• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA poate începe plata subvenției la bovine! Cât se încasează la vaca de lapte sau de carne!

    Roxana Dobre -

    Fermierii așteaptă în luna decembrie o nouă serie de subvenții care să fie deblocate la plata finală de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dacă pentru sectorul vegetal în ultima lună din an nu mai sunt programate scheme noi la plată, pentru cel zootehnic sunt așteptate subvențiile pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) la bovine lapte, bovine carne, bivolițe și viermi de mătase. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut deja pentru cititorii săi primele calcule, pe baza plafoanelor făcute publice de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și numărul de capete solicitate la plată.

    Marți, 15 decembrie, este ultima zi în care fermierii trebuie să mai rețină animalele înscrise pentru plata SCZ în exploatații. După această dată, efectivele declarate pot fi vândute, transferate sau în alt fel înstrăinate din ferme. Foarte important de precizat că la această dată plafoanele pentru plata SCZ nu sunt aprobate de Guvern astfel că APIA nu poate face plata fără această etapă obligatorie.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut pentru cititorii săi un calcul estimativ pentru toate sectoarele SCZ pe baza plafoanelor făcute publice de MADR și datele transmise pentru noi de APIA privind numărul de capete solicitate la plată. Iată care sunt sumele MINIME estimate pe cap de animal:

    Subvenția APIA vaci de lapte: 379,67 euro/cap – cuantum minim pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) numărul de capete pentru care s-a solicitat Sprijinul Cuplat Zootehnie în Campania 2020. Astfel, vorbim de un plafon alocat de 99.324,810 euro  respectiv 483.960.136,7 lei și 261.587 de capete din care rezultă un cuantum minim estimat de 379,6718 euro/cap de animal adică 1.849,950 de lei. 

    Numărul de vaci de lapte eligibile pentru subvenția SCZ poate scădea până în ultima zi de menținere a animalelor în exploatații dacă o parte dintre crescătorii decid să vândă din vaci sau din alte motive acestea devin neeligibile. Așadar vorbim de un număr de capete solicitate la plată și nu final, eligibil.

    Plăţile finanțate din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), din care se achită Sprijinul Cuplat Zootehnic, se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro. Reamintim că în campania 2019, fermierii au primi un cuantum de 379,7155 euro/cap de animal pentru un număr de 250.186 și un plafon alocat de 94.999,500 euro.

    Mai multe despre această plată aici: Subvenția APIA vaci de lapte: 379,67 euro/cap – cuantum minim pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic

    Subvenții APIA bovine de carne: 185 euro/cap de animal – cuantumul minim pentru SCZ vaci de carne

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) numărul de capete pentru care s-a solicitat Sprijinul Cuplat Zootehnie în Campania 2020, vaci de carne și metișii acestora. Astfel, vorbim de un plafon alocat de 13.125.000 euro, respectiv 63.951.562,5 lei și 70.928 de capete solicitate la plată  din care rezultă un cuantum minim estimat de 185 euro/cap de animal adică 901 lei/cap de animal. 

    Foarte important de precizat că numărul de capete poate scădea până în ultima zi de menținere a animalelor în exploatații dacă o parte dintre crescătorii decid să vândă din vaci sau din alte motive acestea devin neeligibile. Așadar vorbim de un număr de capete solicitate la plată și nu final, eligibil. Plăţile finanțate din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), din care se achită Sprijinul Cuplat Zootehnic, se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro.

    Mai multe despre această plată aici: Subvenții APIA bovine de carne: 185 euro/cap de animal – cuantumul minim pentru SCZ vaci de carne

    Subvenții APIA bivolițe de lapte

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) numărul de capete pentru care s-a solicitat Sprijinul Cuplat Zootehnie în Campania 2020, SCZ – sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte și viermi de mătase.

    SCZ bivolițe: Astfel, vorbim de un plafon alocat de 1.680.000 euro, respectiv 8.185.800 lei și 10.483 de capete solicitate la plată  din care rezultă un cuantum minim estimat de 160,2595 euro/cap de animal adică 780,8644 lei/cap de animal. 

    Pentru campania 2019, crescătorii de bivolițe au primit 164,5207/cap de animal pentru 9.786 de animale eligibile, cu un plafon alocat de 1.610.000 euro. Plăţile finanțate din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), din care se achită Sprijinul Cuplat Zootehnic, se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro.

    Subvenții APIA viermi de mătase

    SCZ viermi de mătase: Vorbim de un plafon alocat de 27.000 euro, respectiv 131.557,5 lei și 300 kg/gogoși solicitate la plată  din care rezultă un cuantum minim estimat de 90,00 euro adică 438,525 lei. 

    Pentru campania 2019, crescătorii de viermi de mătase au primit un cuantum de 78,2609 euro pentru 345 kg/gogoși, cu un plafon alocat de 27.000 euro.

    Pe larg despre aceste două subvenții citiți aici: O nouă subvenție APIA, pregătită să intre la plată: 160 euro/cap de animal!

    Când se stabilește cuantumul final

    Cuantumul final pentru subvențiile SCZ la vacile de lapte, carne, bivolițe și viermi de mătase se poate calcula numai după încheierea perioadei de retenție în fermă, adică marți 15 decembrie când se împlinesc cele 6 luni de la încheiere campaniei de depunere a cererilor, ce a fost prelungită în acest an până pe 15 iunie.

    Când se plătesc subvențiile pentru bovine

    Plățile APIA pentru crescători se pot face începând cu data de 16 decembrie, în cadrul campaniei APIA de plăți integrale, ce se desfășoară până pe 30 iunie 2021. În prezent însă plafoanele alocate nu au fost aprobate de Guvern și nici publicate în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd