• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Botănoiu: Preşedintele Traian Băsescu este informat necorespunzător în privinţa legislaţiei recente în domeniul agricol

    agrointeligenta.ro -

    Preşedintele Traian Băsescu este informat necorespunzător de către consilierii pe agricultură din Administraţia Prezidenţială în ceea ce priveşte legislaţia agricolă apărută în ultima perioadă, consideră secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

    „Preşedintele Traian Băsescu este informat necorespunzător de către consilierii pe agricultură din Administraţia Prezidenţială referitor la legislaţia agricolă apărută în ultima perioadă, în condiţiile în care pentru mai multe legi din domeniu a solicitat reexaminarea în Parlament. Toate aceste proiecte de lege erau cunoscute de aproape un an şi au fost în dezbatere publică şi cred că se putea cere atunci modificarea lor. Acum, prin acest demers se va întârzia foarte mult şi în loc să avem norme metodologice în februarie, le vom avea undeva în aprilie-mai”, a declarant Daniel Botănoiu.

    Dacă pe Legea privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii, oficialii MADR vor susţine această iniţiativă legislativă exact în forma iniţială propusă de minister, pe Legea privind vânzarea terenurilor agricole vor fi efectuate câteva modificări în momentul reexaminării în Parlament.

    „În Legea privind vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice vom propune ca ADS să rămână ca agenţie care se va ocupa de concesionarea şi vânzarea de terenuri agricole, dar va avea şi drept de preemţiune în cazul cumpărării de terenuri agricole, iar Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare va supraveghea piaţa funciară. Rămâne să discutăm şi reglementările legate de dreptul de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole în faţa persoanelor fizice străine, pentru tinerii până în 40 de ani şi pentru arendaşii persoane juridice”, a spus Botănoiu.

    Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi cererea de reexaminare asupra Legii privind unele măsuri pentru reorganizarea MADR, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, solicitând menţinerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor, iar marţi a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

    În ceea ce priveşte Legea privind reorganizarea a MADR, specialiştii din minister afirmă că înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale, laboratoarele oficiale din cadrul inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor nu îşi vor pierde calitatea de laborator autorizat oficial, acestea continuându-şi activitatea de testare a calităţii seminţelor şi materialului săditor ca şi în prezent. Autorizarea internă are scopul armonizării la nivel naţional a metodelor de lucru, realizată de către o comisie formată din evaluatori din cadrul Ministerului Agriculturii – Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor şi experţi din cadrul Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor.

    Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor îşi va menţine personalitatea juridică în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale, fiind singurul laborator acreditat internaţional, subliniază comunicatul MADR.

    Sursa: Agerpres


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii