• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mangaliţa, porcul-somon, își face loc pe masa de Crăciun. Într-un an, cererea s-a triplat!

    agrointeligenta.ro -

    Carnea, dar şi specialităţile de caramangerie din porc Mangaliţa au căutare mare printre români. Crescătorii de „porc somon” spun că cererea e atât de mare încât au ajuns în situaţia să nu poată onora toate solicitările pentru Crăciun.

    Crescătorii se adaptează pieţei

    „Este o cerere în continuă creştere pentru carnea de porc Mangaliţa. Faţă de anul trecut, cererea s-a triplat. Numai la noi în judeţ, pentru sărbătorile Crăciunului, sunt sute de solicitări pentru porci de Mangaliţa peste oferta noastră. Ne-ar mai trebui aproximativ 500 de porci ca să putem onora toate comenzile”, a declarat inginerul agronom Ioan Tătăran din localitatea Lăpuşel, judeţul Maramureş, crescător de porci din rasa Mangaliţa şi administrator al unei carmangeri.

    tataran
    De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa susţin că fermierii şi+au dublat, faţă de anul trecut, capacităţile crescătoriilor de porci Mangaliţa, tocmai datorită cererii foarte mari.
    „În judeţul Maramureş, fermierii au, în prezent, în crescătorii, peste 3.000 de porci Mangaliţa. Se consumă tot mai multă carne de Mangaliţa datorită calităţii deosebite şi campaniilor desfăşurate în presă”, spun cei de la Asociaţia Crescătorilor de Porci Mangaliţa.

    „Porcul cu blană” sau „porcul somon”

    Porcul din rasa Mangaliţa este foarte rezistent la condiţii aspre de climă, foarte rezitent la boli şi stres şi deloc pretenţios la hrană şi adăpost. Porcul Mangaliţa are nasul cârn, părul creţ, blond sau roşcat, iar pe vremuri era crescut în toate gospodăriile din România pentru carnea sa gustoasă şi săracă în grăsimi.
    Mangalita-varietatea-rosiePorcul de Mangaliţa mai este denumit: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, porcul-somon sau uleiul de măsline cu patru picioare, porcul cu părul creţ etc. Carnea lor are mai multe vitamine şi un profil lipid deosebit pentru sănătate.
    În prezent, se estimează că în ţară mai există circa 35.000 de exemplare din rasa Mangaliţa, cu variaţiile sale – Mangaliţa cu burtă albă, Mangaliţa cu păr blond sau Mangaliţa roşcat. În fermele din Maramureş, numărul porcilor din această rasă este estimat la 3.000 de exemplare. Numărul porcilor Mangaliţa din aceste ferme variază de la două exemplare la zeci (30-100 exemplare).

    Foto: Dailymail

    Citeşte şi: Crescătorii de mangaliţa au pătruns în hipermarket: “Stăm lângă raft şi le spunem cumpărătorilor povestea porcului-somon”


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată