• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ești crescător de ovine sau caprine? Verifică-ți contul și vei avea o surpriză plăcută: vin subvențiile!

    agrointeligenta.ro -

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a efectuat astăzi plata primei pe cap de animal din cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru speciile ovine şi caprine, aferente anului 2013.

    Valoarea totală a subvențiilor pentru crescătorii de ovine și bovine este de 344,45 mil. lei (aproape 75 de milioane de euro). ”Precizăm că este pentru prima dată când în luna ianuarie s-au plătit beneficiarilor primei pe cap de animal sumele cuvenite având la dispoziție prin bugetul aprobat suma integrală”, se arată în comunicatul remis redacției Agrointeligența de către Biroul de Presă al APIA.

    În total, 43.338 de crescători de ovine vor primi subvenții de 304,37 de milioane de lei, în timp ce la caprine, beneficiarii sunt de aproape trei ori mai puțini. 15.339 de fermieri primesc 40,08 milioane de lei.

    Prima pentru ovine s-a menținut la aceslași nivel al subvenției pe cap de animal ca și pentru 2012. ”De această primă pe cap de animal( în valoare de 40 de lei/cap- n.red.) pot beneficia producătorii agricoli crescători de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale”, arătau reprezentanții APIA la finele anului trecut.

    Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa agenţiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu. Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie să deţină un efectiv în exploataţie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicită prima trebui să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei.

    Bani mai mulți pentru fermierii din zonele defavorizate

    Fermierii crescători de ovine din zonele defavorizate din România vor primi și în acest an un ajutor financiar suplimentar. Anul trecut, în toamnă, executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine /caprine din zonele defavorizate, valoarea totală a ajutorului financiar specific fiind de 6,711 milioane euro, a anunțat, în octombrie 2013, Ministerul Agriculturii printr-un comunicat.

    Cuantumul ajutorului specific se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului alocat anual la efectivul de capete eligibile, fără a depăşi 6,5 euro/ cap pentru categoria femelelor din speciile ovine/ caprine. Plăţile pentru ajutorul specific se efectuează până la data de 30 iunie a anului următor.

    Potrivit informațiilor Agrointeligența, sprijinul suplimentar pentru crescătorii din zone defavorizate va fi de 6,5 euro pe cap de animal.

    Ce subvenții se dau pentru creșterea animalelor în 2014

    Ministerul Agriculturii a alocat circa 585 milioane de lei (131 milioane de euro) pentru Plățile Naționale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la bovine, fermierii urmând să primească 434 lei/cap de animal și 20 de euro, adică 80 lei/tona de lapte pentru cererile depuse în 2013. Pentru zonele defavorizate, sprijinul pe cap de animal se va situa în jurul valorii de 300 de euro pentru vacile de carne, nivel similar celui din 2012, în timp ce la ovine subvenția este de 40 lei pe cap de animal, la care se adaugă o sumă suplimentară de 6,5 euro. ’’La vaca de lapte, fermierii vor primi în total circa 700 de lei pe cap de animal, în creștere semnificativă față de anul trecut, când valoarea ajutorului a fost de 500 de lei’’, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte