• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președinte de asociație: Crescătorii vor încasa o subvenție APIA de circa 300 de euro/bovină!

    Roxana Dobre -

    Subvenție APIA în cuantum de minim 300 de euro pe cap de bovină, asigurată fermierilor! Dacă tineretul bovin din rase de carne sau obținut prin metisare nu ar fi fost eliminat de la plata subvențiilor întreg sectorul ar fi riscat să piardă subvenția pe cap de animal din cauza regulilor europene, spune președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean. Acesta a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care a fost evoluția efectivelor eligibile pentru această schemă, din 2014 până în prezent, și care este cuantumul la care subvenția ar fi ajuns dacă nu se luau măsuri.

    ”Problema principală a fost notificarea la Bruxelles, unde Ministerul, în colaborare cu noi, și aici îmi asum și eu, dar noi nu aveam de unde să știm în 2014 cum va evolua sectorul. În primul an au fost 8.000 de capete, de unde să știm noi că o să ajungă în 2020 la circa 70.000 de capete. Și dacă s-ar fi mers și anul acesta așa s-ar fi ajuns la 100.000 de capete. Ori pe notificare, pe nota de fundamentare care a fost trimisă la Bruxelles în 2014 ( foto mai jos), Ministerul a spus că sprijinul se va acorda pentru un număr de 35.000 de capete în 2020. Ori era mai mult deja decât dublu. Și aici era mare pericol”, a explicat Dumitru Grigorean.

    Se risca pierderea în totalitate a sprijinului

    Președintele ACBCR a mai completat că dacă fermierii nu cereau modificarea condițiilor riscau să pierdem tot sprijinul. ”Bruxellesul putea să spună foarte simplu și justificat că sectorul nu mai este în dificultate atâta timp cât s-a dezvoltat atât de mult. Și atunci ei pot spune oricând că nu se mai justifică sprijinul, mai ales că SCZ este o formă temporară de sprijin, nu scrie nicăieri că trebuie acordat pe timp îndelungat. Și mai este un aspect: în regulamentul 1307/2013, acolo scria că SCZ este o schemă de sprijin pentru anumite sectoare aflate în dificultate, articolul 52 din câte îmi amintesc. Dar în regulamentul 2393 Omnibus, care a apărut în 2018, scrie foarte clar că se modifică articolul 52 și prevede că: ”Sprijinul cuplat, ceea ce este valabil și pentru lapte dar nu este treaba noastră acolo, este formă de sprijin pentru limitarea producției care ia forma unei plăți anuale bazate pe suprafețe și producții fixe sau pe un număr fix de animale. Deci foarte clar se poate acorda pe cap de animal, nu neapărat pe producție. Deci în niciun caz nu se dorește o creștere necontrolată a producției. Pentru că nu noi știm pentru că am intrat mai târziu în Uniune, dar au fost ani în care a fost criză de supra-producție la nivelul UE, inclusiv la lapte, sau mai ales la lapte. După acea criză s-au introdus cotele de lapte tocmai în ideea să nu se producă mai mult decât cere piața”, a mai punctat specialistul.

    SCZ 2021, primele estimări: minim 300 de euro pe cap de animal

    Dumitru Grigorean a mai argumentat că fermierii ar fi încasat în acest an un sprijin de maxim 145 de euro/cap de animal iar în 2022 subvenția ar fi coborât chiar sub 100 de euro.

    ”Noi am cerut această modificare cu tineretul tocmai în ideea că ar scădea efectivele  și din estimările noastre ar fi undeva sub 35.000 de capete care să rămână eligibile dacă sunt doar vacile și atunci am rezolvat și problema notificării. Știm estimativ că vor fi circa 14 milioane de euro pentru SCZ carne sperăm să fie o sumă acoperitoare. Vorbim, repet estimativ, de circa 300 de euro pe cap de animal. În caz contrar suma scădea de la 185 de euro cât a fost în 2020, la 140/145 de euro în 2021 și 85-90 de euro în 2022. Nu pierde repet niciun fermier pentru că va lua mai mult pe vacă. Dacă nu se luau măsuri și mergeam tot cu același efectiv, ca să nu mai zic că am văzut și propuneri năstrușnice că orice vacă însămânțată cu o rasă de carne să încaseze subvenția. Ne trezeam cu 200.000 de capete din start. Buletinul de însămânțare se completează într-un minut, adică foarte ușor de făcut rost. Și la tineret se punea în balanță formularul de mișcare pentru un vițel care a stat 8 luni în exploatație cu vaca ce a costat 2.500-2.700 de euro, vaca rasă de pură. Adică nu prea era în regulă să beneficieze de aceleași condiții, de aceeași sumă adică”, a mai subliniat Grigorean.

    De precizat că suma de circa 300 de euro pe cap de bovină din rasele de carne se va achita pentru anul de cerere 2021, pentru care la acest moment, la APIA, se derulează campania de primire a cererilor unice.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale