• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima zi de protest național al medicilor veterinari! ”Vom picheta zilnic sediile ANSVSA și DSVSA!”

    Ramona Dascălu -

    Prima zi de protest a medicilor veterinari! Medicii veterinari din întreaga țară au pichetat, astăzi, luni – 9 noiembrie, sediile Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) în semn de nemulţumire faţă de nerespectarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a contractelor încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, dar şi faţă de subfinanţarea activităţii de teren a acestora.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat încă de ieri, duminică – 8 noiembrie, că medicii veterinari își suspendă activitatea pe perioadă nedeterminată. Astfel, mai mulţi medici veterinari din toate județele, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari, au protestat în curtea sau în fața Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cerând majorarea tarifelor pentru manopera prestată de medicii veterinari şi alocarea de fonduri pentru achiziţionarea echipamentelor sanitare de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.

    ”În primul rând, ne nemulţumeşte întârzierea aplicării Ordonanţei 117 care ar fi finanţat corespunzător activitatea de medicină veterinară de teren. Lipsa finanţării ne opreşte din activitate sau ne împiedică foarte mult să facem ce este de făcut în condiţii corespunzătoare. Nu avem cu ce să ne asigurăm materiale de protecţie în plină pandemie de COVID, nu avem cu ce să cumpărăm tipizatele necesare inventarului în desfăşurare. În plină pandemie de COVID tu mă trimiţi din ogradă în ogradă fără bani, cu ce să îmi cumpăr botoşei, mănuşi, mască, salopetă, cizme, dezinfectanţi? Noi putem să fim foarte uşor vectori care transmitem inclusiv pesta porcină africană despre care se face atâta vâlvă. Nu ni s-au majorat tarifele din 2013. Au crescut toate, dar tarifele pentru manoperă au înţepenit la nivel de 2013. Cu ce să ne facem activitatea?”, a declarat medicul veterinar Laura Neamţu, care a participat la pichetarea de astăzi a DSVSA Botoșani.

    La rândul său, medicul veterinar Alexie Bobuţanu a spus că lipsa banilor a fost motivul principal care i-a scos în stradă. ”Lipsa banilor ne-a scos în stradă, dar mai ales pentru faptul că nu am fost şi nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem. Procedurile de inventariere a animalelor din gospodăriile populaţiei sunt foarte stufoase, sunt încărcate peste măsură cu hârtii şi acte care trebuie întocmite. În acest sens creşte foarte mult timpul alocat fiecărei exploataţii. Noi ar trebui să fim plătiţi în funcţie de timpul pe care îl consumăm, dar tarifele au rămas înţepenite la 26 de lei de exploataţie şi nu acoperă nici 50% din timpul cheltuit”, a afirmat, la rândul său, medicul veterinar Alexie Bobuţanu.

    Ce nemulțumiri au medicii veterinari:
    – neefectuarea plăților aferente lunilor august-septembrie 2020 conform Legii 236/2019 și OUG 117/2020 către beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acțiunile contractate cu DSVSA ;
    – plata cu întarziere în unele județe a deconturilor aferente acțiunilor contractate cu DSVSA ;
    – neasigurarea echipamentelor de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2 și a virusului pestei porcine africane;
    – adoptarea unei proceduri pentru realizarea inspecțiilor din exploatațiile nonprofesionale care excede legislației în vigoare, care introduce atribuții și competențe medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți care exced legii, care introduce activități suplimentare în cadrul aceluiași tarif, nemodificat din anul 2013;
    – netrimiterea în plenul Camerei Deputaților pentru votul final a Legii de aprobare a O.U.G 117/2020, cu toate că au fost îndeplinite toate condițiile procesului legislativ.

    Conform unui comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari din România, protestul medicilor va continua cu următoarele acțiuni:
    1. Pichetarea zilnică a sediului DSVSA începând cu data de 9 noiembrie de către 5-6 medici veterinari de liberă practică împuterniciți, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.
    2. Pichetarea zilnică a sediului ANSVSA începând cu data de 9 noiembrie de către 5 membrii ai Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari (președinți și vicepreședinți de filială), cu respectarea regulilor de protecție sanitară.
    3. Notificarea DSVSA cu privire la suspendarea activităților contractate cu DSVSA începând cu data de 9 noiembrie, de către beneficarii contractelor aflate în derulare.
    4. Beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acțiunile contractate cu DSVSA vor acționa în instanță pentru obținerea drepturilor prevăzute de Legea 236/2019 și O.U.G 117/2020.

    ”Toți medicii veterinari beneficiari ai contractelor aflate în derulare pentru acțiunile contractate cu DSVSA care participa la actiunile de protest vor asigura asistența medical-veterinară curentă, inclusiv urgențele”, se arată în comunicatul de presă al Colegiului.

    În această seară, la finele primei zile de protest, președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a anunțat că va susține mâine, marți -10 noiembrie, o conferință de presă începând cu ora 11.30.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”