• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA, anunț important pentru fermierii care vor sprijinul de 7.000 euro/fermă!

    Roxana Dobre -

    Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mesaj pentru toți fermierii care sunt interesați de Măsura 21 ”Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid-19”! Directorul general al APIA, Adrian Pintea a adus lămuriri pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO privind condițiile de eligibilitate privind accesarea banilor europeni.

    Adrian Pintea a subliniat că acei crescători de animale care nu au trecut teren în declarația APIA, ci doar animale, pot depune începând de luni – 5 octombrie, cerere pentru accesarea sprijinului. Mâine, vineri 2  octombrie, șeful APIA va ține o nouă video-conferință cu funcționarii din țară pentru a lămuri toate spețele pe care aceștia le au în legătură cu primirea cererilor pentru acest sprijin.

    ”Fermierii pot să beneficieze de ajutorul pentru Măsura 21 și dacă au, spre exemplu, ANT 7 sau ANT 8 (scheme de Ajutor Național Tranzitoriu, achitat din bugetul național, n.r.), persoane fizice, pentru că au depus o cerere unică la APIA și au fost eligibili. Dar condiția este la persoana fizică să nu depășească suma de 5.000 euro/exploatație pentru că atunci trebuie să depună acea declarație de la ANAF. Dacă tot am suspendat depunerea cererii pentru că am ”corectat” pentru legumicultori o serie de coduri și suprafața minimă de 0,03 ha pentru parcela de legume, am decis să oprim doar pentru data de 2 octombrie depunerea și pentru zootehnie pentru că banii se împart la toate sectoarele și nu este corect ca unii fermierii să depună și alții nu, trebuie să aibă toți șanse egale. În consecință, mâine dimineață vom efectua o nouă video-conferință cu toate județele pentru a lămuri toate problemele și întrebările legate de acest sprijin pentru că au venit foarte multe spețe și din partea funcționarilor APIA”, a precizat directorul APIA pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Reamintim că cererile de solicitare pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional  pentru sectoarele bovine, ovine/caprine și legume-fructe și cartofi din măsura M21 se depun în perioada 25.09.2020-23.10.2020.

    Cererile se depun la centru județean / local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pe raza căruia beneficiarul își are sediul social / domiciliul, sau unde a depus cererea unică de plată pentru anul 2020, după caz. Cererile pot fi transmise la APIA prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

    Beneficiari:

    Restricții

    beneficiarii care accesează Măsura 21 – Măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID 19 din cadrul PNDR 2014 – 2020 nu pot accesa și granturi directe acordate în baza cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

    Condiții:

    Dacă numărul de animale bovine (taurine+bubaline) eligibile pentru această schemă, din toate exploatațiile din cerere, depășește numărul de 90 de capete, cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional în sectorul bovine, este respinsă de la plată.

     Documente:

     Cuantumul sprijinului este de maximum 7000 Euro/fermier/fermier.

    Valoarea sprijinul pentru sectorul bovine / exploatație în funcție numărul total de UVM eligibile este:

    Sprijinul temporar cu caracter excepțional în sectorul ovine / caprine

    Conditii:

    Exemplu: Dacă în exploatația cu cod ANSVSA figurează înregistrate la data de 01.07.2020 50 de capete femele adulte din specia ovine și 30 de capete fermele adulte din specia caprine, sprijinul temporar cu caracter excepțional se va acorda doar pentru 50 capete ovine ( nu pot fi cumulate efective de oi si capre  din una sau 2  exploatații  sa rezulte minimul de 50 capete)

    Documente :

    Valoarea Sprijinului pentru sectorul ovine sau caprine / exploatație în funcție de numărul total de ovine și caprine eligibile este:

    Condiții:

    Pentru beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii):
    -solicitantul trebuie să exploataze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 0,30 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020;
    -suprafața cultivată cu legume-fructe de minimum 0,10 ha;
    -suprafața parcelei pentru legume de minimum 0,03 ha;
    -suprafața parcelei pentru fructe de minimum 0,10 ha.

    Pentru beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe și cartofi cultivate în câmp:
    -solicitantul trebuie să exploataze un teren agricol cu o suprafață de cel putin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020;
    -suprafața cultivată cu legume-fructe și cartofi de minimum 0,30 ha;
    -suprafața parcelei pentru legume și cartofi de minimum 0,30 ha;
    -suprafața parcelei pentru fructe de minimum 0,10 ha.

    Valoarea sprijinului pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație în funcție de suprafața eligibilă este:

    1. a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi
    1. b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

    În cazul în care un fermier are o exploataţie mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic – specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibiliate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7000 Euro/fermier/exploatație.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului