agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Narcis, băiețelul de 7 ani care promovează consumul de legume sănătoase!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Narcis Ștefan are 7 ani și este imaginea legumelor sănătoase ce se produc în solariile fermei de familie pe care au fondat-o părinții săi. Chiar și acum, când a început școala, nu este zi în care băiețelul să nu meargă ”în control” la legumele pe care le iubește și pe care le consumă cu mare poftă. Pentru tatăl lui, Emil Ștefan, dragostea lui Narcis pentru legumicultură, este cea mai mare bucurie, iar tulceanul este mândru că ceea ce se produce la Cataloi poate fi pus pe masa tuturor familiilor întrucât legumele sunt obținute cu ajutorul fertilizării naturale, ecologice.

    Familia Ștefan din satul Cataloi, comuna Frecăței, județul Tulcea, trăiește din legumiculatura bio, care reprezintă pentru aproape toți membrii familiei, pe lângă sursa principală de venit, și o reală pasiune. După aproape 20 de ani de când practică legumicultura, stâlpul familiei Ștefan, Emil, are speranțe că fiul său, acum în vârstă 7 ani, îi va călca pe urme și va duce mai departe tradiția de a produce cele mai gustoase legume bio din zonă.

    ”Solarul are în jur de 1.000 de metri pătrați, mă refer la spațiul acoperit, și mai am în jur de 700-800 de metri pătrați de grădină, cu plasă de umbrire, cu protecție la ultraviolete, cu protecție la prădători. Legumicultura este meseria noastră, din asta trăim. Dacă eu astăzi vând un kilogram de castraveți am bani să cumpăr o pâine, dacă nu, nu. Acesta este și motivul pentru care am continuitate la legume din toamnă în toamnă, din primăvară în primăvară. Soția mea se implică poate mai mult ca mine, iar Narcis, fiul nostru, este sufletul muncii noastre, un adevărat ambasador pentru legumele sănătoase de la Cataloi”, a declarat Emil Ștefan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Narcis se înfruptă din legumele culese pe loc

    Fiul legumicultorului care este în clasa zero își petrece mai tot timpul pe lângă părinți, în solarii

    Legumicultorul are doi copii, o fată de 19 ani care este învățătoare la Tulcea, și care a fost atrasă mai mult de oraș decât de țară, și un băiat în vârstă de 7 ani, pe nume Narcis, care a crescut de când se știe printre legume și moștenește dragostea părinților pentru agricultură.

    ”Am o fetiță de 19 ani care este învățătoare în Tulcea la clasa a IV-a și un băiat de 7 ani, pe nume Narcis, care este alături de familie și se implică în treburile noastre. Vă dați seama că nu este pus la treaba, dar îi place să se plimbe printre legume, prin solar, să vadă ce facem și cum facem. El tot timpul, de când s-a născut, a stat cu noi, când era mititel și era în cărucior noi plantam semințe și îl țineam lângă noi. Când a mai crescut și a început să meargă de-a bușilea, noi plantam, el smulgea. Acum, de când e mai mărișor, intră în solar, își ia ce legumă dorește și o mănâncă direct pentru că nu mai este nevoie nici să o spele, dat fiind că noi nu folosim insecticide. Este un copil căruia îi plac legumele și sper că o să ducă mai departe pasiunea noastră. Lui îi plac toate legumele, mănâncă ardei kapia, castravete, roșii. Deci, el este un copil care are norocul să mănânce legume vii, pentru că o legumă ruptă și consumată imediat după este o legumă vie. Vreau să spun că noi nu am simțit pandemia, am muncit non-stop de dimineață până seara. Noi nu cumpărăm nimic din supermarket pentru că ne creștem singuri tot ce ne trebuie, și animale și păsări”, ne-a povestit legumicultorul.

    Tulceanul a deschis și o salină care are efecte benefice în aceste vremuri de pandemie

    Acum, în pandemie, de când s-a impus purtarea măștii la școală, tulceanului i-a venit ideea să facă o salină, care îi este de mare ajutor atât copilului său, dar și celorlați micuți din împrejurimi.

    ”Anii trecuți, când era la grădiniță și aveau ore deschise, educatoarea venea cu copiii la mine în solar, le dădeam câte o roșie să guste, câte un castravete, adică să vadă copiii cum crește o roșie, o legumă că nu toți au așa ceva în curte. Acum este clasa zero și de când cu pandemia asta m-am gândit să fac o salină pentru noi și pentru copiii prietenilor noștri. Cum în această perioadă masca se poartă în mod obligatoriu la școală, ca să nu fie efecte adverse din această cauză asupra copilului, am luat această decizie să fac salina pe care de câteva săptămâni o și folosim”, ne-a dezvăluit Emil Ștefan.

    Narcis se bucură de beneficiile salinei din Cataloi

    Legumele din solarii au continuitate pe tot parcursul anului

    Revenind la solariile familiei din Cataloi, acestea se diferențiează de altele prin faptul că tot timpul anului sunt pline cu legume. ”În solariile noastre producem de toate, de la roșii, roze și roșii, ardei kapia, castraveți, și până la salată, ridichi, ceapă verde. Acum avem în solar a treia serie de castraveți, și avem trei tipuri de castraveți. Și la roșii și la castraveți producem singuri răsaduri, dar avem și semințe cu titlu demonstrativ, de la Marcoser Matca, ca să aclimatizăm soiurile. La ora sta avem în solar salată creață, roșii roze, și urmează să vină ridichile, ceapa verde. Toată iarna noi avem ridichi, ceapa, salata, până în martie, aprilie”, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Tot ceea ce se produce în solarii se vinde la poartă

    Toate legumele produse în solariile legumicultorului Emil Ștefan sunt produse ecologic și ajung doar la un cerc restrâns de oameni. Tot ce produce tulceanul se vinde din fața porții sau chiar direct din solar.

    ”Eu fac legumicultură de când mă știu, de 20 de ani. Produsele noastre sunt organice, naturale, sunt crescute doar cu găinaț de prepeliță și cu produse la Biohumussol Buzău, de unde ne procurăm erbicid ecologic, dar și biostimulator ecologic. Vindem numai la poartă, nu mergem niciodată la piață, este o afacere de familie. Am și un cerc de prieteni care vin la mine cu copiii și își culeg direct din solar. Prețurile nu sunt însă ca la piață, ci sunt mai mici. Un kilogram de roșii bio roze care la piață se vinde cu 10 lei, noi îl dăm cu 5 lei”.

    Părinții lui Narcis, ambii lucrează în legumicultură

    Legumicultorul crește prepelițe pentru ca găinațul lor să-l folosească drept compost în solarii

    Din dragoste pentru legumele bio, familia de tulceani a ajuns să crească chiar și prepelițe. ”Noi creștem și prepelițe pentru că folosim găinațul lor pentru compost. Bineînțeles că folosim și ouășoarele pentru copii, pentru familie. În fiecare an, la incubator, scoatem noi serii de prepelițe. În ceea ce privește modul de apărare al legumelor de insecte, avem mai multe metode. Folosim în primul rând niște păianjeni drept pradători și toate musculițele din solarii intră în pânza de păianjen. De asemenea mai folosim capcane cu feromoni, în loc de insecticide, dar și niște lumini cu ultraviolete care omoară insectele. Deci, totul este ecologic, sunt cele mai naturale metode de a prinde insectele fără să fim nevoiți să folosim insecticide”, a completat tatăl lui Narcis.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri