• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răspuns oficial despre plata diferenței restante la despăgubirile pentru culturile de toamnă

    Ramona Dascălu -

    Când se plătește diferența aferentă despăgubirilor de secetă pentru culturile de toamnă? Fermierii au solicitat redacției noastre și prin intermediul Asociației Forța Fermierilor să clarifice situația sumelor restante ce nu au mai fost virate în contul cuantumurilor pentru despăgubirile de toamnă.

    Am transmis către Ministerul Agriculturii o solicitare pentru a clarifica dacă și când își vor mai primi fermierii diferența de bani dintre cuantumul stabilit și sumele virate anul trecut la despăgubirile pentru culturile de toamnă.

    ”În cadrul interviului acordat de domnul ministru Adrian Oros agenției de presă Agerpres și publicat în data de 24 ianuarie (https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/01/24/interviu-ministrul-agriculturii-as-vrea-sa-avem-pana-la-finele-anului-o-lege-corecta-a-arendei–648279), domnul ministru a făcut următoarea declarație: ”Am achitat undeva la 88-89%, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă”.
    Vă rugăm să ne precizați când se va achita diferența de plată din cuantumul stabilit pentru despăgubirea fermierilor pentru culturile de toamnă”, a fost adresa transmisă Ministerului Agriculturii.

    Ministerul Agriculturii a pasat problema către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, structura prin care s-au efectuat plățile de anul trecut la despăgubiri. APIA a remis un răspuns din care reiese că agricultorii pot să își ia gândul de la diferența de bani care, confrom cadrului legislativă, au fost prevăzuți în bugetul MADR pe 2020 și nu vor putea fi virați din banii alocați pe 2021 (când aceștia vor fi aprobați prin Legea bugetului).

    Iată, integral, răsppunsul primit la solicitarea noastră din partea APIA, în numele MADR (evidențierile/sublinierile ne aparțin):

    ”Urmare e-mailului dumneavoastră, înregistrat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu numărul 29/SIIP/27.01.2021, în conformitate cu prevederile Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare și pentru corecta informare a opiniei publice, vă comunicăm următoarele:

    Pentru plata Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică (OUG nr. 148/2020), conturile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au fost alimentate în luna septembrie 2020 cu suma de 850 milioane lei, realizându-se plăți către fermieri în luna septembrie 2020.

    De asemenea, la valoarea de 850 milioane lei se adaugă și suma plătită către fermieri în luna decembrie 2020, în valoare de 79,99 milioane lei. Astfel, suma totală acordată producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamnă anului 2019 și au fost afectate de seceta pedologică este de 929,99 milioane lei.

    În conformitate cu OUG nr.148/2020 procedura de acordare a ajutorului de stat este:
    „Art.11 – (1) Resursele financiare necesare implementării schemei de ajutor de stat se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2020 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 59 ” Alte cheltuieli”, articolul 59.09 „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură”. (2) În situația în care sumele necesare depășesc plafoanele bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului se reduce proporțional pentru toți beneficiarii schemei de ajutor de stat.”

    Pentru orice alte informații legate de activitatea instituției noastre, vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de colaborare, în limitele domeniului de activitate al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și a atribuțiilor care ne revin, în conformitate cu legislația în vigoare”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”