• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție în plus obținută pentru fermierii români în Parlamentul European

    agrointeligenta.ro -

    Regulamentul de tranziție oferă fermierilor certitudinea necesară planificării investițiilor, dar și forme de sprijin concrete precum Ajutorul Național Tranzitoriu, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda. Vicepreședinte al Comisie pentru agricultură din Parlamentul European, Buda a subliniat că sunt opt țări, între care și România și Bulgaria, care vor putea plăti în continuare subvenții suplimentare de la bugetul de stat. Inițial, s-a discutat ca această subvenție, care vine în plus peste ce se încasează de la Comisia Europeană, să fie eliminată.

    În cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, pe 15 decembrie, a avut loc o dezbatere extrem de importantă referitoare la Dispozițiile tranzitorii privind sprijinul acordat din FEADR și din FEGA în anii 2021 și 2022. Adoptarea de îndată a regulamentului pentru dispoziții tranzitorii permite agricultorilor să aibă siguranța planificării pentru următorii doi ani.

    ”Regulamentul de tranziție este un instrument legislativ necesar pentru a se asigura continuitatea PAC și, în același timp, menit să prevină apariția unor dezechilibre majore în sectorul agricol. Fermierii au nevoie de certitudine pentru investițiile lor, iar acest regulament le pune la dispoziție instrumentele necesare pentru o tranziție lină către noua politică agricolă comună. În același timp, regulamentul asigură fermierilor finanțarea necesară pentru a face față problemelor actuale cauzate de pandemie, păstrându-le astfel capacitatea de a produce hrană de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori. Un aspect important îl reprezintă asigurarea flexibilitătii între cei doi piloni, ceea ce permite statelor membre transferul între fondurile destinate plăților directe și cele pentru dezvoltare rurală”, a  arătat Daniel Buda.

    Deși Comisia nu a inclus inițial continuarea Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) în propunerea sa, europarlamentarii au reușit adăugarea acestei forme de sprijin în regulament. ”Sunt opt State Membre care utilizează aceast mecanism de ajutor menit să contribuie la asigurarea durabilitătii fermierilor. Menționez faptul că sprijinul prin ANT este asigurat de Statele Membre în cauză și nu creează sarcini suplimentare bugetului Uniunii. Mai mult, este o formă de ajutor complementară care nu are capacitatea să producă distorsiuni în cadrul pieței unice.
    Pe de altă parte, a fost absolut necesar să includem ANT în acest regulament pentru a se asigura continuitatea în viitoarea PAC. În lipsa unui orizont cu privire la atingerea convergenței externe depline, consider că acest sprijin trebuie continuat în viitoarea politică agricolă comună, așa cum a rezultat din votul dat în cadrul Comisiei AGRI”, a mai precizat reprezentatul PPE.

    Janusz Wojciechowski, Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a transmis următorul mesaj: „Poziția care urmează să fie adoptată astăzi e foarte importantă pentru a conferi certitudine agricultorilor în următorii ani. În ciuda dificultăților cauzate de pandemie, am reușit să asigurăm dispozițiile tranzitorii. Continuarea plăților pentru zonele îndepărtate, posobilitatea ca statele membre să sprijine mai ușor măsuri de gestionare a riscurilor, finanțarea asistenței tehnice, continuarea ajutoarelor tranzitorii naționale.”

    Regulamentul de Tranziție a fost adoptat de Parlamentul European pe 15 decembrie și asigură continuitatea finanțării sectorului agricol pe următorii doi ani, până la intrarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune.

    Citiți mai multe pe acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA