• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG despăgubiri de secetă: Termen de 10 zile pentru depunerea cererii-tip la APIA! (PROIECT)

    agrointeligenta.ro -

    Din momentul în care Ordonanța de Urgență pentru despăgubirea fermierilor va intra în vigoare, fermierii vor avea la dispoziție un termen de 10 zile pentru a solicita despăgubirile la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Documentul cel mai important ce trebuie să însoțească această cerere este procesul verbal de constatarea a pierderilor cauzate de secetă. Despăgubirile se acordă numai pentru culturile agricole de toamnă, potrivit noii forme a actului normativ publicat în dezbatere pe site-ul MADR astăzi – 18 august.

    Ce fermierii pot primi despăgubirile de secetă

    Fermierii care pot beneficia de despăgubiri de secetă trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
    a) dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare menționat la art. 1 alin (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate;
    b) suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;
    c) sunt înregistraţi în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020;
    d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

    Beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate vor trebui să depună la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului București unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului, o cerere de solicitare a ajutorului de stat, conform unui modelul-tip, însoţită de următoarele documente:
    a) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
    b) coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA, rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență a Guvernului.

    Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele obligatorii, poate fi transmisă la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail, se arată în proiectul de OUG.

    Documentele depuse în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”,vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

    UTIL: Proiect OUG și PROIECT CERERE-TIP pentru despăgubirile de secetă – PDF

    Culturile pentru care se acordă despăgubiri de secetă în acest an sunt, conform proiectului de OUG, cele înființate în toamna lui 2019:

    a) grâu;
    b) secară;
    c) triticale;
    d) orz;
    e) orzoaică;
    f) ovăz;
    g) rapiță.

    Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat:

    Valoarea ajutorului de stat se determină pentru fiecare cultură în funcție de suprafețele calamitate înmulțite cu cuantumul ajutorului de stat aferent fiecărei culturi.

    Conform declarațiilor ministrului Agriculturii, la despăgubirile de secetă se vor achita în primă fază 850 de milioane de lei în cursul lunii viitoare, urmând ca după rectificarea bugetară din octombrie să se achite diferența de plată la hectarul de cultură calamitată.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini