• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oros – o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară!

    agrointeligenta.ro -

    Adrian Oros înaintează un nou termen pentru plata despăgubirilor la culturi de primăvară. După ce pe parcursul anului trecut, ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor că va achita compensațiile pentru pierderi ba în toamnă, ba la începutul anului 2021, ba în ianuarie-februarie, acum Oros declară că plățile vor începe în luna aprilie. Ministrul se contrazice și în privința notificării proiectului de Ordonanță de Urgență la Bruxelles, dar și privind parcursul legislativ al actului normativ.

    Fermierii care au înregistrat pierderi la culturile de primăvară au primit o nouă promisiune din partea ministrului Adrian Oros care a avansat un nou termen pentru aceste plăți.

    ”Am achitat undeva la 88-89%, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă. În ceea ce priveşte plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară noi avem ordonanţa scrisă, procedurile sunt aceleaşi, dar e nevoie să fie prinsă în buget. În momentul în care e prinsă în buget o putem face şi notifica către Comisie. Acest lucru se va întâmpla numai după aprobarea bugetului, mai repede nu. Până nu avem buget nu putem face nimic. În cazul culturilor cu porumb şi floarea soarelui avem o suprafaţă de 1,21 milioane de hectare afectată de secetă, iar suma de care avem nevoie este de peste un miliard de lei. (…) Dacă eu primesc banii în buget, ordonanţa e scrisă, trebuie doar să o notificăm la Bruxelles. Ea poate să plece în momentul în care îi dau drumul pe circuit. În paralel se pot întâmpla circuitul legislativ cu avizul de la Bruxelles. Dacă facem o comparaţie cu ce s-a întâmplat anul trecut pe despăgubiri, este posibil ca din trimestrul II, din aprilie, să începem plăţile către fermieri”, a declarat Adrian Oros în cadrul unui interviu acordat Agerpres.

    Anul trecut, fermierilor li s-au promis alte termene de plată

    În luna decembrie, pe 2 decembrie (în campania electorală, ce e drept), ministrul Adrian Oros le promitea fermierilor pe pagina sa de Facebook, că banii de despăgubiri vor veni în lunile ianuarie-februarie 2021. ”Pentru pagubele generate de secetă la culturile înființate în primăvara acestui an, 1,2 milioane hectare, plata celor 93.000 de fermieri se va face în perioada ianuarie – februarie 2021. Am fost și vom fi alături de fermierii români!”, a declarat ministrul Adrian Oros chiar pe pagina sa de Facebook. Postarea-documentul o găsiți la finalul articolului.

    Rectificarea de buget – alt termen promis de Adrian Oros

    În luna august, fermierii au fost amăgiți cu „povestea rectificării de buget”. Ministrul Adrian Oros le spunea că plata este condiționată de rectificarea bugetară, când vor fi alocați banii. ”O parte din suprafeţele însămânţate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânţate în toamnă, au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, aşa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar şi vor fi virate în conturile fermierilor păgubiţi imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanţă care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferinţe de presă susținută la Argeș.

    De precizat că rectificarea bugetară ”de toamnă” a fost aprobată de Guvernul României pe 24 noiembrie, însă nu a cuprins nicio măsură/alocare pentru plata despăgubirilor la culturile de toamnă, neexistând niciun act normativ în acest sens.

    A fost sau nu a fost notificată OUG la Comisia Europeană?

    O altă informație prezentată de ministrul Agriculturii ridică semne de întrebare. În luna august, ministrul anunța în propria conferință de presă că OUG pentru despăgubirile de primăvară OUG a fost notificată către Comisia Europeană. Acum, în ianuarie, șeful de la MADR anunță că actul normativ VA FI notificat la CE.

    Pe 11 noiembrie, Adrian Oros declara în Conferința de presă de la sediul MADR că OUG pentru despăgubirile de toamnă s-a notificat către CE. ”(…) De asemenea, am pregătit Ordonanța de Urgență  (privind despăgubirile pentru culturile de primăvară n.r) și am trimis-o Comisiei, am notificat, pentru despăgubirile privind pagubele generate de secetă culturilor care au fost înființate în primăvara anului acesta”, a anunțat ministrul Adrian Oros (declarația AICI).

    Ministrul se contrazice: s-a trimis sau se va trimite OUG în circuitul legislativ?

    Cu o săptămână înainte, pe 5 noiembrie, tot într-o conferință susținută la MADR, Adrian Oros declara că proiectul OUG era deja trimis către ministerele avizatoare. ”Și în alte țări, anul acesta a fost secetă și suntem singura țară care am dat despăgubiri, chiar am avut probleme și interpelări din partea unor ambasade că am dat despăgubiri și că am intervenit oarecum distorsionând piața cerealelor, dar asta este, am luat decizia care am crezut că este de cuviință, am despăgubit cât am putut, cât a permis bugetul și toate aceste lucruri noi le-am notificat la Comisie, deci avem aprobarea Comisiei, la notificarea pe care am făcut-o privind aceste despăgubiri. Mai mult, ministerul Agriculturii nu are ce să facă. Am inițiat ordonanța, am pus-o în dezbatere publică și am trimis-o spre avizare la celelalte ministere importante, care au legătură mai directă”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

    OUG a fost aprobată în Guvern în primă lectură, în septembrie

    Vă reamintim că Ordonanța de Urgență pentru despăgubirile la culturile de toamnă a fost prezentată în ședința de Guvern din 24 septembrie, când MADR a fost reprezentat de George Scarlat – secretar de stat la acel moment. ”Permiteți-mi, în primă lectură, să suplimentăm lista cu proiect de Ordonanță de Urgență privind declararea stării de calamitate de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pentru fenomenul de secetă pedologică”, a spus George Scarlat, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în ședința de Guvern, iar premierul Ludovic Orban și-a dat acordul.

    Ce a rămas ”în picioare”? Numărul fermierilor și suprafața calamitate!

    Din toate declarațiile contradictorii ale ministrului Adrian Oros, doar două informații sunt ”coerente”. Este vorba despre numele fermierilor afectați de secetă și suprafață calamitată la culturile de primăvară. ”Într-adevăr, pentru culturile din toamnă au fost 36.000 de fermieri, iar acum la plata despăgubirilor pe culturile de primăvară sunt 93.000. Ori au fost mai mulţi fermieri care au cultivat porumb şi floarea soarelui, ori au fost mai superficiali cei din comisiile de evaluare. Orice măsură de genul acesta pe care o faci trebuie să te bazezi şi pe cât sunt de corecţi oamenii”, și-a menținut cifrele ministrul Adrian Oros în cadrul interviului acordat Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”