agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Cum a reușit o cooperativă să obțină o subvenție în plus pentru tot ce vinde către supermarketuri!

    Agrointeligența Agrointeligența -

    O reușită importantă pentru reprezentanții Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic din județul Cluj! După ce acum doi ani au făcut demersuri pentru accesarea unui sprijin prin Submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători din sectorul legumicol, în sfârșit, va veni și sprijinul solicitat! Ajutorul va fi achitat prin Programul Naționale pentru Dezvoltare Rurale, iar sprijinul are toate șansele să fie continuat și în viitorul Plan Național Strategic întrucât reprezintă un sprijin concret pentru producătorii agricoli care se asociază pentru a vinde împreună.

    Cei 13 producători, 10 din zona Clujului, 2 din zona Viișoara, tot județul Cluj, și unul din județul Mureș, au reale motive de bucurie pentru că vor putea să aibă propriul sediu de funcționare. Cât a durat procedura și ce trebuie făcut pentru ca și alți legumicultori să beneficieze de acest sprijin a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Anca Marcu, directorul executiv al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic.

    ”Am semnat contractul pe Submăsura 9.1 de câteva zile, este dedicată grupurilor de producători. Ce pot să vă spun este că a fost un demers lung. Am început cred în urmă cu vreo 2 ani cu recunoașterea ca și producător și anul trecut, cam pe vremea aceasta, am depus proiectul. De atunci a mai trecut un an, avem contractul semnat și așteptăm documentele pentru prima cerere de plată. Sumele care se primesc prin aceste proiecte sunt sume forfetare, doar că, desigur, trebuie să respecți un business plan pe care ți-l propui și ideea noastră principală și obiectivul nr.1 este acela de avea un sediu propriu pentru că asta ne-ar reduce cu ceva cheltuielile fixe și pentru că realmente simțim nevoia să avem un loc al nostru în care să putem să și investim pentru că atât timp cât ești în chirie investești în spațiul altora. Aici deja ne dorim să avem un spațiu în care să investim în condiții. Cu cât mai bune condițiile la noi cu atât mai bune pentru clientul final”, a spus Anca Marcu.

    Anca Marcu, directorul executiv al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic

    Deși atunci când se lucrează cu legume este nevoie de un spațiu de depozitare, directorul executiv al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic a explicat că principiul funcționării este ”prospețimea”. Tot ce se poate deteriora, ar fi ideal să ajungă la conservare, sub formă de zacuscă, murături sau sosuri. De aceea, banii care vor veni în viitorul apropiat prin Submăsura 9.1, vor fi utilizați și în înființarea unei mici făbricuțe, pentru procesare.

    ”Depozitul nostru este mai degrabă un depozit de tranzit, adică îl folosim pentru marfa care se livrează zilnic și aici, la noi, marfa nu stă mai mult de o zi, dar noi vrem să mergem în continuare pe prospețime. Și mai degrabă decât depozitare, ne-am gândit să adăugăm, probabil nu din primul an de proiect, că vor fi 5 ani, dar probabil următorul obiectiv ar fi procesarea. Deci nu atât păstrarea, că dacă facem o analiză, analiza are și anumite dezavantaje. Deshidratarea duce la pierderi, prețurile n-au prea crescut în perioada de iarnă și noi credem că ar mai trebui să adăugăm o verigă în lanțul nostru și să vindem și procesat.

    Ne gândim la o făbricuță, niște produse și le avem în minte de ceva vreme, eu mă gândesc la zacuscă, la vinete puse așa în borcan, mă gândesc la murături și eventual anumite sosuri. Am observat unde sunt cele mai mari pierderi pe aceste produse. La primul frig mai puternic, ne așteptăm să fie foarte curând, vom înceta să mai recoltăm vinete și atunci cel mai potrivit ca să evităm aceste pierderi este să obținem o zacuscă sau chiar vinete coapte și puse la borcan și avem o piață a Clujului foarte bună, un vad bun pentru aceste produse”, mai spune managerul.

    Cooperativa Lunca Someșului Mic și-a obținut recunoașterea anul trecut ca și producători, dar funcționează de 7 ani, din 2013. Depunerea proiectului a fost un proces complex.

    ”Noi am cerut suma maximă pe aceste proiecte, dar depinde de cifra de vânzări pe care o vom obține pe fiecare dintre cei 5 ani. Eu estimez că pe primul an ar fi aproximativ o sumă situată între 40.000-50.000 de euro. După semnarea acestui contract va urma prima cerere de plată. Nu știu exact când se va face plata, dar estimez că într-o lună, căci este vorba despre documente contabile. O să putem începe să lucrăm la ceea ce ne-am propus. Am încercat să transmitem colegilor din cooperative procedura, pași pe care noi i-am urmat pentru accesarea Submăsurii 9.1, dar puțini au accesat. Este mai dificilă recunoașterea ca și producători, este destul de complex și complicațiile apar atunci când trebuie să aducem toate actele, pentru că mai există încurcături, moștenitori, probleme și rămâi blocat o perioadă la câte un punct. Le-am descurcat cumva pe toate, am depășit obstacolele. La prima vedere pare complicat, dar apoi își dai seama că descurcând anumite lucruri nu este. Este o măsură care poate să îți aducă o sursă foarte bună de venit și flexibilă, adică să poți face ce crezi tu că e mai bine cu acei bani”, a mai explicat Anca Marcu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Amintim că Submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători din sectorul legumicol este destinată grupurilor de producători care se încadrează în definiția IMM-urilor și care sunt recunoscute conform legislației naționale în vigoare, pentru sectoarele: culturi de câmp, horticultură (exceptând grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol) și creșterea animalelor și păsărilor, mixte.

    Sprijinul nerambursabil este de 100%, dar nu poate depăși, anual, 10% din valoarea producției comercializate – 100.000 euro/ an. Sprijinul se plătește ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului, astfel:

    · Anul I – 10%;
    · Anul II – 8%;
    · Anul III – 6%;
    · Anul IV – 5%;
    · Anul V – 4%;

    Sprijinul nerambursabil se plătește sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri