• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin MADR-ANSVSA-ANPC pentru introducerea unui atestat pentru „Porc crescut în bunăstare”!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii, ANSVSA și ANPC au notificat la nivel european un proiect de ordin pentru aprobarea condițiilor privind obținerea atestatului „Porc crescut în bunăstare”, precum și pentru înființarea Registrului național Porc crescut în bunăstare. Actul normativ a fost transmis direct la Bruxelles, fără a fi pus înainte în dezbatere publică la nivel național.

    Actul normativ notificat Comisiei Europene este asumat de Direcția Generală Politici Agricole – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Direcția Generală Politici în Industrie Alimentară și Comerț din cadrul MADR. Notificare a fost transmisă astăzi, 10 martie, și se va afla în dezbatere publică la nivel european până pe 11 iunie.

    Proiectul de ordin pentru aprobarea condițiilor privind obținerea atestatului „Porc crescut în bunăstare”, precum și pentru înființarea Registrului național Porc crescut în bunăstare este publicat în premieră direct prin notificarea la Bruxelles, fără a fi supus anterior dezbaterrii publice la nivel național, conform legislației interne.

    ”Prezentul ordin aprobă condițiile privind obținerea atestatului „Porc crescut în bunăstare”, precum și înființarea Registrului național Porc crescut în bunăstare. Totodată, reglementează înființarea Registrului naţional Porc crescut în bunăstare- R.N.P.B. de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Proiectul de ordin este o schemă națională deschisă tuturor crescătorilor de suine atât celor români cât și celor din statele membre ale Uniunii Europene. Prin elaborarea de reglementări tehnice se dorește creșterea competitivității operatorilor economici din domeniul agricol printr-o mai bună integrare a acestora în lanțul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, al creșterii valorii adăugate a produselor agricole, precum și al promovării pe piețele europene și al țărilor terțe”, se arată în notificarea transmisă la Bruxelles.

    În motivarea succintă a proiectului de act normativ se arată că ”prin proiectul de ordin se urmăresc următoarele obiective:
    -asigurarea recunoașterii cerințelor de creștere și nutriție a suinelor, cerințe care sunt superioare limitelor minime impuse prin legislație;
    -sprijinirea crescătorilor de suine de a furniza produse obținute din prelucrarea primară a cărnii de porc provenite de la ”Porc crescut în bunăstare”;
    -produsele agroalimentare care vor avea pe etichetă acest logo prezintă caracteristici speciale care pot avea legătură cu condițiile de creștere și nutriție a porcilor din care se obțin respectivele produse;
    -oportunități de accesare a piețelor internaționale, instrumente de identificare și de promovare a produselor obținute din prelucrarea primară a cărnii de porc provenite de la ”Porc crescut în bunăstare””.

    Conform autorităților, proiectul nu are în vedere conformitatea cu un standard internaţional și nu are un efect semnificativ asupra comerţului internaţional. De asemenea, proiectul nu este o măsură sanitară sau fitosanitară.

    Conform proiectului notificat la Bruxelles, obținerea atestatului „Porc crescut în bunăstare” este voluntară pentru crescătorii de suine.

    În premieră în România, Agrointeligența – AGROINTEL.RO face public proiectul de act normativ notificat la Comisia Europeană. Click ACI pentru a vizualiza DOCUMENTUL.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd