• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secretele cultivării lavandei: Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere cu ”aurul mov” din agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut foarte mult de când s-a aflat că profitul ce se poate obține din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Cei care intră în afaceri cu ”aurul mov” din agricultură sunt, în general, români care dispun de suprafețe mai mici, de câteva hectare, și au și o sumă disponibilă pentru a investi.

    Agrointeligența a aflat de la Irina și Tudor Panait, tinerii proprietari ai afacerii ”Butasidelavanda.ro”, care sunt secretele cultivării și mai ales, care sunt costurile reale ale înființării unei plantații profitabile.

    Primul lucru de care este nevoie: o suprafață de teren care să se preteze la cultura de lavandă. ”Din experiența cu clienții noștri, putem spune că foarte multă lume începe cu suprafețe-test de o jumătate de hectar-un hectar. Fermierii mari, care cultivă cereale, nu sunt prea interesați de această cultură de nișă, dar pentru micii proprietari de suprafețe agricole, lavanda este o cultură ideală”, spune Tudor Panait. De altfel, din informațiile deținute de antreprenorul din Timiș, în România nu există mari cultivatori de lavandă, ci doar plantații de câteva hectare.

    Odată găsit terenul, acesta trebuie pregătit. Lavanda se poate cultiva toamna sau primăvara. ”Noi recomandăm plantarea de toamnă, ce permite dezvoltarea butașilor peste iarnă – rădăcina se fixează mai bine în sol”, explică tânărul antreprenor.

    elena si tudor panaitIrina și Tudor Panait au investit într-o afacere cu lavandă

    Pregătirea solului pentru cultivare implică mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat și, opțional bilonarea – la fel ca în legumicultură. Pentru un hectar, aceste lucrări ajung la circa 2.000 de lei dacă utilajele sunt închiriate, așa cum fac, la început, cei mai mulți ”pionieri” ai lavandei.

    Plantarea butașilor, dacă se face primăvara, începe după dezghețarea pământului, adică pe la începutul lui martie. ”Anul acesta, la cum arată acum vremea, dacă nu se schimbă, se poate începe plantarea chiar de la finele lui februarie, începutul lui martie. Lavanda este o plantă foarte rezistentă care nu e afectată de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de până la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot apărea probleme”, explică fermierul.

    La prețul pieței, butașii necesari înființării unui hectar de lavandă costă circa 30.000 de lei. ”Depinde de soiul ales și de modul în care se dorește recoltarea. Dacă se va face manual, intră mai mulți butași. Dacă se recoltează mecanizat, e nevoie de spațiere între straturi, ceea ce reduce numărul butașilor”, declară Tudor Panait.

    butasi de lavanda

    Deloc de neglijat este irigarea suprafeței cultivate prin picurare. Este ideal ca plantația să aibă în apropiere o sursă de apă: un râu, un lac de acumulare sau un canal de irigații, pentru că forarea unui puț implică un cost inițial mare. ”Este nevoie de mare atenție în alegerea locului pentru că lavanda este vulnerabilă la umezeală și poate putrezi dacă solul se îmbibă prea mult”, își mai sfătuiește Tudor clienții. Costul sistemului de irigații pentru un hectar de lavandă este de 6.000 de lei.

    Plantarea lavandei se poate face mecanizat sau manual, majoritatea fermierilor români optând pentru ultima variantă, mai ieftină dacă se face cu ajutorul prietenilor sau în familie. ”Un hectar se poate cultiva cu patru zilieri în circa 10 zile. Dacă se folosește o mașină de plantat, tot hectarul se plantează în cel mult trei zile, dar aceste utilaje costă de la 2.000 de lei în sus. Unele ajung la 24.000 de lei, dar le pun și folie, irigă, dau cu pesticide. Dacă știți vreun legumicultor care are deja o mașină de plantat răsaduri, atunci e rentabil să o închiriați sau să o împrumutați”, este sfatul butasidelavanda.ro.

    lavanda-de-romania-pregatire-cultura-1La scurt timp după plantare ar trebui să apară și primele semne că butașii ”au prins”. Cam în martie-aprilie ies muguri noi, iar planta crește repede, așa că florile apar din primul an, în vară. ”Celor care vor să înceapă o plantație de lavandă le recomand să cumpere butași de la fermieri, nu din marile centre de bricolaj. Este și o diferență de preț, pe lângă cea de calitate. Noi vindem butași cu 1-2 lei, iar în magazine se dau și cu 10 lei. E drept, noi vindem minimum 25 de bucăți. Butașii se dau fie în ghivece mici, fie cu rădăcina în aer”, explică Tudor Panait.

    Această perioadă a anului este ideală pentru a face achiziția butașilor, existând oferte de început de an care aduc reduceri importante. Spre exemplu, Irina și Tudor Panait oferă un pachet de 20.000 butași de lavandă cu prețul de 1,5 lei/butaș de “Lavandula Angustifolia Sevastopolis”. În promoție este inclusă documentația pentru întocmirea unui business plan, cu analiza costurilor de investiție inițială și cele recurente, dar și analiza metodelor și prețurilor de desfacere. Bonus, clienții primesc consultanță dedicată pe parcursul primului an de cultură.

    Ca și ponturi pentru alegerea ”puilor” de lavandă, antreprenorul spune că, la ghiveci, planta e musai să aibă cam 10 centimetri, iar cea cu rădăcina ”în aer” ar trebui să aibă tulpina parțial lemnificată, o rădăcină lungă de 10-15 cm, iar planta să fi atins 30 cm. ”Dacă butașii sunt de calitate și toate indicațiile sunt urmate, 90-95% din plantație va rodi”, promite Tudor Panait, care livrează butașii cu un document de îngrijire și asigură consultanță în primul an de la plantare.

    Despre dăunătorii care pot ataca lavanda, Tudor Panait spune că aceștia sunt aproape inexistenți. Doar animalele sălbatice mai ”năvălesc”, dar doar mușcă planta și, din cauza gustului, abandonează ”prada”. Buruienile sunt însă o problemă și fără ierbicid sau smulgerea lor ”al mano”, ele năpădesc și sufocă florile mov. Totuși, dacă vreți să obțineți o certificare bio, nu se recomandă folosirea chimicalelor.

    Recoltarea lavandei se poate face manual, cu motocoasa sau cu un utilaj special de recoltare care se atașează la tractor al cărui preț este de circa 27.000 lei. Investiția în acest ultim utilaj este importantă și ”mușcă” din profit, așa că pe suprafețe mici e mai profitabilă munca manuală.

    Când vine vorba de vânzarea lavandei, ea se poate livra în stare proaspătă, pentru producția de ulei, spre exemplu, sau după uscare în spații speciale. ”Lavanda are nevoie de mult spațiu pentru uscare. Aceasta nu se face la soare, ci într-un spațiu dedicat, la întuneric. Recolta de pe un hectar are nevoie de circa 900 de metri cubi de spațiu pentru uscare”, estimează Tudor Panait.

    lavanda-de-romania-pregatire-butasi-1Dacă acum trei ani, cererea pe piața internă era mare comparativ cu oferta, lucrurile au început să se schimbe recent și, din cauză că numărul fermierilor interesați crește, nevoia internă tinde să fie satisfăcută în următorii trei-patru ani. Curg însă ofertele din afară. ”În țări precum Franța, Germania, Elveția sau SUA, lavanda românească se vinde ușor pentru că prețurile cerute sunt mai mici. Mâna de lucru de la noi e mai ieftină. Pentru export, ca să se acopere costurile de transport, noi recomandăm o asociere a producătorilor. Un avantaj mare al acestei asocierii este faptul că se pot face contracte cu clienți mari în acest fel, asigurându-se o cantitate seminificativă”, ne-a declarat proprietarul.

    Din calculele făcute de Agrointeligența împreună cu www.butasidelavanda.ro, costul minim al înființării unui hectar de lavandă în 2014 este de circa 8.000-8.500 de euro.

    Despre ce profituri se fac din cultivarea lavandei, puteți afla din povestea de succes a unuia dintre primii români care au încercat această cultură și care își asigură, anual, profituri de 8.000 de euro la fiecare hectar din plantație.


    Te-ar mai putea interesa

    Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile