• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conferința VITICON 2021: Despre provocările industriei vitivinicole în context pademic, tendințe în piața de vin și necesitatea unui brand viticol de țară

    Adrian Radu -

    Cea de-a treia ediție a Conferinței Viticulturii Românești – VITICON 2021, organizată pe 5 martie de către Agricover, unul dintre principalii jucători din agribusiness-ul românesc, a reunit unii dintre cei mai performanți vitivinicultori, alături de specialiști și reprezentanți ai celor mai mari companii producătoare de tehnologii și soluții integrate pentru protecția plantelor – SUMMIT AGRO, INTERMAG, SYNGETA, CORTEVA, BELCHIM şi BAYER.

    Pe parcursul emisiunii, moderată de Cătălin Păduraru, expert pe piața de vin și președinte VINARIUM International Wine Contest, au fost prezentate tehnologii inovatoare pentru creșterea productivității pentru sectorul vitivinicol, soluții specializate de finanțare precum și programe tehnologice complexe de protecție a culturii viței-de-vie.

    În deschiderea evenimentului, Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vorbit despre Programul Naţional de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 – 2023.

    ”Acest program are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe măsuri cuprinse, după cum urmează: promovarea vinurilor cu submăsura de informare pe teritoriul statelor membre, dar şi submăsura de promovare în state terţe. Aici, personal, aş vrea să fim mai curajoşi, să facem mai mult, atât mediul asociativ din sectorul vitivinicol, cât şi ministerul. Apoi, o măsură care a funcţionat foarte bine şi care a fost corect implementată este restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, unde intensitatea de sprijin este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor restructurării. Asigurarea recoltei, unde încercăm să sprijinim cu maximum 70% costul primelor de asigurare plătite de către producători. De asemenea, programe de investiţii, tot cu o intensitate de sprijin de maximum 70% şi distilarea produselor şi a subproduselor. Anul trecut, datorită problemelor apărute în urma restricţiilor generate de pandemie s-au promovat şi alte măsuri tranzitorii care să vină în sprijinul producătorilor, respectiv distilarea vinului în situaţii de criză, tăierea în verde şi stocarea la sursă, măsuri pe care le accesăm şi anul acesta. În speranţa că această criză sanitară se va încheia curând, măsurile sanitare se vor relaxa, iar economia se va relansa, inclusiv HoReCa, am credinţa că anul acesta sectorul vitivinicol va avea o viaţă mult mai uşoară şi mult mai bună decât anul trecut”, a declarat Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Soluțiile de finanțare care să răspundă nevoilor producției viti-vinicole sunt vitale pentru un sector competitiv. Agricover Credit IFN a oferit finanțare pentru produse mixte agrifinance & agribusiness în valoarea de peste 530 milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri care lucrează 1,62 milioane de hectare de teren arabil. Peste 1,75 miliarde de lei sunt acum în piață de la Agricover Credit IFN.

    ”Pentru noi viţa-de-vie este o cultură importantă, iar finanţarea acestui sector agricol a fost o lecţie din care am învăţat foarte mult. Am reuşit să înţelegem nevoile clienţilor şi am propus soluţii de finanţare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piaţă, susţinem permanent creşterea şi eficientizarea afacerilor fermierilor şi avem resurse să plasăm peste două miliarde de lei anul acesta”,  a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, invitat în cadrul VITICON 2021.

    Prin intermediul reportajelor, câţiva dintre cei mai recunoscuţi specialişti, oenologi şi proprietari de crame din România, printre care Alina Donici – Director de cercetare, SCDVV Pietroasa, Aurelia Vişinescu – oenolog, fondator al companiei Domeniile Săhăteni, Marcel Pascu şi Marcel Vulpoi – Gramofon Wine, Dealu Mare şi Constantin Lepădatu – Manager, Domeniile Zoreşti, au vorbit despre provocările industriei vitivinicole, tendințele din piața de vin și planuri de viitor.

    Conform statisticilor MADR, România deţine o suprafaţă importantă cultivată cu viţă-de-vie, aproape 180.000 de hectare, situându-se pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase în ceea ce priveşte producţia de vin, cu 3,55 milioane de hectolitri.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE