Culturi profitabileINTERESANT

Secretele cultivării lavandei: Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere cu ”aurul mov” din agricultură

Interesul pentru cultivarea lavandei a crescut foarte mult de când s-a aflat că profitul ce se poate obține din cultivarea unui hectar ajunge la 8.000 de euro. Cei care intră în afaceri cu ”aurul mov” din agricultură sunt, în general, români care dispun de suprafețe mai mici, de câteva hectare, și au și o sumă disponibilă pentru a investi.

Agrointeligența a aflat de la Irina și Tudor Panait, tinerii proprietari ai afacerii ”Butasidelavanda.ro”, care sunt secretele cultivării și mai ales, care sunt costurile reale ale înființării unei plantații profitabile.

Primul lucru de care este nevoie: o suprafață de teren care să se preteze la cultura de lavandă. ”Din experiența cu clienții noștri, putem spune că foarte multă lume începe cu suprafețe-test de o jumătate de hectar-un hectar. Fermierii mari, care cultivă cereale, nu sunt prea interesați de această cultură de nișă, dar pentru micii proprietari de suprafețe agricole, lavanda este o cultură ideală”, spune Tudor Panait. De altfel, din informațiile deținute de antreprenorul din Timiș, în România nu există mari cultivatori de lavandă, ci doar plantații de câteva hectare.

Odată găsit terenul, acesta trebuie pregătit. Lavanda se poate cultiva toamna sau primăvara. ”Noi recomandăm plantarea de toamnă, ce permite dezvoltarea butașilor peste iarnă – rădăcina se fixează mai bine în sol”, explică tânărul antreprenor.

elena si tudor panaitIrina și Tudor Panait au investit într-o afacere cu lavandă

Pregătirea solului pentru cultivare implică mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat și, opțional bilonarea – la fel ca în legumicultură. Pentru un hectar, aceste lucrări ajung la circa 2.000 de lei dacă utilajele sunt închiriate, așa cum fac, la început, cei mai mulți ”pionieri” ai lavandei.

Plantarea butașilor, dacă se face primăvara, începe după dezghețarea pământului, adică pe la începutul lui martie. ”Anul acesta, la cum arată acum vremea, dacă nu se schimbă, se poate începe plantarea chiar de la finele lui februarie, începutul lui martie. Lavanda este o plantă foarte rezistentă care nu e afectată de temperaturi de plus 40 de grade Celsius sau minime de până la minus 20 de grade Celsius. Peste aceste extreme pot apărea probleme”, explică fermierul.

La prețul pieței, butașii necesari înființării unui hectar de lavandă costă circa 30.000 de lei. ”Depinde de soiul ales și de modul în care se dorește recoltarea. Dacă se va face manual, intră mai mulți butași. Dacă se recoltează mecanizat, e nevoie de spațiere între straturi, ceea ce reduce numărul butașilor”, declară Tudor Panait.

butasi de lavanda

Deloc de neglijat este irigarea suprafeței cultivate prin picurare. Este ideal ca plantația să aibă în apropiere o sursă de apă: un râu, un lac de acumulare sau un canal de irigații, pentru că forarea unui puț implică un cost inițial mare. ”Este nevoie de mare atenție în alegerea locului pentru că lavanda este vulnerabilă la umezeală și poate putrezi dacă solul se îmbibă prea mult”, își mai sfătuiește Tudor clienții. Costul sistemului de irigații pentru un hectar de lavandă este de 6.000 de lei.

Plantarea lavandei se poate face mecanizat sau manual, majoritatea fermierilor români optând pentru ultima variantă, mai ieftină dacă se face cu ajutorul prietenilor sau în familie. ”Un hectar se poate cultiva cu patru zilieri în circa 10 zile. Dacă se folosește o mașină de plantat, tot hectarul se plantează în cel mult trei zile, dar aceste utilaje costă de la 2.000 de lei în sus. Unele ajung la 24.000 de lei, dar le pun și folie, irigă, dau cu pesticide. Dacă știți vreun legumicultor care are deja o mașină de plantat răsaduri, atunci e rentabil să o închiriați sau să o împrumutați”, este sfatul butasidelavanda.ro.

lavanda-de-romania-pregatire-cultura-1La scurt timp după plantare ar trebui să apară și primele semne că butașii ”au prins”. Cam în martie-aprilie ies muguri noi, iar planta crește repede, așa că florile apar din primul an, în vară. ”Celor care vor să înceapă o plantație de lavandă le recomand să cumpere butași de la fermieri, nu din marile centre de bricolaj. Este și o diferență de preț, pe lângă cea de calitate. Noi vindem butași cu 1-2 lei, iar în magazine se dau și cu 10 lei. E drept, noi vindem minimum 25 de bucăți. Butașii se dau fie în ghivece mici, fie cu rădăcina în aer”, explică Tudor Panait.

Această perioadă a anului este ideală pentru a face achiziția butașilor, existând oferte de început de an care aduc reduceri importante. Spre exemplu, Irina și Tudor Panait oferă un pachet de 20.000 butași de lavandă cu prețul de 1,5 lei/butaș de “Lavandula Angustifolia Sevastopolis”. În promoție este inclusă documentația pentru întocmirea unui business plan, cu analiza costurilor de investiție inițială și cele recurente, dar și analiza metodelor și prețurilor de desfacere. Bonus, clienții primesc consultanță dedicată pe parcursul primului an de cultură.

Ca și ponturi pentru alegerea ”puilor” de lavandă, antreprenorul spune că, la ghiveci, planta e musai să aibă cam 10 centimetri, iar cea cu rădăcina ”în aer” ar trebui să aibă tulpina parțial lemnificată, o rădăcină lungă de 10-15 cm, iar planta să fi atins 30 cm. ”Dacă butașii sunt de calitate și toate indicațiile sunt urmate, 90-95% din plantație va rodi”, promite Tudor Panait, care livrează butașii cu un document de îngrijire și asigură consultanță în primul an de la plantare.

Despre dăunătorii care pot ataca lavanda, Tudor Panait spune că aceștia sunt aproape inexistenți. Doar animalele sălbatice mai ”năvălesc”, dar doar mușcă planta și, din cauza gustului, abandonează ”prada”. Buruienile sunt însă o problemă și fără ierbicid sau smulgerea lor ”al mano”, ele năpădesc și sufocă florile mov. Totuși, dacă vreți să obțineți o certificare bio, nu se recomandă folosirea chimicalelor.

Recoltarea lavandei se poate face manual, cu motocoasa sau cu un utilaj special de recoltare care se atașează la tractor al cărui preț este de circa 27.000 lei. Investiția în acest ultim utilaj este importantă și ”mușcă” din profit, așa că pe suprafețe mici e mai profitabilă munca manuală.

Când vine vorba de vânzarea lavandei, ea se poate livra în stare proaspătă, pentru producția de ulei, spre exemplu, sau după uscare în spații speciale. ”Lavanda are nevoie de mult spațiu pentru uscare. Aceasta nu se face la soare, ci într-un spațiu dedicat, la întuneric. Recolta de pe un hectar are nevoie de circa 900 de metri cubi de spațiu pentru uscare”, estimează Tudor Panait.

lavanda-de-romania-pregatire-butasi-1Dacă acum trei ani, cererea pe piața internă era mare comparativ cu oferta, lucrurile au început să se schimbe recent și, din cauză că numărul fermierilor interesați crește, nevoia internă tinde să fie satisfăcută în următorii trei-patru ani. Curg însă ofertele din afară. ”În țări precum Franța, Germania, Elveția sau SUA, lavanda românească se vinde ușor pentru că prețurile cerute sunt mai mici. Mâna de lucru de la noi e mai ieftină. Pentru export, ca să se acopere costurile de transport, noi recomandăm o asociere a producătorilor. Un avantaj mare al acestei asocierii este faptul că se pot face contracte cu clienți mari în acest fel, asigurându-se o cantitate seminificativă”, ne-a declarat proprietarul.

Din calculele făcute de Agrointeligența împreună cu www.butasidelavanda.ro, costul minim al înființării unui hectar de lavandă în 2014 este de circa 8.000-8.500 de euro.

Despre ce profituri se fac din cultivarea lavandei, puteți afla din povestea de succes a unuia dintre primii români care au încercat această cultură și care își asigură, anual, profituri de 8.000 de euro la fiecare hectar din plantație.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


39 comentarii

 1. Buna ziua am si eu o cultura de lavanda si as vrea sa gasesc un cumparator pt ea (in stare verde )este ff greu cu uscatul bobocii imfloresc si nu am unde sa o dau daca e cineva interesat va rog sa imi lasati un nr de telefon soiul este stopulus angustifolia!

  1. Cu fonduri europene doresc sa infiintez o plantatie de lavanda,Imi puteti da informatii despre:cetrebuie sa contina dosarul.despre calitatea pedeologica a pamantului(Ph sol acid sol nisipos sau argilos)

 2. As dori sa înființez o cultură de lavanda. În grădina casei, dispun de 700-800metri pătrati eventual 1000 metri pătrați (maxim) .pamantul e nisipos. As dori deocamdată, o afacere de familie, de lucrat manual. Însă aș avea nevoie de informații privind procurarea plantelor, modul de lucru, intretinere ,recoltare,si mai ales valorificare.

  1. Buna ziua, as dori sa achizitionez butasi pentru o suprafata de 500 mp, as aprecia daca mi-ati lasa un nr de telefon sau o adresa de mail. Astept cu interes un raspuns. Va multumesc anticipat!

 3. BUNA ZIUA.as dori un nr.de tfn.sau o adresa de email in vederea cumpararii butasilor ptr.o suprafata de 1.000 de mp,MULTUMESC anticipat…astept un raspuns..

 4. Dar chiar toti a-ti inebunit,chiar toti vom manca lavanda?Porumb cu terminatia in carne,grau cu terminatia in paine,nu se mai poate cultiva?Lumea lucreaza doar la birou si miroase a lavanda?Ori,mai sunt si acei care miros a oaie,a vaca,a porc,a pui,ca de curand saorma din carne de pui se face(si nu din carne de ovina)……

 5. Bună ziua! Sunt interesata de afacerea cu lavandă.Doresc sa cultiv lavandă și vă rog să-mi trimiteți o adresa de e-mail sau un număr de telefon în vederea obținerii informațiilor necesare. Va mulțumesc!

 6. am avut o planta cumparata , am rupt ramurele pe care le-am plantat si care acum mi-au facut 6 tufe imense pline de flori…as vrea sa fac in casa ulei dar nu am instalatie de distilare.

 7. Oare nu se vede din avion ca afacerea in sine e vânzarea de butasi de lavanda? Dacă doriți sa va treziți in miros de lavanda si fără bani in buzunar..da e ok..INSA nimeni nu spune ca nu ți cumpara nimeni…dar absolut nimeni in țara ..lavanda uscata.Am cerut in 2014 diverșilor proslavitori ai acestei plante afacere minune sa mi arate partea de cultura PTR producție ..nu pepiniere de butasi.NIMENI nu a dorit..PTR ca nu au așa ceva.Pepiniere..da.Asa ca .arncati cu bani in butasi de plante minune,struțocămilă ciuperci creveți si alte bazaconii..care va pot îmbogățiți peste noapte…INSA nu pe voi ca si cumpărători..Pe cei care va vând iluzii..Da.Succes.

  1. Aveti mare dreptate. Ii imbogatesti pe cei care vand iluzii. Muncesti de-ti tremura barba la o plantatie de lavanda,cel putin in primii doi ani. Si planta are nevoie de intretinere, chiar daca este perena si plantatia ajunge pana la 20 ani. Intradevar, mare tzeapa. Nu am visat sa ma imbogatesc. Am o bucata de pamant, si m-am gandita ce pot pune: catina- e plina piata, zmeur- se strica repede, fructe si legume- plina piata. M-am gandit sa fie ceva ce s-ar putea vinde. Industria farmaceutica si cosmetica erau o oportunitate. Ceaiuri, tincturi, crème, sampoane. Si mai ales ca se importa. Dar aveti dreptate- numai vanzatori de butasi si de pacalit fraieri, ca mine. Am muncit la plantatia asta mai ales ca anul trecut nu a plouat, udata 1 zi da si una nu, cate 1 tona de apa, oameni platiti sa ude. Am carat apa cu masina din oras, fantana proprie nu mai avea apa iar la cea din sat era sa ma bata lumea.O mare gogorita. Pacat.

 8. da, doamnelor si domnilor, puneti lavanda….nu-s sarcastic, dar nici mult nu mai am. Cineva mai inainte a punctat bine..”cum e cu desfacerea?…pret?…piata?”…asa a fost cu strutii in anii 2000 cand s-a facut tam-tam mare si de la mii de euro pe bucata s-a ajuns la 2 euro in viu la bator, NERENTABIL. Sau cu plantatiile de macese, coacaze si alte asemenea din anii 2006-2007 cand au promis nemtii marea cu sarea pe kilul de marfa si apoi au venit cu preturi la 30% din ce se preconizase. Nu zic ca nu este rentabil, strutul, macesele sau LAVANDA….dar nu te baga in seama nimeni pe piata daca nu ai cantitate mare in spate, ceea ce presupune cantitati mari sau o asociatie de producatori bine organizata, si stim cum inteleg romanii nostri sa se organizeze. Asa ca masurati de 10 ori pana va hotarati….hai sa aveti o zi buna!

  1. Aveti dreptate.Am luat o tzeapa de zile mari cu lavanda. Si am “doar” 2500 butasi. O pacaleala de zile mari. Am luat Angustifolia Blue Scent si nu am unde sa o dau. Cei care cumpara sunt cei de la care trebuie sa cumperi butasii, soiul sevtopolis si chipurile iti asigura valorificarea. Nu se merita.Am scris pe toate site-urile sa nu pateasca nimeni ca mine.

 9. Buena ¡Sint o tinara din Lugoj,locuiesc de 15 in Spania ,m-am cam saturat de strainatate vreau sa ma intorc cu familia si toti prieteni in Rominia ,in urmatorii 4 ani as dori sa imi fac o mica afacere sa avem cu ce sa ne intretinem ,afacerea cu Lavanda mi sa parut rentabila ,pina in februarie 2016 as vrea sa pregatesc terenul,sint aproximativ informata dar continui sa culeg informatii mai multe ,sper sa fim cit mai multi producatori de lavanda ¡,,,

 10. buna ziua,vreau sa cultiv lavanda pe 2 ha, as vrea sa aflu mai multa informatie despre cum sa pregatesc corect solul inainte de plantarea lavandei.

 11. Buna ziua !
  As avea o rugaminte: cine are in plus butasi de lavanda (sau ramasi nevanduti), ar face un gest formidabil de a dona Spitalului de Medicina Integrala Masloc,jud.Timis. Vor planta butasii si vor folosi florile la prepararea unor remedii utile in tratatrea bolnavilor. Luati legatura direct cu Dr.Babut Corneliu,0256201738.

 12. In Bulgaria, tara care este momentan lider mondial la productia de ulei de lavanda, pretul unui rasad de lavanda este de 0.1 leva, adica de 10 ori mai ieftin decat se cere in Romania.Pretul uleiului de lavanda este anul asta pe la 50 Euro in Bulgaria, si asta pentru ca a fost vremea proasta si productia mai slaba, in 2013 a fost pret mai jos. Media zic ei ca e 50 kg ulei/hectar…
  http://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=24483

  1. In articol se mentioneaza cam asa :
   – media de productie in 2014 este de aproximativ 5 kg/ha ulei
   – recordul este de 17kg/ha
   – minim 3 kg/ha
   Pretul / kg ulei
   – maxim ( acum 2 ani ) 120 leva/kg ( aprox 61 euro / kg )
   – in anul 2013 – aproximativ 30 euro/kg
   – in anul 2014 – aproximativ 50 euro /kg ( din cauza productiei mici )
   Nu am gasit nimic mentionat despre pretul rasadului

 13. buna ziua am auzit despre plantatia lavandei, as vrea sa incerc o afacere cu plantatie de lavanda as dori un nr de telefon sau o adresa de eamil prin care as vrea sa cer niste informati despre necesarele inceperei unei afaceri cu plantatie de lavanda , multumesc anticipat 🙂 !

  1. da,mi si mie nr de tel a lui tudor panait…as vrea sa mah apuc si eu de cultivarea lavandei,,poate ne formam un grup de mici agricultori si sa ne sprijinim macar cu informatii

Scrie un comentariu