• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 100 euro/bovină: Pragul minim scade la 91 de capete per exploatație!

    Angelica Lefter -

    Crescătorii de bovine au reușit să obțină promisiunea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) că pragul de minim 100 de capete pentru care se va acorda sprijin de 100 de euro/vacă va scădea la 91 de capete. Liderii din zootehnie au participat astăzi, joi 20 august la un dialog cu conducerea MADR la care s-au luat în discuție și regulile pentru ajutorul temporar pentru fermele de vaci!

    Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, în cazul Ordonanței de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19 sau obținut două modificări legate de pragul minim de animale eligibile și

    ”Singura modificare acceptată a fost scăderea pragului la 91 de capete, cu condiția să se încerce suplimentarea sumei. Adică banii care au fost deja anunțați de Guvern, circa 35.700.000 de lei, să fie suplimentați. Aici și domnii de la creșterea vacilor de lapte au acceptat să scadă pragul la 91, dar să se aloce bani suplimentari. Deci prima modificare importantă ar fi că s-a scăzut pragul pentru fermele mari la 91 de capete și aici vor intra și fermele de lapte și de carne, că nu este condiție”, a explicat Grigorean.

    Acesta a precizat că și vârsta vacilor a fost schimbată astfel să poată intra la plată și junicile. ”Va fi condiția clară să fie doar femele dar se acceptă și peste 24 de luni, înseamnă că intră și junicile, iar este un lucru bun, tot ce este femelă peste 24 de luni la 1 iulie 2020 poate fi eligibilă. Deci s-a eliminat condiția ca femela să aibă cel puțin o  fătare”, a mai spus liderul crescătorilor de vaci de carne.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 35.700.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020.

    Banii, în toamnă, până la finele anului

    Acesta a mai subliniat că o altă reușită a discuțiilor o reprezintă ”alinierea” termenului pentru plățile către fermieri care se vor face cel târziu, conform promisiunilor MADR, la începutul lunii decembrie.

    ”În afara de asta este bine de menționat că în schema de la Bugetul național se spune că plățile se fac până la 31 decembrie și la cei mici, banii de la Bugetul UE se preciza că banii se dau până la 30 iunie 2021 ceea ce a dus în eroare mulți fermieri care ne-au sunat să ceară lămuriri. Aici avem promisunea că se va încerca să se facă plățile în luna noiembrie sau la începutul lunii decembrie pentru ambele scheme, aici să nu mai fie diferențe și din punctul acesta de vedere. Putem spune că este un lucru bun. Întâlnirea a fost constructivă comparativ cu ultimele despre care nu putem spune aceleași lucru. Sperăm că în al doisprezecelea ceas MADR a înțeles că cel mai bine e să dialogăm”, a mai spus președintele ACBCR.

    Care sunt actele necesare pentru subvenția temporară pentru vaci

    Beneficiarii depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură -APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, după ce ajutorul este aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial o cerere însoţită de următoarele documente:
    a) copie de pe B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
    b) registrul exploatației emis de operatorul Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor din care rezultă efectivul de bovine deținut la data 1 iulie 2020, pentru exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA înscrisă/e în cerere;
    c) coordonate bancare/trezorerie.

    Despre acest ajutorul puteți citi aici: MADR: Subvenție de 100 euro/vacă pentru fermele cu MINIM 100 de bovine adulte!


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”