agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Subvențiile APIA vor fi plătite numai fermierilor autentici. Adrian Oros: Facturile – obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Fermierii i-au sesizat ministrului Agriculturii, Adrian Oros, că micii proprietari care dau în arendă terenurile ”îi șantajează” pe arendași să le rămână subvenția pe teren pe lângă arenda stabilită în contract. Romeo Burciu, un fermier gălățean, i-a cerut ministrului agriculturii să schimbe legislația astfel încât proprietarii de terenuri care fraudează legislația și cer subvenții să și demonstreze că lucrează suprafețele respective nu doar să încaseze banii.

    ”(…) Să vină și ei (arendatorii care încasează și subvenția n.r) la APIA să prezinte facturile de motorină, facturile pentru prestări servicii arat, discuit, semănat. Stau și așteaptă să ia subvenția și doar ne întreabă: Ce ai semănat pe pământul meu, că mă întreabă de la APIA. Nu vă mai spun că dacă au ghinionul să îi controleze trebuie să te duci de mânuță să le arăți unde este terenul, nici nu mai știu unde sunt terenurile”, a sesizat fermierul.

    Ministrul spune că problema este una generală, la nivel european. Soluția: definiția fermierului autentic din nou PAC

    Adrian Oros le-a transmis fermierilor că aceste plângeri nu s-au concretizat niciodată ”în scris”. Mai mult, ministrul a subliniat că această problemă, care este sesizată la nivel european, își va găsi soluția în noua Politică Agricolă Comună 2021-2027, unde se va defini clar ”fermierul autentic” ca fiind cel care lucrează pământul și trebuie să demonstreze și cu facturi acest lucru nu doar cu documente de utilizare a acestuia.

    ”Trebuie să recunoaștem că foarte puțini dintre fermierii care au întâmpinat problemele acestea au făcut și sesizări în scris pentru că ei evită să facă aceste sesizări în scris tocmai pentru a avea neplăceri cu proprietarii. Și atunci aceștia (arendatorii – n.r.) au căpătat curaj și în fiecare an sunt mai mulți care fac lucrul ăsta, ceea ce nu este benefic. Dar de ce cred eu că o să putem introduce în noile regulamente la nivel european pentru că discuția este și la nivel european, aceea de a se defini fermierul autentic, fermierul real pentru că și în alte părți unii, datorită subvențiilor, au intrat în zona asta, ei nefiind cei care lucrează pământul, nu sunt fermieri reali. Și atunci în această definiție a fermierului real, putem prinde în regulament și această modalitate prin care să probeze că este un fermier real și când își depune cererea să prezinte nu știu factura cu care și-a plătit lucrările, factura de la semințe, de la pesticide, de la îngrășăminte, ceva să demonstreze că lucrează cu adevărat pământul pentru cultura respectivă pe care spune că a înființat-o. Cred că este singura modalitate de a opri și de a diminua sau de a descuraja fenomenul ăsta care se pare că-i tot mai mare și îl obligă pe fermierul care lucrează să lucreze ilegal pentru că dacă dumneavoastră lucrați terenurile lor nu vă puteți înregistra cu cheltuielile pe care le faceți pe suprafețele respective”, a declarat ministrul Adrian Oros în cadrul unei întâlniri avute săptămâna aceasta cu fermierii din Galați.

    Ministrul a mai completat că știe de existența acestui ”șantaj” făcut de arendatori către arendași dar în prezent regulamentele europene nu prevăd pentru subvenția pe suprafață să se prezinte documente care să demonstreze că pământul este lucrat și nu doar utilizat.

    ”Relația arendator – arendaș nu este o relație contractuală, e mai mult o înțelegere și acest lucru se întâmplă în general, eu am crezut că numai în anumite zone ale țării există fenomenul ăsta, dar se pare că e peste tot și din an în an mai accentuat. Proprietarii, de regulă cei mici (fermierii n.r), nu-și lucrează pământul de ani de zile, s-au obișnuit să-l dea în lucru la unul care are o fermă mai mare, o exploatație mai mare și de multe ori nici nu e terenul lui că am văzut fermieri mari care au teren arendat de la zeci și poate sute de proprietari cu care au aceste relații de cooperare. În ultimii ani, proprietarii depun cererile la APIA, ba mai îl și sună pe proprietar ca să-i perceapă arendă și an de an îl șantajează că dacă nu vrea așa dă pământul altuia. Situația asta există. Am spus și cred că singura soluție ar fi să le cerem în noul regulament ca atunci când își depun cererile să cerem minime documente. Acum, după regulament, și mă refer la regulamentul european, nicăieri nu spune că atunci când se depune cererea unică trebuie cerute acele documente, ci doar când se fac controale și doar când se fac sesizări”, a conchis ministrul.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri