Bio şi organic

Bulgarii au dat lovitura cu apicultura organică

Apicultorii bulgari vor înregistra anul acesta o producţie de 1200 tone de miere organică, în creştere faţa de anii precedenţi.

“Există un interes sporit pentru mierea organică datorită veniturilor pe care acest sortiment le aduce crescătorilor de albine” a declarat, citat de agenţia de presă Novinite, Plamen Ivanov, preşedintele uniunii apicultorilor din Bulgaria.

Mierea organică este produsă în special pentru export. Germania este principala piaţă de export, urmată de Austria, Italia şi ţările nordice. Puţinul rest rămas pentru piaţa bulgară se vinde la un preţ de două ori mai mare decât mierea “obişnuită”, în jur de 22-26 leva (cca. 11-12 euro) per kilogram.

Principala problemă a apicultorilor bulgari este rata mare a mortalităţii albinelor, acestea căzând victime iernilor prelungite şi mult mai geroase decât de obicei din ultimii ani, bolilor specifice, dar şi otrăvirii cu substanţele folosite în agricultură.

Apicultorii bulgari doresc să solicite statului un plan sistematic de sprijinire a sectorului lor de activitate, pe lista argumentelor aflându-se pe prima poziţie tocmai faptul că cea mai mare parte a producţiei de miere organică pleacă la export.

Uniunea Europeană deţine o cotă de 25% din consumul de miere la nivel mondial şi doar de 10% din producţie. Cele mai mari consumatoare de miere din Uniune sînt Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia. Cele mai mari producătoare de miere din Uniune sînt Spania, Germania, Franţa, România şi Ungaria.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. @iesean – Scopul comentariului tau a fost sa il pui la punct pe Tudval? De ce cumpara miere bulgareasca in Canada? Pentru simplul motiv ca in Canada nu au paduri de salcami si de tei ca sa existe acel sortiment de miere pe piata, asa cum in Romania nu exista sirop de artar, banane sau papaya.
  @ Titirez – va rog sa nu confundati doua aspecte complet diferite – mierea produsa in Romania si mierea gasita in comert in diferite tari, adusa de firme romanesti. Poate ca nu e miere de cea mai buna calitate, poate nici nu e miere romaneasca integrala, poate e cupajata cu miere din alte parti, insa pana la proba contrara aceea este miere romaneasca. Da, pot sa confirm din pacate ce a spus Tudval, mierea bulgareasca e mai buna decat cea romaneasca in Canada. La fel de bine pot sa iti spun ca am vazut miere de salcam pe care scrie mare ca e produs bulgaresc si marunt ca e miere romaneasca imbuteliata in Bulgaria. Romanii nu au stat niciodata bine la marketing sau comert, din pacate.

 2. Deci bulgarii in saracia lor isi vad de treaba. Noi ca niste prosti fuduli inca batem pasul pe loc. Mai este un articol pe site in care se zice ca bulgarii sunt pe locul 2 in Europa la productia de foie gras. Pentru mine e socant in conditiile in care in Romania nu exista nici macar un abator de rate sau gaste. Votati oameni cu responsabilitate pe 9 Decembrie.

 3. ‘Organic’, ca si ‘biologic’ sant denumiri improprii, dar acceptate deocamdata pana gasim termeni mai buni. Cat despre miere, am cumparat bulgareasca (de tei) recent in Canada si trebuie sa spun ca e mai buna ca cea romaneascam pe care am incercat-o de cateva ori si a fost inconsistenta calitativ. La fel si cu cascaval, branza.etc.. uneori foarte bune, alteori nu prea, asa ca pana la urma le prefer pe cele bulgaresti, desi as vrea sa cumpar romanesti.

  1. Ti se pare dumitale, d-le Tudval , ca mierea romaneasca e inferiora calitativ.Umblu destul de des pana in Grecia cu intreaga familie, am si 15 familii de albine acasa la mine (Banat-zona Timisoara fiind un vechi apicultor) si cunosc gustul mierii bulgaresti si grecesti foarte bine. Doar in Grecia am intalnit la unele sortimente un gust mai deosebit fata de mierea de la mine din zona(dar cunosc f, bine si produsele din Delta, cele oltenesti si chiar si din Moldova, datorita pastoralului pe care la varste mai …mici l-am facut)Nu agreez defel hulirea cu buna stiinta a ceea ce e produs romanesc,caz foarte frecvent printre romani. Imi pare rau, dar asta e…
   La urma urmei nu pot sa iti neg gusturile si placerile. E treaba dumitale.
   O seara buna sa ai.

  2. aveti amandoi dreptate!
   Mierea din comert nu seamana cu mierea micilor producatori, e indoita si completata cu tot felul de nimicuri…Romanul capitalist e jmeker!

  3. pai mai ,,canadiene”, dar voi ce produceti in taroiul ala cat continentul, daca va apucati sa cumparati miere de la sarantocii europei, rrominia si balgaria??? dati-va-n paishpe de mototoli!! sa nu ma aburesti cu nivelul de trai, ca e direct proportional cu inteligenta!!!

Scrie un comentariu