• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Nicio navă cu animale vii din România nu se află angrenată în Canalul Suez!

    agrointeligenta.ro -

    Mobilizare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor! Autoritatea a verificat toate exporturile de animale vii care au plecat din România în ultima perioadă pe rute care includeau canalul Suez, blocat din data de 25 martie. Niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, arată ANSVSA, care precizează că la acest moment, dintre vasele la care se face referire în presa internațională, cinci se află în Marea Egeea și restul în Marea Mediterană, având la bord suficientă hrană și sisteme de desalinizare a apei pentru a asigura necesarul animalelor.

    Din 24 martie, canalul Suez este blocat temporar, ceea ce a determinat autoritățile din România să aprobe exportul de animale numai dacă acestea au rute ce nu includ canalul Suez.

    La nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona, conform atribuțiilor, situația generată de blocarea temporară Canalului Suez și a circulației navelor de transport pentru animale.

    ”S-au întreprins demersuri pentru a se afla informații despre localizarea a 11 nave încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez. Au fost contactați reprezentanții transportatorilor care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp”, au anunțat oficialii ANSVSA.

    Navele plecate din România se află în Marea Egee și Mediterană

    Autoritatea statului are confirmare de la transportatori că ”niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, cinci dintre acestea se află în Marea Egeea și restul în Marea Mediterană, aflate în așteptarea deblocării canalului”.

    Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi, aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune, se arată în comunicatul ANSVSA.

    ”Precizăm că, fiecare navă de transport pentru animale se încarcă suplimentar cu 25% apă și furaje peste cantitatea estimată pentru durata călătoriei, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1/2005/CE. Menționăm că toate navele de transport pentru animale autorizate dispun de instalații de desalinizare, asigurându-se astfel apa potabilă necesară”, se subliniază legat de necesarul de hrană și apă care nu le lipsește animalelor.

    ANSVSA: ”Exporturile de animale se desfășoară în continuare”

    Pentru vasele care pleacă din România și nu au traseu prin canalul Suez, autorizațiile de plecare se acordă în continuare. ”Exporturile de animale din România se desfășoară în continuare, transporturile de animale care utilizează alte rute nu sunt afectate. Pentru a preveni îmbarcarea de noi transporturi de animale, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport, până la deblocarea acestuia, au fost notificate Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene să informeze, în regim de urgență, operatorii economici care desfășoară activități de export de animale către țările din zona Golfului Persic, că acestea sunt temporar suspendate, până la deblocarea zonei”, se arată în comunicatul ANSVSA.

    ”ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanții transportatorilor și ai operatorilor economici pentru a fi la curent cu desfășurarea evenimentelor și a interveni unde este cazul. Pe măsură ce vor apărea noi informații, acestea vor fi făcute publice”, mai arată ANSVSA.

    Vă reamintim că în presa internațională au apărut informații conform cărora 20 de vase blocate din cauza accidentului din canalul Suez ar avea la bord animale vii. Dintre aceste vase, cinci ar fi încărcate în Spania, iar nouă ar fi fost identificate cu animale vii din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd