• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trei soluții de erbicidare a cerealelor păioase propuse de specialiștii FMC

    Adrian Radu -

    În acest an, primăvara s-a lăsat asteptată, dar conform estimărilor ANM, pe finalul lunii martie vremea urmează să se încălzească și primăvara să-și facă simțită prezența la nivelul fiecărei regiuni a țării.

    În această perioadă, culturile de cereale de toamnă (orz și grâu) se află în mare parte în stadiul de formare a frunzei a treia și înfrățire, precum și izolat la începutul alungirii tulpinii, îndeosebi în sudul țării. Dar odată cu ele se vor dezvolta și buruienile. O mare parte din buruieni au răsărit încă din toamnă (în special Veronica spp.), iarna blandă ajutându-le să vegeteze în continuare, ajungând într-un stadiu avansat de vegetație la desprimăvărare. Acest lucru presupune erbicidarea de urgență a culturilor de cereale păioase, imediat ce condițiile din câmp o permit, astfel încât concurența buruienilor să fie eliminată cât mai rapid.

    Orice întârziere a lucrării de erbicidat permite avansarea buruienilor în stadii de vegetație în care combaterea acestora se face mult mai greu, fiind necesară aplicarea erbicidelor la doze maxime, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare. Din fericire, compania FMC are soluții eficiente de erbicidare chiar și în aceste situații: erbicidul de ultimă generație – Omnera®, pachetul de erbicide Granstar® Super + Discovery® (pentru 2.5 ha) la un raport calitate – preț foarte avantajos și erbicidul Tripali®.

    Omnera® este un erbicid care conține 3 substanțe active (fluroxipir 135 g/l + tifensulfuron metil 30 g/l + metsulfuron metil 5 g/l), perfect îmbinate pentru a obține un efect rapid asupra buruienilor dicotiledonate anuale și perene. Erbicidul Omnera® acționează eficient inclusiv asupra buruienilor dificil de combătut, precum turița, pălămida, hrișca, zârna, volbura și veronica, dar și samulastra de rapiță și de floarea-soarelui rezistentă la „imi” și tribenuron metil. Inovația acestui produs constă în formularea LQM®, o tehnologie de vârf în materie de formulare, care este OD – dispersie în ulei și microîncapsulată. Această tehnologie are avantaje deosebite pentru plante: optimizează aplicarea erbicidelor și crește suprafața de contact dintre erbicid și buruieni, pentru o absorbție superioară și reduce driftul și impactul asupra mediului inconjurător.

    Erbicidul Omnera® are o flexibilitate foarte mare în aplicare, cu o doză cuprinsă între 0.5 și 1 litru pe hectar. Testele FMC au dovedit rezultate excelente asupra buruienilor dicotiledonate (pălămida, volbura, traista ciobaului, turița) la o doză de 0.75 l / ha și chiar și atunci când buruienile se află în faze mai avansate de vegetație. Erbicidul Omnera® are o fereastră foarte largă de aplicare, putând fi aplicat în primăvară, de la înfrățit până la apariția frunzei-stindard. Efectul optim al erbicidului Omnera® se obține atunci când buruienile au între 2-6 frunze și sunt răsărite în masă. Creșterea buruienilor este oprită la câteva ore de la aplicare, efectele de combatere ale buruienilor fiind vizibile în 7-10 zile.

    Erbicidul GRANSTAR® SUPER (tifensulfuron metil 25% + tribenuron metil 25%) este deja foarte cunoscut și apreciat de fermierii profesioniști. Acesta se aplică în post-emergență la culturile de cereale păioase și combate peste 70 de specii de buruieni cu frunză lată. Formularea sa „granule solubile” îmbunătăţeşte dispersia substanţei active în soluţia de stropit, reduce reziduurile de pe pereţii rezervorului şi numărul de spălări ale acestuia după efectuarea erbicidării.

    Erbicidul Granstar® Super lasă terenul liber de buruieni pentru culturile următoare din cadrul rotaţiei (cartof, sfeclă sau floarea-soarelui), culturi pentru care combaterea buruienilor cu frunză lată este dificilă. De asemenea, aplicarea erbicidului Granstar® Super nu prezintă restricţii pentru culturile care urmează în rotaţie: rapiţă, culturi succesive de porumb şi/sau soia.

    Discovery® (marcă înregistrată Adama) este un erbicid ce conține fluroxipir ca substanță activă și este utilizat în pachet cu erbicidul Granstar® Super, pentru lărgirea spectrului de buruieni (ex. volbura, veronica și samulastra de floarea-soarelui rezistentă la Express™ sau imi) și pentru o combatere superioară a turiței la infestări puternice sau aflată în faze avansate de creștere. Specialiștii companiei FMC recomandă utilizarea erbicidului Discovery® în doză de 600 ml/ha în combinație cu erbicidul Granstar® Super în doza de 40 g/ha.

    Tripali® este un alt erbicid din portofoliul FMC pentru combaterea în post-emergență a buruienilor cu frunză lată anuale și perene în culturile de cereale păioase. Tripali® conține 3 substanțe active: florasulam 105 g/kg + metsulfuron 82,8 g/kg + tribenuron 83 g/kg, iar efectul sinergic și compensarea reciprocă a acestora asigură controlul eficient al unui spectru larg de buruieni, inclusiv pălămida, turița, macul mușețelul etc. Erbicidul Tripali® se poate aplica la cereale păioase de la stadiul de 2 frunze și până la apariția frunzei stindard și nu are restricții pentru culturile care urmează în rotație. Doza recomandată este de 37-50 g/ha și poate fi aplicat chiar și la temperaturi mai mici.
    În condițiile acestui an agricol, fermierii se pot confrunta cu îmburuienări masive în culturile de cereale păioase, iar aplicarea erbicidelor la momentul optim, poate rezolva problema buruienilor dicotile dintr-o singură aplicare.

    Pentru mai multe detalii despre erbicidele pentru cereale din portofoliul companiei FMC, accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

    FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor. Spiritul inovator al companiei americane s-a născut în anul 1883, când fondatorul său, John Bean, crea în California prima mașină de aplicat pesticide. În prezent, FMC continuă să dezvolte proiecte de pionierat pentru utilizatorii din domeniul agriculturii, investind resurse importante în noi substanțe active și formulări, pentru o agricultură sustenabilă și producții ridicate.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”