânceşti, Ungheni, Călăraşi, Nisporeni, Cantemir, Leova, Ştefan Vodă, Căuşeni, Basarabeasca, Anenii Noi, Cimişlia şi Orhei.

    Protestul este programat să înceapă marți, 11 august, la ora 10.00. Fermierii spun că dacă nu se vor face auziți, nu exclud să blocheze traseele naţionale cu tehnica agricolă. Aceştia spun nu vor pleca din stradă până când autorităţile le vor îndeplini solicitările.

    Anterior, Guvernul a anunţat că a alocat 200 de milioane de lei moldovenești (circa 10 milioane de euro) agricultorilor păgubiţi de secetă, iar fiecare fermier va putea ridica, pe parcursul lunii august, câte 1.000 de lei (aproximativ 50 de euro) pentru fiecare hectar de culturi compromise.

    La rândul lor, agricultorii spun că au înregistrat pierderi de cel puţin 6.000 de lei la hectar, adică peste 300 de euro la hectar, iar compensaţiile acordate de stat sunt mult prea mici. Prim-ministrul Ion Chicu a anunţat, săptămâna trecută, că vor mai fi alocate suplimentar încă 100 de milioane de lei din fondul de rezervă.

    Potrivit oficialului moldovean pierderile în agricultură provocate de secetă se ridică la peste 900 de milioane de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte