• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA caprine 2021. Mai sunt obligatorii la SCZ țapii cu certificate de origine?

    Roxana Dobre -

    Țapii cu certificate de origine rămân condiție obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA – sprijin cuplat pentru caprine? Consultările pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) le-a inițiat cu liderii crescătorilor de animale au venit prea târziu, este de părere Georgiana Udrescu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre din România – CAPRIROM. Prezentă la discuțiile cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, care au avut loc miercuri, 10 februarie, reprezentanta crescătorilor de capre spune că termenul scurt până la care fermierii ar trebuie să implementeze schimbările pentru subvențiile din 2021 îi determină pe oficialii CAPRIROM să ceară MADR ca regulile să nu se aplice din acest an ci de abia din 2022.

    ”Până pe 15 februarie trebuie să trimitem pe hârtie propunerile noastre la Ministerul Agriculturii. Vreau să subliniez clar că ceea ce s-a discutat la întâlnirea care a avut loc miercuri, 10 februarie, cu ministrul Adrian Oros, sunt doar propuneri, nu s-a stabilit absolut nimic, deocamdată nu știm să spunem la fermieri ceva. Ducem în eroare fermierii pentru că nu avem cadrul legislativ la care să ne raportăm. Noi, cei de la CAPRIROM spunem că regulile pentru subvenții ar trebui să rămână la fel pentru că sunt 5 zile  (diferența de pe 10 februarie când a avut loc întâlnirea cu ministrul și data limită de 15 februarie când trebuie trimise propunerile la MADR n.r) în care trebuie să fundamentezi o viitoare subvenție. Nu cred că avem timp să schimbăm ceva. Suntem într-un haos acum, de aceea m-am abținut să am oficial, public, o poziție. Nu se știe nimic! La ședință nu a zis nimeni mare lucru, doar câțiva fermieri mai vocali! Și noi vrem să se schimbe dacă e benefic, dar să se schimbe în termen util. Și noi vrem să ia toți fermierii eligibili banii!”, a explicat Georgiana Udrescu.

    Fără legislație, fermierii nu pot fi siguri de nimic

    Referitor la cum se vor plăti subvențiile în Campania 2021, Georgiana Udrescu, spune că sfatul pentru fermieri este să nu se grăbească și să aștepte ca legislația să fie comunicată oficial. ”Mesajul pentru fermieri este să nu se grăbească, pentru crescătorii de capre la fel, să nu se grăbească în niciun fel, nu avem încă normele legale pentru schimbarea regulilor privind subvențiile. Așteptăm să vedem ce spune Bruxelles-ul, că noi propunem schimbări, dar ei trebuie să aprobe niște reguli care sunt fundamentate foarte bine de noi”, a mai arătat aceasta.

    Ce se întâmplă cu obligativitatea privind certificatele de origine la țapi?

    După ce liderii din oierit au transmis că au cerut MADR să elimine obligativitatea privind certificatele de origine la berbeci, fermierii ne-au asaltat cu întrebările privind situația din sectorul de creștere a caprelor. Mai este obligatoriu sau nu certificatul de origine pentru țapi? Reprezentanta CAPRIROM a spus că asociația susține această schimbare dar doar dacă ar exista destul timp pentru care fermierii să poată implementa modificările.

    ”Nu că am susține noi să rămână certificatele, dar dacă domnii de la minister pot să facă un cadru legal în 5 zile, mai avem mai puțin de o lună până la depunerea cererii unice la APIA. Noi nu suntem contra să schimbe, dar dacă se poate face legal și corect față de fermierii care au investit în niște masculi cu certificate, care trebuie să știe și el măcar cu un an înainte ce se va întâmpla la anul. Adică trebuia făcută mai înainte această schimbare. Nu ne ascultă nimeni pe noi! Nu știm cum va fi cadrul legal, nu ne-a spus nimeni ce vor să facă! Dacă va fi ceva benefic pentru fermieri, CAPRIROM va fi de acord. Dacă au timp să pună la punct o subvenționare corectă pentru toți fermierii. Dacă nu au timp, să rămână la fel cum a fost în anul anterior și să facem pentru la anul ceva într-un timp util, adică să avem timp să informăm, să cerem fermierului reguli noi, nu poți într-o lună, nu se poate!”, a mai spus reprezentanta CAPRIROM.

    Reproducătorii cu origine rămân utili în ferme dacă înscrierea femelelor în RG va fi obligatorie

    Georgiana Udrescu ne-a mai explicat că oricare ar fi decizia autorităților privind schimbările pentru plata SCZ, țapii cu origine rămân obligatorii pentru procesul de înscriere a femelelor în Registrele Genealogice (RG).

    ”Luând-o logic, așa, o discuție avută pe tehnic, cum se spune, ca să intre toate fermele în COP, nu poți să bagi o femelă în COP fără să o înscrii în Registrul Genealogic. Înscrierea în Registrul Genealogic conform Regulamentului European 1012 la care trebuie să ne raportăm, toate țările europene, nu ne permite să băgăm femele fără să facă montă, cu mascul cu certificate de origine.  Nu știu ce modificări vor să facă cei de la minister, dar tot acolo vom ajunge. Suntem o țară europeană, trebuie să ne raportăm la toate țările europene, indiferent că au fost în România X, Y, cu certificate false, noi nu știm că nu a dat o instanță, sunt presupuneri și vorbe, dar nu știm ce se va întâmpla. Iar pe producție, cum spuneau cei de la minister să se schimbe pe producție, România nu este pregătită pe capră și oaie, nu avem abatoare să putem să avem documente pentru producție, nu avem procesare pentru lapte să putem să dăm pe producție această subvenție. Eu zic că România nu este pregătită la momentul acesta”, a mai spus aceasta.

    Reamintim că potrivit Ghidului pentru subvenții valabil în Campania 2020, Sprijinul cuplat pentru creşterea caprinelor (SCZ-caprine femele şi/sau ţapi) se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    – solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 50 şi maximum 500 de capete de femele caprine şi/sau ţapi, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ și se acordă pentru animalele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    – în conformitate cu prevederile din OMADR nr. 127/2020 femelele caprine pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani la 15 mai 2020 pentru solicitările prin cerere inițială sau formular M2 depuse până la data de 11 mai 2020 inclusiv și 15 iunie 2020 pentru solicitările prin cerere inițială sau formular M2 depuse începând cu data de 12 mai 2020.
    – în conformitate cu prevederile din OMADR nr. 127/2020, ţapii pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maxim 6 ani la: 15 mai 2020 pentru solicitările prin cerere inițială sau formular M2 depuse până la data de 11 mai 2020 inclusiv; 15 iunie 2020 pentru solicitările prin cerere inițială sau formular M2 depuse începând cu data de 12 mai 2020.
    – efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de
    stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat;
    – femelele caprine şi/sau ţapii din exploataţie pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute/ menţinuţi până la data de 23 septembrie 2020 (finalul perioadei de reținere), în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA, menţionată/ menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
    – să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
    – țapii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, (până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv);
    – efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine, (până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv);
    – efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.

    Citiți și:

    Subvenții ovine 2021: Berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ!

    Subvenții APIA 2021: Crescătorii de ovine, obligați să își înscrie animalele în Registrul Genealogic sau COP!

    Citiți mai multe pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte