• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care au primit pe nedrept ajutor de COVID – executați de centrele județene APIA!

    Roxana Dobre -

    Modificări pentru fermierii care au primit ajutorul de COVID, sectorul bovine, promulgate de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat vineri, 12 martie, un decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. De precizat că schema a fost achitată în 2020 către fermierii care dețineau minim 91 de bovine!

    Potrivit articolului 13 din legea promulgată vineri, în cazul nerespectării de către beneficiari a condițiilor de eligibilitatea aceștia sunt obligați la restituirea contravalorii ajutorului de stat, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere calculate de la data încasării acestuia până la data recuperării integrale, conform prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

    ”Sumele reprezentând ajutor de stat necuvenit, reprezintă creanțe bugetare, pentru recuperarea acestora aplicându-se în mod corespunzător dispozițiile Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare și Legii nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare”, se mai specifică în document.

    Procesele verbale, efectuate de centrele județele ale APIA

    Conform legii promulgate de Klaus Iohannis, procesele-verbale de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare întocmite de către centrele județene ale APIA, respectiv al municipiului București, prin care se individualizează sumele de recuperat exprimate în moneda națională, constituie titluri de creanță și cuprind elementele actului administrativ fiscal prevăzut de Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, procedura nu mai este desfășurată de APIA Central așa cum se prevedea anterior.

    ”Înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ individual care i se adresează, trebuie să solicite autorității publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, în condițiile și termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare”, se mai precizează în documentul citat.

    Acceași sursă mai subliniază că, cuantumul creanțelor bugetare accesorii, reprezentate de dobânzi și penalități de întârziere, se calculează de către centrele județene APIA, respectiv al municipiului București care au emis procesul-verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare. Mai mult, creanțele bugetare accesorii, reprezentate de dobânzi și penalități de întârziere, se individualizează prin procese verbale de constatare a accesoriilor ce reprezintă titluri de creanță.

    Reamintim că schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19 s-a desfășurat în anul 2020 iar pentru banii din bugetul de stat s-au depus 544 cereri de plată, suma plătită, conform datelor APIA, fiind de  35.695.350 lei.

    Despre acest ajutorul puteți citi aici: MADR: Subvenție de 100 euro/vacă pentru fermele cu MINIM 100 de bovine adulte!


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA