• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Oros: Am decis păstrarea plafonului maxim de 250 de capete pentru subvenția APIA bovine!

  agrointeligenta.ro -

  Plafonul de 250 de capete la subvenția APIA pentru sprijinul cuplat la vaca de lapte va fi păstrat pentru anii de cerere 2021 și 2022, perioada de tranziție până la adoptarea noii Politici Agricole Comune! În urma semnalelor primite din partea fermierilor, dar și după primirea unui memoriu transmis ministrului Adrian Oros prin avocați, șeful de la Ministerul Agriculturii a anunțat că va fi menținut pragul de 250 de animale eligibile la plată.

  ”În urma analizei memoriilor fundamentate primite de la mai multe asociații ale crescătorilor de bovine pentru lapte, am decis păstrarea plafonului maxim de 250 capete pentru acordarea Sprjinului Cuplat Zootehnic (SCZ)”, a anunțat, în miez de noapte, ministrul Adrian Oros.

  Mesajul de la miezul nopții

  Ce l-a făcut pe șeful de la MADR să posteze acest mesaj la propriu în miez de noapte, la ora 23.59? Ar fi în primul rând mesajele transmise din toată țara de crescătorii de vaci mici și mijlocii care i-au reproșat lui Adrian Oros că le prăbușește valoarea subvențiilor pe cap de animal în contextul în care mulți nu beneficiază decât de acest sprijin cuplat și nu încasează și Ajutor Național Tranzitoriu din cauza datei de referință care a rămas 31 ianuarie 2013.

  A venit apoi și mesajul ferm al europarlamentarului Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European. Acesta a evidențiat că eliminarea plafonului maximal de 250 de capete pentru plata SCZ bovine lapte pune în pericol exploatațiile mici și mijlocii care nu au acces la finanțare din fonduri pe proiecte, așa cum au fermele mari.

  Memoriu trimis lui Oros de la Cluj, prin avocați

  Lovitura cea mai puternică primită de Adrian Oros a venit însă de la apropiați, printr-un birou de avocatură din Cluj. Chiar două cooperative apropiate de Oros, de la Cluj, au semnat, împreună cu alte trei organizații, un memoriu în care cer ca plafonul de 250 de capete să fie păstrat. Documentul transmis prin avocați a fost susținut și de Federația Crescătorilor de Bovine din România ca prim-semnatar al documentului.

  ”MEMORIU – Prin intermediul căruia vă solicităm să reveniti asupra Notificării transmise către Comisia Europeană, prin care s-a solicitat eliminarea pragului de 250 de capete prevăzut de art. 75 din Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu consecința revocării acestei solicitări”, se arată în memoriul semnat de cele cinci structuri din zootehnie.

  ”Prin urmare, prima consecință a eliminării plafonului de 250 de capete de vaci de lapte pentru care o exploatație poate solicita acordarea SCZ este mai mult decât evidentă: prejudicierea tuturor celor 160.000 de exploatații mici și mijlocii, pentru a satisface interesele oculte ale unui grup de 122 de exploatații de mari dimensiuni”, spun semnatarii memoriului.

  De precizat că eliminarea plafonului de 250 de capetele pentru plata sprijinului cuplat se regăsește în proiectul de ordin MADR doar la condițiile pentru vacile de lapte, nu și la taurinele de carne.  Te-ar mai putea interesa

  APIA: Se primesc cereri pentru subvenția de maxim 3.400 euro/ha! Anunţ făcut astăzi de APIA despre ajutorul de minimis așteptat de fermieri! Start cereri la APIA pentru noile ajutoare de minimis!

  Ultimele știri

  Fermier moldovean cu 12 ha de cireșe care stau neculese: ”Nu am unde le vinde!” Fermierul Gabriel Mațoi a dat startul campaniei de recoltat la orz. Norocul lui – solul nisipos! Vine canicula, dar nu scăpăm de ploi! Anunţul făcut de şefa ANM, Elena Mateescu!