agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Dacian Cioloș, Renew Europe: Vrem o Politică Agricolă Comună care să facă legătura între urban și rural, între Est și Vest

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Dacian Cioloș, europarlamentar și președinte al Renew Europe, a tras un semnal de alarmă în cadrul dezbaterii comune din Parlamentul European (PE) pe marginea reformei Politicii Agricole Comune (PAC) și a spus că fără producătorii agricoli nu există niciun Pact Verde European.

    Cioloș a afirmat cu tărie, în plen, că Pactul Verde European trebuie să fie o oportunitate pentru societate, dar și pentru fermieri.

    Totodată, el a spus că PAC trebuie modificată fără întârziere, chiar dacă elementele aflate pe masa legislativului european nu sunt suficiente pentru a alinia această politică la așteptările societății europene.

    „Ceea ce avem azi, pe masă, nu este încă suficient pentru a alinia Politica Agricolă Comună la așteptările societății europene, dar este o etapă de progres pe care nu trebuie s-o ratăm. Vrem o politică comună, care să facă legătura între urban și rural, între est și vest, un echilibru între flexibilitatea locală și ambiția comună. Agricultura europeană are nevoie de o viziune, nu de un agregator de standarde și mecanisme administrative. Decizia noastră trebuie să trimită un semnal clar fermierilor – avem nevoie de voi! Fără voi nu există niciun Pact Verde, pentru că Pactul Verde trebuie să fie o oportunitate pentru societate, dar și pentru fermieri. Când văd situația fermierilor noștri, afectați de secetă, dificultatea de a genera venituri decente, așteptările societății cu privire la alimente, la sănătate și mediu, vă spun că nu mai putem aștepta. Politica Agricolă Comună trebuie modificată acum și, sigur, vom putea folosi și clauza de revizuire, pe care o dorim în 2025, pentru a face încă un pas pe aceste subiecte. Orice amânare a acestor modificări acum, ar însemna să amânăm cu trei-patru ani o oportunitate de a da fermierilor mijloacele să facă un pas în plus în adaptarea la noile realități”, a afirmat fostul comisar european pentru Agricultură.

    Tot el a spus că abordarea propusă înseamnă o evoluție decisivă a practicilor agricole, „spre mai mult respect pentru resursele naturale”.

    „Agricultorii trebuie să poată produce hrană de calitate, la prețuri decente, conștienți că este în interesul lor, dar și al societății să mențină biodiversitatea, calitatea apei, fertilitatea solului și să reducă emisiile de carbon. Practicile agricole numite ecoscheme, investițiile în ferme care să producă fără să polueze sau să distrugă, consilierea pentru a conecta agricultura la digital, inovarea vor deveni baza unui model de agricultură, având natura și tehnologia ca aliat, pentru a produce hrană sănătoasă. Cu siguranță, politica publică pentru agricultură, pentru alimentație și mediu are nevoie, în Uniunea Europeană, de o regândire profundă, dar această perioadă de aliniere nu trebuie ratată”, a conchis Dacian Cioloș.

    1.000 de miliarde de dolari investiții prin Pactul Verde European

    Pactul Verde European este foaia de parcurs a UE pentru a ajunge la o economie durabilă. Acest lucru va deveni realitate transformând provocările legate de schimbările climatice și de mediu în oportunități în toate domeniile de politică, dar și asigurându-ne că tranziția este justă și incluzivă pentru toți europenii.

    Potrivit experților Comisiei Europene (CE), planul de investiții prevăzut în Pactul ecologic european presupune mobilizarea a cel puțin 1.000 de miliarde euro sub formă de investiții pe parcursul deceniului următor, combinând capitaluri din bugetul UE și din bugetele naționale, investiții publice și private, măsuri suplimentare pentru a facilita și stimula investițiile publice și private verzi, condiții de investiții atractive, dar și asistență tehnică menită să-i ajute investitori să aleagă proiecte durabile.

    Marți, 20 octombrie, atât în plen, cât și online, europarlamentarii europeni dezbat cele trei dosare aferente reformei PAC, și anume sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, dar și finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC, respectiv modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri