• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru vacile de lapte în 2021: condiții, sume pe cap de animal și documente obligatorii pentru APIA!

    Roxana Dobre -

    Ce număr de animale trebuie să dețină crescătorii de vaci din rasele de lapte și care sunt condițiile  pentru subvențiile APIA din acest an! Ordinul care prevede regulamentul pentru depunerea cererii unice în 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, luni 1 martie, iar măsurile sunt deja în vigoare. Față de anii anteriori, la plată nu sunt modificări deși crescătorii au negociat inițial eliminarea pragului de 250 de capete pentru plata pe fermă dat ulterior ministrul agriculturii, Adrian Oros, a revenit la regulile pe care fermierii le știu deja din 2020.

    Ce subvenție pot încasa fermierii cu vaci de lapte

    Sprijinul cuplat zootehnic este cea mai importantă subvenție pe care o poate încasa, per cap de animal, un fermier care crește vaci de lapte. Această subvenție se plătește anual de către APIA în baza unei cereri unice de plată,  care se poate depune în perioada 1 martie-17 mai fără penalizări, și documentelor care atestă existența animalelor în fermă.

    Ce schimbări sunt la subvenția pentru vaca de lapte în 2021

    Față de anii anterior, sprijinul cuplat la vaca de lapte nu vine cu modificări în 2021.

    Câte vaci de lapte trebuie să ai ca să primește subvenție APIA

    SCZ pentru vacile de lapte se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 10 și 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar. Excepție fac exploatațiile din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3.508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 5 și 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, care nu au beneficiat de schema prevăzută la art. 79, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA.

    Ce vârstă trebuie să aibă vacile de lapte ca să primească subvenție

    Vacile de lapte din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ  trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări. Prin definiția din Ordinul subvențiilor, vaca de lapte înseamnă femela din specia taurine care a fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere a cererilor fără penalizări sau până la data notificării către APIA a cazului de circumstanţă naturală, pentru vaca de lapte care înlocuieşte animalul cu circumstanţă naturală, şi are cel puţin un produs înregistrat în RNE.

    Condiții pentru sprijinul cuplat la vaca de lapte

    În afară de condițiile de efectiv minim-maxim și de vârsta animalelor, la sprijinul cuplat pentru vaca de lapte se mai cer și următoarele condiții:

    Documente obligatorii pentru SCZ lapte

    La depunerea cererii unice crescătorii de vaci din rasele de lapte trebuie să atașeze și următoarele documente:

    Cât se plătește subvenție APIA pentru vaca de lapte

    În Campania 2020, SCZ pentru vacile de lapte au avut un cuantum de 378 euro/cap de animal. Subvenția se calculează conform plafonului aprobat anual de Guvern care se împarte la numărul de capete eligibile.

    În afară de SCZ, ce alte subvenții se mai plătesc la vaca de lapte

    Pe lângă sprijinul cuplat fermierii care cresc vaci de lapte mai încasează  ANT 7 dacă au avut cotă de lapte, cuantum în 2019 de 17,7220 euro/tonă și ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine care în Campania 2019 a avut un cuantum de 69,1109 euro/cap.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA