• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MĂSURA 21: Micii fermieri cu mai puțin de 5 vaci – fără ajutor. MADR: Nu au activitate economică semnificativă!

    agrointeligenta.ro -

    Micii crescători de vaci, cei care au efective sub 5 capete adulte, nu au putut depune cerere pentru ajutorul de până la 7.000 de euro pe exploatație. Fermierii care s-au aflat în această situație au protestat vehement în spațiul public, însă regulile au rămas aceleași și acești crescători au fost lăsați în afara Măsurii 21 pentru care care campania de depunere a cererilor s-a încheiat vinerea trecută, pe 23 octombrie.

    Ieri, pe 26 octombrie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a primit din partea MADR un răspuns la o întrebare pe care am transmis-o pe 7 octombrie, imediat ce micii crescători de animale ne-au cerut să le fim alături și să aflăm de ce ei nu pot beneficia de ajutorul plătit din fonduri europene.

    Întrebarea pe care am transmis-o MADR despre sectorul de creștere a vacilor a fost: ”Care a fost criteriul prin care s-a stabilit ca efectivul minim să fie de 5 UVM vaci adulte pentru eligibilitate la specia bovine în cadrul Măsurii 21? Din ce motiv nu a fost utilizat pragul de minim 3 capete eligibile, existente în fermă, la fel ca în cazul sprijinului excepțional acordat sectorului de creștere a bovinelor, din finanțare europeană, în 2017?”.

    Iată răspunsul integral primit din patea MADR pe acest subiect:

    ”În urma consultărilor avute cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de bovine s-a stabilit ca ajutorul pentru susținerea activității de creștere în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19 să se acorde pentru exploatațiile de vaci și/sau bivolițe adulte cu vârsta de minimum 24 de luni la data de 1 iulie 2020, cu un efectiv de minimum 5 UVM .

    În ceea ce privește structura exploatației, s-a considerat că exploatațiile cu capacitate de peste 5 UVM desfășoară activitate economică semnificativă, producția acestora fiind destinată comercializării pe piață, iar pierderile suferite în această perioadă au fost mari, în timp ce în exploatațiile sub 5 UVM producția este folosită în cea mai mare parte pentru autoconsum, doar excedentul fiind comercializat.

    În ceea ce privește utilizarea pragului de 5 UVM și nu 3 UVM s-a ținut cont de o serie de criterii. În primul rând, cele două forme de sprijin au specific diferit.

    Ajutorul național tranzitoriu este o subvenție plătită fermierilor români de la bugetul de stat. Este subvenția de care beneficiază cei mai mulți fermieri români, mai ales crescătorii de animale, condițiile de eligibilitate nefiind atât de restrictive prin comparație cu subvențiile europene. În conformitate cu art. (12) din Ordonanța 3/2015 „Ajutoarele naţionale tranzitorii, denumite în continuare ANT, reprezintă plăţi care se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013. Condiţiile specifice de acordare a ANT sunt identice cu cele pentru acordarea plăţilor naţionale directe complementare aferente anului 2013”.

    Măsura 21 – se acordă conform Regulamentului (UE) 2020/872 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr.1305/2013 pentru a veni în sprijinul fermierilor din România, afectați într-un mod fără precedent de consecințele pandemiei de COVID-19, pe bază de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei”.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Praful siberian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar