• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum ajutăm culturile de cereale păioase să treacă peste perioadele cu temperaturi negative din ultimele zile?

    Adrian Radu -

    În ultimii ani, fermierii români s-au confruntat din ce în ce mai des cu o problemă la desprimăvărare, căreia trebuie să-i găsească rezolvare, aceasta fiind reprezentată de alternanța foarte mare de temperatură noapte – zi, dar mai ales de temperaturile negative din timpul nopții de până la -9°C și chiar -10°C, în unele zone. În plus, în acest an, după perioada caldă din ultimele săptămâni, au venit ninsorile în zona de sud a țării și un val de frig în restul regiunilor.

    Aceste condiții climatice nefavorabile au provocat sau vor provoca culturilor de cereale păioase o serie de arsuri fiziologice, în special la soiurile străine de grâu, care sunt mai sensibile din acest punct de vedere decât soiurile autohtone.

    Arsurile fiziologice se pot observa cu ușurință pe vârful frunzelor și se continuă în forma literei “V” pe marginile frunzelor, deoarece acolo se regăsesc celulele cele mai tinere și mai sensibile ale plantelor. “ATENȚIE! A nu se confunda arsurile fiziologice cu arsurile ce pot fi provocate de anumiți agenți patogeni”.

    În aceste condiții de stres termic și/sau hidric, specialiștii companiei FMC recomandă biostimulatorul SEAMAXX®, care ajută plantele de cultură să se regenereze cât mai rapid după perioadele de stres și să-și întărească sistemul natural de protecție împotriva agenților externi.

    SEAMAXX® conține extract natural din alge marine Ascophyllum nodosum, bogat în hormoni de creștere și alți compuși organici naturali care stimulează creșterea culturilor, fiind formulat împreună cu o serie de macro și microelemente. Prezența în formularea produsului SEAMAXX® a N, P, K și a micronutrienților menţine balanța nutritivă a plantelor, în special în momentele de creștere intensă. SEAMAXX® conține oligozaharide care au rolul de a declanșa sinteza substanțelor de apărare a plantelor împotriva atacurilor patogenilor.

    De asemenea, în portofoliul FMC găsim alte două produse care măresc rezistența plantelor de cultură la temperaturile scăzute și chiar negative, iar acestea sunt fertilizanții foliari MULTIPLE® PRO și VERTEX®.

    Se recomandă amestecul fertilizanților foliari în rezervor cu erbicidele sulfonilureice granulate Granstar® Super, Tripali®, Pointer® Ultra, Laren Pro, pentru imbunătățirea eficacității erbicidelor.

    MULTIPLE® PRO conține cantități importante de magneziu (Mg – 75 g/L), mangan (Mn – 300 g/L), cupru (Cu – 100 g/L) și zinc (Zn – 60 g/L) sub forma unor săruri organice și anorganice solubile și determină creșterea rezistenței plantelor de cultură împotriva bolilor. Dacă este aplicat la tratamentul T2 (aproape de momentul înfloritului), fertilizantul MULTIPLE® PRO stimulează înflorirea și formarea polenului.
    VERTEX® are un conținut ridicat de azot (N – 34%), sub forma unei combinații din diferite forme ale azotului (ureic, amoniacal și nitrat), la care se adaugă microelemente (Mg, Mn și Cu) care influențează masiv metabolismul plantelor. VERTEX® are o importanță vitală dacă este aplicat în perioadele de creștere intensivă a culturilor sau în condiții climatice nefavorabile și daune provocate de brumă și/sau grindină, sporind cantitatea și calitatea producției.

    Pentru a profita din plin de beneficiile oferite plantelor de cultură de aceste suplimente nutritive pentru întărirea sistemului imunitar, este recomandată aplicarea lor înainte de apariția factorilor de stres sau la scurt timp după ce daunele au fost provocate.
    Pentru mai multe detalii despre biostimulatorul SEAMAXX® și fertilizantii foliari MULTIPLE® PRO și VERTEX® , accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

    FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor. Spiritul inovator al companiei americane s-a născut în anul 1883, când fondatorul său, John Bean, crea în California prima mașină de aplicat pesticide. În prezent, FMC continuă să dezvolte proiecte de pionierat pentru utilizatorii din domeniul agriculturii, investind resurse importante în noi substanțe active și formulări, pentru o agricultură sustenabilă și producții ridicate.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte