• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții blocate pentru crescătorii de animale! Guvernul Orban trebuie să acționeze DE URGENȚĂ!

    Roxana Dobre -

    Guvernul Ludovic Orban, vizat de o moțiune de cenzură despre care presa generalistă susține citând surse și calcule realiste că va trece. Conform președintelui interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, moțiunea ar urma să fie depusă în Parlament astăzi, luni 17 august, și va fi citită săptămâna viitoare în plen. Dacă moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile. În acest interval, Guvernul nu poate adopta Ordonanțe de Urgență și nici proiecte de lege, ceea ce ar fi devastator pentru fermierii care așteaptă banii pentru despăgubiri dar și pentru subvențiile ”COVID-19”, adică acele ajutoare promise pentru oieri, crescătorii de porcine și sectorul avicol.

    Moțiunea de cenzură care ar urma să fie depusă astăzi ar fi votată de parlamentarii PSD, Pro România, ALDE și de o parte dintre parlamentarii independenți și cei ai minorităților naționale, conform calculelor făcute de jurnaliștii de la digi24.ro. UDMR a anunțat că nu va semna moțiunea, însă, în ceea ce privește votul, formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a luat încă o decizie.

    Jurnaliștii de la digi24.ro mai araă că potrivit aritmeticii parlamentare, moțiunea de cenzură ar putea fi adoptată cu peste 240 de voturi. PSD are împreună cu ALDE aproximativ 214 voturi, la care se adaugă cele 23 de voturi de la Pro România, 3 voturi ale parlamentarilor neafiliați și aproximativ 8-9 voturi de la parlamentarii minorităților naționale. De altfel și Marcel Ciolacu a afirmat în nenumărate rânduri încrezător că moțiunea va trece cu 250 de voturi.

    Însă pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Ar fi pentru a doua oara când un guvern condus de Ludovic Orban este demis printr-o moțiune de cenzură, într-un singur an.

    Dacă moțiunea trece, plățile pentru fermieri ar putea fi blocate

    Trecerea moțiunii de cenzură nu ar fi o veste bună pentru fermierii români care fac doar politica pământului și a muncii. Ei așteaptă despăgubirile pentru secetă, și celelalte plăți promise pentru care însă proiectele de Ordonanță de Urgență se află în dezbatere publică și nu pot fi aprobate momentan. Chiar dacă Ministerul Agriculturii are banii alocați prin rectificare bugetară, fără adoptarea Ordonanței de Urgență care să reglementeze cuantumurile și procedura de despăgubire, OUG care este imposibilă pe durata interimatului, plățile nu pot fi efectuate.

    În altă ordine de idei, dacă moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile. În acest interval, Guvernul nu poate adopta Ordonanțe de Urgență și nici proiecte de lege.

    Vorbim aici despre despăgubirile pentru secetă ale căror cuantumuri trebuie aprobate prin OUG, cât și cele mai recente ajutoare anunțate pentru fermieri:

    De precizat că pentru aceste ajutoare aprobarea în ședință de Guvern este posibilă după 21 august avâng în vedere că legal au fost lansate în dezbatere publică pe 12 august și este necesar să stea 10 zile în această fază a proiectului.

    Doar ajutorul de minimis pentru apicultori este în siguranță

    Singura schemă care nu se află în pericol este ”hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”, proiect ce nu trebuie adoptat sub forma unei OUG.

    Președintele grupului Agrointeligența, Vlad Macovei, a făcut un apel public la autărități să aprobe Ordonanța „despăgubiri pentru secetă” trebuie  în următoarea ședință de Guvern în caz contrat existând riscul ca moțiunea de cenzură să blocheze o bună parte a plăților către fermieri.

    Despre apelul lansat de Agrointeligența-AGROINTEL.RO puteți citi aici: Apel Agrointeligența: Ordonanța „despăgubiri pentru secetă” trebuie adoptată în următoarea ședință de Guvern! Moțiunea de cenzură va bloca tot!


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF