• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier calamitat: APIA nu primește cererile pentru despăgubirile de secetă! Nimeni nu știe nimic!

    Ramona Dascălu -

    Fermierii cu suprafețe calamitate de secetă nu pot depune cererile pentru a primi despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii. După ce vineri, 14 august, ministrul Adrian Oros a anunțat agricultorii că vor primi sumele necesare, producătorii agricoli s-au dus astăzi să depună cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Surpriză: documentele nu le pot fi înregistrate întrucât ordonanța de urgență care reglementează regimul despăgubirilor nu a fost adoptată de Guvern și nu este în vigoare.

    Dezorganizarea de la Ministerul Agriculturii naște revolte în rândul fermierilor! Chiar dacă după rectificarea bugetară, ministrul Oros a anunțat că MADR a primit sumele necesare plății despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă, agricultorii români nu au fost informați până la această oră ce trebuie să facă pentru a primi acești bani, unde să depună actele justificative, iar singurul semnal pe care ei îl primesc de la instituțiile abilitate este să aștepte, în condițiile în care au nevoie disperată de bani pentru a-și putea înființa culturile de toamnă.

    Mihai Stoica, un fermier ieșean care lucrează 400 de hectare, dintre care 200 de hectare cu grâu și rapiță i-au fost aproape în întregime calamitate din cauza secetei, spune că nu știe cum trebuie să procedeze pentru a primi banii pe despăgubiri întrucât niciun angajat dintr-o instituție abilitată nu poate oferi la acest moment informații clare.

    ”De la APIA nu știe nimeni nimic. La vizita comisiei ni s-a spus să venim cât mai repede să depunem cererea că așa se grăbesc lucrurile și primim banii mai repede. De la MADR am înțeles că despăgubirile pentru culturile de toamnă se dau în luna august. Când să le dea dacă nu au finalizat procedurile și listele cu fiecare județ în parte? Noi mai vorbim cu alți colegi, mai schimbăm informații. Nimeni nu poate să spună ce să facem. Să așteptăm. Dar cât să așteptăm? Că nu avem cu ce să mai plătim ratele și inputurile. Seceta ne-a lovit în cap direct. Nu am mai văzut așa dezorganizare, să nu poți spune unui om care așteaptă banii ce trebuie să facă să îi primească, unde să depună actele. Poate după rectificarea bugetară, se trezesc și domnii de la București la realitate”, a declarat fermierul ieșean pentru bzi.ro. 

    Pentru a primi banii pe despăgubiri, fermierii care au depus deja cererile de despăgubiri la primării și au fost verificați de Comisia de evaluare a culturilor de toamnă afectate de secetă trebuie să mai depună un document final la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), dar până la acest moment nu se știe în ce perioadă trebuie depus și asta pentru că nu există încă un act normativ care să legifereze acordarea despăgubirilor de secetă către fermierii afectați. În acest sens, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a făcut un apel către premierul Ludovic Orban să pună presiune pe conducerea Ministerului Agriculturii să definitiveze cât mai repede proiectul de act normativ astfel încât premierul să poată adopta ordonanța anti-secetă care să permită fermierilor să intre în posesia despăgubirilor.

    Situația este cu atât mai gravă cu cât astăzi, luni – 17 august, PSD va depune la Parlament o moțiune de cenzură împotrivă guvernului condus de Ludovic Orban și dacă se va ajunge ca actualul executiv să fie demis, guvernul Orban va rămâne interimar și nu va mai putea emite ordonanțe de urgență, ceea ce va conduce la blocarea banilor pentru fermierii români afectați de secetă.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA